Noii ucigasi globali: bolile de inima si plamani, cancerul, diabetul

Noii ucigasi globali: bolile de inima si plamani, cancerul, diabetul

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina, Statele Unite ale Americii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2812

Voteaza & Distribuie

Descriereboli


boli globaleNoii ucigasi globali au luat locul bolilor molipsitoare, asupra carora s-au concentrat generatii de specialisti in incercarea de a gasi vaccinuri care sa le stopeze, sa le atenueze gradul de contaminare. Aceste boli, SIDA, tuberculoza, noile tulpini gripale, sunt favorizate si de mobilitatea extrema a populatiei, noile focare de infectii aparand dupa o calatorie cu avionul dintr-un punct in altul.Cu toate ca marii inamici contagiosi nu au disparut cu totul, expertii se orienteaza astazi asupra a ceea ce secretarul general al ONU, Bani Ki-moon, a numit „o urgenta a sanatatii publice, in desfasurare la viteza mica". De data asta, nu maladiile contagioase sunt tinta, ci maladiile cronice: cancerul, diabetul, bolile cardio-vasculare si pulmonare.


Acestea sunt de vin pentru mai bine de doua treimi din numarul de decese de pe mapamond, iar in SUA, in absenta unor masuri de combatere, ele vor ucide 9 din 10 persoane. Ele au in comun factori de risc impartasiti de un numar tot mai mare de oameni, cum ar fi fumatul si stilul de viata sedentar, acestea fiind evitabile. In unele tari situatia este de-a dreptul dramatica, prin absenta specialistilor.


De exemplu, pana acum cativa ani, Etiopia nu avea decat un singur medic oncolog, pe dr. Bogale Solomon, care trebuia sa se ocupe de peste 80 de milioane de oameni. „Acum suntem trei", spune dr. Solomon. Chiar si natiunile bogate s-au trezit cu fondurile reduse pentru programele de sanatate si nu este limpede daca vor interveni organizatiile private. O sesiune speciala a ONU va discuta efectele devastatoare ale maladiilor cronice asupra populatiilor din tarile sarace, existand ideea preconceputa ca acest tip de boli ar fi o exclusivitate a opulentei. Dr. Ala Alwan, asistent al directorului-general al OMS, a declarat ca„majoritatea tarilor africane sunt, in prezent, coplesite de problemele legate de numarul tot mai mare de cancerosi, iar regiunea are incidenta cea mai mare de atacuri cerebrale si hipertensiune din intreaga lume".La scara globala, bolile de inima si atacurile cerebrale sunt responsabile pentru aproape jumatate dintre decesele inregistrate. Fumatul, alcoolismul, dietele nesanatoase, sedentarismul si carcinogenele din mediul ambiant contribuie si ele la decesul unui numar foarte mare de oameni, devenind „killeri globali", in deplina armonie cu maladiile cronice. Impactul lor este devastator, in intreaga lume. Europa si Statele Unite platesc un pret foarte ridicat pentru excesul de mancare, pentru prea putina miscare si pentru fumat: bolile cardio-vasculare si diabetul domina in clasamentul cauzelor deceselor.


Cancerele apar mai mult odata cu varsta. In Europa de est si fosta URSS predomina cancerul pulmonar la barbati. Europa are si cel mai mare procent de fumatori la nivelul populatiei sale: 29%. Asia are cea mai mica rata a obezitatii din intreaga lume, dar in China, unde numai 6% din populatie este obeza, exista o mare incidenta a hipertensiunii. De asemenea, China are de trei ori mai multe decese din cauza unor maladii respiratorii decat Statele Unite.


In multe regiuni exista si cote foarte inalte de contaminare cu HPV, virusul transmis pe cale sexuala fiind responsabil si de aparitia cancerului cervical. India este si ea victima unei incidente ridicate a diabetului si hipertensiunii. In aceasta tara exista 51 de milioane de diabetici, iar cancerul pulmonar este cel mai comun la barbati.


In America Latina se inregistreaza un tablou clinic similar cu cel din SUA: un mare numar de obezi si diabetici, atacurile de cord si cerebrale facand ravagii si aici. In unele regiuni predomina cancerul cervical, la femei.


Aparitia acestor ucigasi globali poate contribui la desfasurarea unui scenariu apocaliptic, cu tot mai multi bolnavi pe termen lung si tot mai putine fonduri pentru sanatate. In cele din urma, banii vor face diferenta sanselor de supravietuire. In vreme ce europenii au o medie de viata mai mare decat populatiile africane sau asiatice (ba chiar si decat cele din America Latina), ei au si banii necesari pentru a-i tine la distanta pe noii ucigasi globali.