Gāndirea deziderativă
Este formarea unor credinţe şi luarea deciziilor īn concordanţă cu ceea ce este plăcut a se imagina īn loc să se apeleze la evidenţe sau raţiune.
Această eroare de logică are următoarea formă:
-Eu doresc ca P să fie adevărat/fals.
-Prin urmare P este adevărat/fals.
Unii atei argumentează că mare parte a teologiei, īn particular argumentele pentru existenţa lui Dumnezeu, este bazată pe gāndirea deziderativă deoarece se ia concluzia dorită (că divinitatea sau divinităţile există) şi se īncearcă demonstrarea adevărului ei pe baza unor premise şi inferenţe care pot fi analizate ca fiind incorecte, dar care totuşi sunt dorite ca fiind corecte īn mintea credinciosului.
Īn schimb unii teologi argumentează că de fapt ateismul este un produs al gāndirii deziderative, deoarece ateii sunt cei care nu vor să creadă īn niciun fel de divinitate şi doresc să nu existe niciun fel de Dumnezeu. Ambele argumente s-ar putea mai bine descrie ca fiind distorsiuni de confirmare. De asemenea, pseudo-ştiinţele sunt generate şi menţinute de gāndirea deziderativă vizavi de abilităţile umane.
Argumentul ignoranţei
Este o eroare logică īn care se afirmă că premisa este adevărată doar pentru că nu a fost demonstrată falsă sau că pemisa este falsă doar pentru că nu a fost demonstrată adevărată.
Două din cele mai frecvente forme ale argumentului ignoraţei, pot fi reduse la următoarea formă:
- Ceva este la momentul de faţă inexplicabil sau insuficient īnţeles sau explicat, atunci acel ceva nu este (sau nu ar trebui să fie) adevărat.
- Din cauză că pare să fie o lipsă de evidenţe pentru una din ipoteze, īnseamnă că o altă ipoteză la alegere trebuie să fie condiderată adevărată.
Heringul roşu
Termenul de hering roşu are un īnţeles metaforic care exprimă conceptul a ceva care se doreşte a fi o diversiune sau o distragere de la obiectivul original. Īn logica formală este numele dat unei erori logice īn care cineva vrea să contra-argumenteze prin argumente irelevante, inadecvate subiectului sau incorecte.
Iata un exemplu recent: ''Eu cred din toată inima mea şi din tot sufletul meu că Dumnezeu există şi are un plan cu noi. Imi doresc ca sa fie un plan si sa fiu inclus in el, pentru ca ar fi bine din partea mea. Asadar, exista un plan, si eu voi fi inclus in el, cred si simt acest lucru.''
Argumentul Ignorantei in actiune: nivelul actual de dezvoltare nu ne permite sa stim cum si de ce am aparut pe aceasta planeta.
Pagina 1 din 1
Gandire Dezirativa... ...si alte erori de logica !
Impartaseste acest subiect:
Pagina 1 din 1
Subiecte similare
| Topic | Deschis de | Replici | Vizualizari | |
|---|---|---|---|---|
|
Dragostea nu gandeste raul
Candela |
candela | 0 | 3.575 |
|
Daca totul este o minciuna .. ?
What if .. |