Hidroizolarea acoperișului: 3 avantaje principale

Detalii

CategoriiCasa/gradina
TaguriHidroizolatii
Ultima actualizareVineri 11 noiembrie 2022
Vizualizari254

Voteaza & Distribuie

Descriere

Când construiești sau renovezi acoperișul, primele aspecte pe care îl iei în considerare, cel mai probabil, sunt izolarea termică și reducerea pierderilor de căldură. Hidroizolarea și protejarea locuinței de intemperii sunt chiar mai importante. Acestea devin obligatorii pentru orice lucrări de calitate și durabile. Află care sunt 3 dintre principalele avantaje de care poți beneficia în urma unui astfel de proiect.

1. Împiedică infiltrațiile
Acoperișul este supus direct precipitațiilor și apa de ploaie sau zăpada topită se pot infiltra în pereții locuinței tale și în structura de rezistență. Mai mult, formarea igrasiei și a mucegaiului nu sunt doar probleme estetice, ci pot afecta sănătatea locatarilor. De asemenea, este mai ușor să previi aceste neplăceri și pericole decât să le combați, atât din punct de vedere al eforturilor, cât și al costurilor.

Una dintre opțiunile eficiente pentru hidroizolare este membrana bituminoasă pentru acoperiș. Aceasta este realizată din bitum, o substanță vâscoasă rezistentă la temperaturi extreme, cu rol de izolare. Totodată, poate avea o armătură din fibră de sticlă sau poliester, cu un finisaj de ardezie sau de nisip, în funcție de proprietățile de care ai nevoie.

Pentru un acoperiș de tip terasă, se aplică, de multe ori, următoarele straturi: o membrană de difuzie a vaporilor; amorsă bituminoasă cu rol de hidroizolare și de îmbunătățire a aderenței; 1-2 straturi de membrană bituminoasă cu armătură de fibră de sticlă și cu o bună stabilitate dimensională; polistiren extrudat; o șapă de pantă, pentru a asigura scurgerea eficientă a apei; membrană bituminoasă cu protecție UV ca strat final.

2. Crește durabilitatea acoperișului
O lucrare de hidroizolare realizată de profesioniști și cu materiale de calitate superioară crește durabilitatea acoperișului. Aticul, perimetrul înalt al construcției cu rol de mascare și de siguranță, trebuie izolat cu atenție. Membranele de vapori și bituminoase trebuie prelungite vertical în această zonă, astfel încât să protejeze eficient locuința de intemperii. Totodată, gurile de scurgere și alte zone care favorizează infiltrațiile trebuie etanșate corespunzător. Dacă acoperișul este în pantă, protejează șarpanta din lemn cu o folie impermeabilă ca strat de difuzie și anticondens. Peste aceasta, montează învelitoarea prin intercalarea foilor așa cum a specificat producătorul. În caz contrar, favorizezi pătrunderea apei în structura locuinței.

3. Te ajută să economisești resurse financiare
Investiția într-o hidroizolație de calitate este absolut necesară pentru a proteja construcția de apariția mucegaiului sau de alte situații similare. În plus, dacă structura de rezistență a locuinței este afectată de infiltrații, lucrările de consolidare și reparare sunt costisitoare și dificile. Chiar și problemele aparent minore precum igrasia necesită o renovare completă și refacerea stratului de hidroizolație. Alege din prima o echipă de construcții specializată în hidroizolații pentru acoperișuri și materiale de calitate și potrivite proiectului tău, astfel încât să beneficiezi de un proiect durabil și eficient. Pe termen lung, ai mai puține bătăi de cap cu lucrările de mentenanță sau de reparații și economisești resurse financiare. Totodată, protejezi atât sănătatea locatarilor, cât și finisajele interioare și mobilierul, prin limitarea riscului de apariție a mucegaiului și a igrasiei.

Sursă foto: Shutterstock.com