Cum alegem anvelopele de vara?

Detalii

CategoriiAuto/moto
Tagurianvelope auto, anvelope de vara
Ultima actualizareMarti 25 mai 2021
Vizualizari501

Voteaza & Distribuie

Descriere

Odata cu venirea verii tot mai multi soferi se intreaba: Care sunt cele mai bune anvelope de vara pentru masina mea?

Poate ca v-ati confruntat de mai multe ori cu problema alegerii anvelopelor de vara. Exista foarte multe persoane care achizitioneaza anvelope de tip M + S si le folosesc pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp. Acestea sunt relativ bune, insa se vor consuma mult mai repede datorita utilizarii mai intense si nu vor fi la fel de eficiente pe toate tipurile de carosabil. De aceea, va recomand ca pentru sezonul de vara sa va achizitionati cauciucuri special dedicate pentru acesta si pentru iarna la fel.

Primul lucru la care trebuie sa fiti atenti cand va achizitionati anvelope de vara sunt dimensiunile date de producator pentru masina dumneavoastra. Acest lucru il regasiti pe stalpul de la sofer al masinii, in cartea de service sau pe internet. Veti avea mai mult dimensiuni, de aceea va recomand sa le luati pe cele de la mijloc, nici cele mai mari, nici cele mai mici. Acestea nu vor avea nici un pret prea ridicat, nu vor nici prea late, dar nici prea inguste. De asemenea, asigurati-va ca le luati pe dimensiunile jantelor pe care urmeaza sa le achizitionati sau pe care poate le aveti deja.

Un al doilea aspect foarte important este brandul anvelopelor. Cele mai bune sunt cele Michelin si Pirelli, insa acestea au si preturi pe masura deoarece sunt cele mai de calitate de pe piata. Va recomand si alte firme cunoscute si cu preturi mai accesibile, precum Dunlop, GoodYear, Bridgestone, Hankook, Yokohama sau Firestone.

Pentru cauciucurile de vara veti regasi si anumiti indici de eficienta. De exemplu, anvelopele sunt clasificate in functie de anumiti parametri si sunt incluse in anumite clase de eficienta. Exista 2 clase aici: clasa de consum si clasa de aderenta. Clasa de consum arata cat de mult vor influenta consumul de combustibil al masinii anvelopele. Clasa de aderenta va indica cat de eficiente sunt in conditii nefavorabile de drum, precum pe ploaie, mazga sau nisip. Aceste clase pornesc exact ca la electrocasnice, de la clasa G, cea mai ineficienta, la clasa A care este cea mai buna.

Daca producatorul masinii va recomanda sa achizitionati anvelope de tip Run flat, va recomand sa o faceti intrucat probabil nu aveti loc de roata de rezerva in portbagaj, iar acestea pot fi rulate pe pana mai multi kilometri fara sa fie distrusa anvelopa sau janta. Nivelul de zgomot produs de anvelope este si acesta important, intrucat nu doriti ca la viteze mai mari sa fie foarte zgomotoase. Va recomand sa va orientati spre cele care au pana in 72 de dB maxim, intrucat peste aceasta limita vor fi destul de deranjante chiar si la viteze mai mici.