Cum să te bucuri de o imunitate naturală fără a cheltui o avere

Detalii

CategoriiSanatate
Taguriimunitate, suplimente naturale
Ultima actualizareVineri 18 martie 2022
Vizualizari476

Voteaza & Distribuie

Descriere

Sistemul imunitar face o treabă minunată pentru a ne apăra de boli și bacterii. Dar uneori eșuează și ne îmbolnăvim.

Este posibil să intervenim în acest proces și să ne îmbunătățim imunitatea?
Oare ar trebui sa luăm anumite vitamine sau suplimente naturale?
Să mâncăm mai sănătos?
Să facem câteva schimbări în stilul de viață?
Oare toate acestea ajută la întărirea sistemului imunitar?

Cum funcționează organismul uman

În orice secundă suntem expuși bacteriilor și altor dăunători care abia așteaptă să pătrundă în corpul nostru. De aceea corpul are acest sistem eficient și inteligent numit sistem imunitar. Acesta este format din celule, țesuturi și organe care coordonează apărarea organismului în fața oricărei amenințări. Fără ajutorul acestei rețele imunitare, orice rană cât de mică ar fi letală.

Anticorpii - ce sunt

Sistemul imunitar poate fi împărțit în două segmente: sistem imunitar natural, cu care ne naștem, și sistemul natural care se dezvoltă pe măsură ce corpul este expus microbilor. Eroii sistemului imunitar sunt leucocitele sau celulele albe, care lupta direct cu bacteriile si germenii. Însă acestea sunt doar o mică parte a sistemului imunitar. Alte celule sunt responsabile cu lupta împotriva bacteriilor, altele impotriva fungilor sau a altor agenți infecțioși, iar altele- numite limfocite- produc anticorpii, care luptă cu orice amenințare. Anticorpii contracareaza și anihileaza germenii, viruși sau bacterii. Deci tot sistemul împreună luptă pentru o stare de echilibru și de sănătate a organsimului.

Ce este imunitatea naturală

Imunitatea naturală se dezvoltă după ce intri în contact cu germeni sau bacterii iar corpul tău răspunde prin a crea anticorpi față de acel dăunător. De exemplu poți răci și te poți simți rău. Dar datorită expunerii, pe viitor anticorpii vor detecta virusul și va lupta împotriva lui. Deci șansele sunt mai mici să te simți la fel de rău sau să răcești prea curând.

Intărirea sistemului imunitar

Imunitatea naturală totuși se poate slăbi pe parcursul timpului. Cât de repede sau de lent depinde de boală sau afecțiune. De exemplu, imunitatea pentru bolile copilăriei poate fi pentru toată viața spre deosebire de imunitatea pentru virusul gripal sezonier.

Soluții pentru creșterea imunității rapid

Când vorbim de întărirea imunității la adulți, există mici decizii ale vieții de zi cu zi care ne pot ajută să avem un sistem imunitar puternic, dincolo de pastile pentru imunitate:

  • Odihnă suficientă: imunitatea este în strânsă legătură cu somnul și calitatea acestuia. Adulții au nevoie de 7 ore de somn pe noapte, adolescenții 8-10 ore iar copii chiar și 14 ore. Somnul de calitate este primul tratament pentru imunitate necesar.
  • Mânâncă fructe și legume: preferabil din sursă verificată. Fructele și legumele sunt bogate în antioxidanți care luptă cu radicalii liberi. În plus abundă în vitamina C, și fibre prevenind astfel numeroase boli.
  • Limitează consumul de zahăr: acesta conduce la obezitate și inflamație în corp, ceea ce slăbește sistemul imunitar. Deci riscul să te îmbolnăvești este mai mare.
  • Fă mișcare constant: exercițiile fizice moderate stimulează sistemul imunitar. Sportul constant susține regenerarea celulelor imunitare. Exemple: mers pe bicicletă, jogging, înot, cățărări ușoare sau trasee montane, mers în pas rapid.
  • Limitează motivele de stres:stresul și anxietatea sunt inamicii numărul unu ai sistemului imunitar. Stresul prelungit afectează sistemul imunitar atât la adulți cât și la copii. Încearcă activități relaxante cum sunt: meditația, yoga, tehnici de mindfulness, exerciții usoare.
  • Folosește suplimente și vitamine: pentru că alimentele nu mai sunt cum erau pe vremea bunicilor, și nici stilul de viață nu este același sistemul imunitar are nevoie de ajutor.

Vitamine pentru imunitate


Înainte de a alege suplimente și vitamine care să dea un boost sistemului imunitar, citește eticheta produselor, concentrația, aditivii, și caută produse cât mai naturale. Dacă te întrebi ce vitamine să iei când te simți slăbit, sau în scop prevenitv, iată câteva suplimente si vitamine pentru imunitate:
- Vitamina C: studiile afirmă că persoanele care au luat 1000 mg- 2000 mg pe zi, s-au vindecat mai rapid de răcelile sezoniere, iar simptomele au fost mai blânde.
- Vitamina D: lipsa acesteia crește șansele de a te îmbolnăvi, deci suplimentarea ajută în contracararea acestui efect.
- Zinc: studiile arată că reduc durata răcelilor.
- Echinacea: ajută în recuperarea mai rapidă din răceli și viroze.
- Usturoi: studiile arată că suplimentarea cu usturoi previne apariția virozelor respiratorii.

Uneori chiar și cu suficient somn sau odihnă, un stil de viață echilibrat și suplimente de vitamine, tot se poate întâmpla să te îmbolnăvești. Este ok, este normal să se întâmple așa, unele păreri chiar afirmă că e modul corpului de a se detoxifia. Ai grijă de tine și de corpul tău și îți vei reveni în scurt timp. Informații despre imunitate se găsesc oriunde în zilele noastre; mici schimbări în stilul de viată de obicei fac diferența pe termen lung. Pe lângă acestea alege cele mai bune suplimente de vitamine, certificate, fă cure măcar de 2-3 ori pe an, și te vei bucura de o stare de sănătate optimă!