11 beneficii surprinzătoare ale vitaminei D

Detalii

CategoriiSanatate
Tagurisanatate, vitamine
Ultima actualizareMiercuri 6 mai 2020
Vizualizari605

Voteaza & Distribuie

Descriere

Vitamina D reprezintă o grupă de vitamine liposolubile (care se dizolvă în grăsimi) cu structură chimică similară. Vitamina D2 și D3 sunt cele mai importante ale acestei grupe. D2 este de origine vegetală, iar D3 are origine animală. Vitamina D3 este superioară, pentru că se absoarbe mai ușor, și pare a fi mai eficientă. Iată de ce este vitamina D un nutrient indispensabil pentru organism.

Beneficiile vitaminei D

Vitamina D ajută numeroase funcții ale organismului, dar cercetătorii continuă să descopere și alte beneficii posibile.

1. Face posibilă absorbția calciului
Calciul este foarte important în procesul de osificare. Acesta face parte din structura oaselor. În lipsa calciului, osul nu ar putea fi puternic, ci, fragil. Însă calciul nu poate fi absorbit de unul singur. Acesta poate fi absorbit doar în prezența vitaminei D.

2. Intervine în creșterea și dezvoltarea fătului
Vitamina D este importantă încă din viața intrauterină, pentru ca oasele să se poată dezvolta corespunzător. O femeie însărcinată trebuie să ia, suplimentar, vitamina D, după indicațiile oferite de medic. În lipsa vitaminei D și a calciului din dietă, organismul gravidei va utiliza din rezervele proprii pentru a-i asigura fătului dezvoltarea. Adică va extrage calciul din oasele mamei.

3. Previne osteoporoza, rahitismul și osteomalacia
Pentru că ajută la absorbția calciului, vitamina D previne bolile osoase. Osteoporoza și osteomalacia (înmuierea oaselor) sunt boli ale adultului. Acestea constau în demineralizarea osoasă, adică oasele devin fragile și se rup mai des. Rahitismul este o boală care apare la copilul malnutrit, care nu a primit suficientă vitamina D. Boala este caracterizată de deformări osoase.

4. Ajută la menținerea unui sistem imunitar puternic
Vitamina D influențează activitatea celulelor sistemului imunitar, așa că este foarte utilă în combaterea infecțiilor. De asemenea, unele studii au arătat că un nivel scăzut de vitamina D în organism crește susceptibilitatea la boli autoimune, cum ar fi scleroza multiplă sau artrita reumatoidă.

5. Intervine în metabolizarea lipidelor
Vitamina D este implicată în procesul de absorbție al grăsimilor.

6. Menține echilibrul calciu-fosfor în organism
Sistemul osos este sprijinit atât de calciu, cât și de fosfor. Însă, proporțiile dintre cele două trebuie să fie unul optim pentru a avea eficiență maximă. Vitamina D este implicată în menținerea unui raport de ½ între calciu și fosfor.

7. Sprijină sistemul nervos
Se pare că vitamina D ar influența memoria. Unele studii afirmă că acest nutrient ar putea chiar să prevină depresia și boala Alzheimer.

8. Menține sănătatea sistemului cardiovascular
Unele studii susțin că vitamina D ajută la diminuarea riscului de dezvoltare a bolilor cardiovasculare. Se pare că scade tensiunea arterială, ameliorând astfel hipertensiunea.

9. Reduce inflamația
Se pare că vitamina D ar lupta împotriva proceselor inflamatorii. Deficitul de vitamină D crește susceptibilitatea la boli inflamatorii (lupus, artrită reumatoidă etc.).

10. Reduce riscul de cancer
În studiile pe șoareci de laborator, vitamina D a prevenit apariția cancerului sau a încetinit evoluția acestuia. Specialiștii sugerează că această vitamină ar putea ajuta la scăderea riscului de cancer de sân, de colon și de prostată.

11. Ajută la sintetizarea unor enzime
Enzimele reprezintă molecule implicate în descompunerea nutrienților, cu scopul de a le pregăti pentru absorbție. Vitamina D are rol în sinteza unor astfel de molecule.

Surse de vitamina D

Cea mai bună sursă de vitamina D nu provine din alimentație, ci de la soare. În prezența razelor UV, colesterolul din piele este transformat în vitamina D. Însă ca acest proces să aibă loc, este nevoie să-ți expui des corpul la soare. Îmbrăcămintea și crema de protecție solară împiedică sinteza vitaminei D. Un aspect important este că nu se poate face un exces, utilizând această sursă.

Sursele alimentare de vitamina D:

  • Peștele gras (somonul, tonul, macroul, heringul, sardinele)
  • Uleiul de ficat de cod
  • Uleiul de pește
  • Fructele de mare
  • Ouăle (gălbenușul)
  • Lactatele
  • Produsele fortifiate (cum ar fi cerealele pentru micul dejun)

Deficitul de vitamina D

Deficitul de vitamina D se poate instala în urma unei diete dezechilibrate și lipsei expunerii la soare, mai ales în sezonul rece, și poate cauza:

  • Oboseală
  • Stare generală de rău
  • Dureri de oase
  • Dureri de mușchi
  • Slăbiciune musculară la efort
  • Fracturi de stres

Mergi la un consult medical, dacă prezinți aceste simptome. Nu le neglija! Așadar, vitamina D are numeroase beneficii pentru sănătate și, prin urmare, avem nevoie de un aport optim.

Sursa foto: pixabay.com/ro/photos/mod%C4%83-palarie-de-soare-985556/