Cine a inventat shaorma?

Detalii

CategoriiDivertisment
Tagurimancare
Ultima actualizareJoi 4 iulie 2019
Vizualizari1598

Voteaza & Distribuie

Descriere

Shaorma a devenit dupa anii 90 una dintre cele mai iubite mancaruri in randul romanilor. Fast-food-urile de calitate, care respecta reteta preparatului, sunt tot timpul pline de clienti, devenind afaceri de succes gratie apetitului romanilor pentru shaorma in pauzele de la pranz sau in noptile de dupa club. Chiar daca a fost pe nedrept clasificata de unii drept un preparat de fast food, shaorma este mai mult decat sora exotica al sandwich-ului. Este o mancare traditionala deosebit de delicioasa.

In timp ce adevarata origine a shaormei ramane neclara, acest preparat este descris ca parte a bucatariei traditionale din Levant, foarte populara intr-o regiune care cuprinde zone din Orientul Mijlociu si de langa Marea Mediterana.

Exista mai multe retete de shaorma, variaza in functie de zonele geografice, dar elementele de baza sunt aceleasi. De fapt, versiuni similare ale shaormei pot fi intalnite nu numai in Orientul Mijlociu si in preajma Marii Mediterane, ci si in regiuni precum Africa de Nord. De exemplu, in Grecia, veti gasi gyros. In Turcia, kebab-ul. Ambele feluri de mancare presupune frigerea carniila gratar.

Aceasta reteta probabil ca a castigat popularitate in intreaga regiune prin influenta si raspandirea Imperiului Otoman. De fapt, se spune ca cuvantul „shaorma” provine din cuvantul turc "çevirme", care descrie procesul de frigerea carnii. Aceasta metoda, care este inca folosita si astazi, presupune plasarea in forma de con a carnii, care este infipta intr-o tepusa verticala si se roteste in dreptul focului/caldurii ore intregi pana se frige. De obicei, pentru prepararea carnii se folosesc carbuni incinsi sau lemne. Rotirea axiala asigura ca carnea este la fel de fripta pe toate partile.

Succesul de care se bucura acest preparat in lume a facut ca pe piata sa apara aparate speciale de pregatit shaorma in restaurante. Astfel de aparate shaorma pot functiona pe baza de curent electric sau pe gaz cu motor cu rotire in ax. Unele dintre cele mai performante si convenabile astfel de aparate le puteti gasi la TC Romania.

In ciuda succesului de care se bucura shaorma in lumea intreaga, facand parte din constiinta culinara, cuvantul „shaorma” a fost acceptat de putin timp in celebrul Merriam-Webster’s Collegiate Dictionary. Asta s-a intamplat acum 9 ani, impreuna cu alte 99 de cuvinte. Dar, desigur, aceasta omisiune nu conteaza deloc pentru cei care au apreciat gustul shaormei de ani de zile.