Sari la conținut
Forum Roportal
dede2004

Sinucigasii

Postări Recomandate

Am un amic.tipul este prietenul prietenului meu si e indragostit lulea ....de mine .stiind totusi ca am prieten (normal) mi-a spus in fata ceea ce simte pentru mine .refuzurile mele la-au impins sa ameninte cu sinuciderea.oare simte nevoia de atentie prin gesturile astea,e un strigat de ajutor?am incercat sa-la ignor insa sms-urile lui nu inceteaza.amenintarile devin tot mai dese.stiu ca nu o va face....nu are tupeu ....tipul sufera de depresie.eu ce vina am ....???

 

Intre manie si obsesie...Oglinda a personalitatii nostre, micile noastre manii ne par aproape intotdeauna perfect normale; din contra, cele ale altora au darul sa ne deranjeze. Sursa de enervare pentru anturaj, sursa de infruntare mai usoara a dificultatilor existentei cotidiene pentru cel in cauza, maniile sunt o sursa inepuizabila de conflicte in societate.

 

Atributul de "maniac" se asociaza unei persoane cu o atitudine sau un comportament care deranjeaza, fiind considerat bizar. In acest domeniu, bineanteles, nu exista norme, fiecare are criteriile sale personale. Acestea depind in buna masura de cultura si caracteristicile societatii careia ii apartinem. Iata de ce un englez, cu greu va intelege obstinenta cu care francezii continua sa-si dea mana ori de cate ori se intalnesc. Sunt cercetatori care nu ezita sa incadreze obiceiurile culturale pe care obisnuim sa le numim "bune maniere" tot in categoria maniilor.

 

Aceste manii colective se apropie adesea de superstitii (batem in lemn, evitam sa punem painea sau cutitul invers, etc). Toate aceste superstitii dau impresia exercitarii unui anumit control cand deznodamantul actiunii este incert si cand tensiunea emotionala creste. Este o modalitate de "a atrage sansa de partea ta". Pe de alta parte, toate aceste ritualuri sociale constituie un mod de integrare in colectivitate. Ele servesc de asemenea, drept cale de manifestare a originalitatii fiecaruia dintre noi, un mod de afirmare a sinelui.

Daca maniile altora ne irita, cele proprii par sa ne linisteasca.

 

Un specialist englez in studierea comportamentului uman si animal, arata ca toate aceste comportamente automate, masinale au un punct comun: produc placere, siguranta. Cercetatorul englez atrage atentia asupra faptului ca uneori, in situatii stresante, aceste ticuri se pot intoarce impotriva noastra: smulgerea parului din cap, muscarea buzelor,etc. In cadrul maniilor autodistructive se incadreaza si masochismul.

 

Psihologii disting doua mari categorii de manii compulsive: nevoia de a verifica si obsesia curateniei. In ce priveste primul tip de tulburare mentionat, el se exprima printr-o neliniste profunda si cronica sau o vointa exagerata de a stapani evenimente pe care, in realitate nu le controlam intotdeauna.

Obsedatii de curatenie au adesea probleme in ceea ce priveste sexualitatea. Nevoia de curatenie tradeaza de multe ori o dorinta de puritate, de a se elibera de pacatul originar.

Multi dintre maniaci cumuleaza cele doua aspecte: curata si verifica in acelasi timp.

 

Dupa psihanalistul francez Norbert Sillamy - autor al Dictionarului usual de psihologie, obsesia este "o afectiune mentala caracterizata prin aparitia de ganduri, sentimente sau conduite care tind sa se impuna subiectului impotriva vointei lui".

 

Intre manie si obsesie nu este o diferenta de natura ci doar de grad. Se spune ca daca gesturile dureaza mai mult de o ora pe zi, avem de-aface cu o tulburare obsesional-compulsiva. Obsedatii sunt in general oameni care imping pana la absurd caracteristici precum scepticismul si perseverenta; dispun de un amalgam de trasaturi ca meticulozitate, scrupule, indoiala si incapatanare. In cea mai mare parte a cazurilor, acesti oameni stiu ca au un comportament irational, dar nu-la pot impiedica. Rezultatul: le este rusine si se ascund, in loc sa ceara sfatul unui psiholog.

 

Numarul mare al celor atinsi de tulburari obsesionale compulsive (3%), a condus inevitabil la incercarea depistarii cauzelor care provoaca aceasta tulburare. Medicii nu cunosc inca originea exacta si mecanismele acestei tulburari, totusi se pare ca formele grave ar putea avea origine biologica. sa-a demonstrat ca o anumita zona a creierului si unele parti din lobii frontali actioneaza intr-o maniera anormala in cazul obsesiilor compulsive. Sunt si specialisti care vorbesc de o predispozitie genetica, dar aceasta ipoteza a fost insuficient demonstrata, dat fiind faptul ca de multe ori copiii pot prelua comportamentele parintilor prin imitatie.

 

Pe langa ideea de ordine si curatenie, obsesivii sunt dominati si de constiinciozitate, incapatanare si zgarcenie, tendinta de a face liste, de a clasa, ordona. Sintetizand, obsesivul compulsiv considera ca existenta lor graviteaza asupra triadei: curatenie-timp-bani.

 

Desi bine structurata, evolutia acestei tulburari este variabila; in momente nefaste, ocazionate de situatii stresante sau frustrante pot aparea obsesii care determina un anumit grad de invalidare functionala sau profesionala. Alteori, cand tulburarea a debutat in adolescenta, odata cu intrarea in viata adulta, trasaturile psihopatologice se atenueaza, iar indivizii devin tandri, relationabili, nuantati si maleabili. Totodata, nu trebuie omis faptul ca avansarea in varsta aduce o ingrosare, accentuare a trasaturilor si manifestarilor obsesiv compulsive.

 

Remediile recomandate impotriva acestei tulburari de personalitate sunt in primul rand de natura psihoterapeutica. In acest caz, cea mai preferata de pacienti este terapia nondirectiva, dar poate fi agreata si terapia de grup (mai dificile fiind primele 4 sedinte).

Farmacologia are si ea un cuvant de spus, anumite medicamente avand rezultate bune in cazul acestei tulburari.

DEPRESIE NERVOASA

Este un simptom comun in astenia nervoasa. Se manifests printr-o tristete pronuntata, care poate duce la dorinta de sinucidere sau la o stare de resemnare. Cele mai frecvente cauze sunt deceptiile, tristetea, furia, izolarea, teama de a nu fi iubit, teama de moarte.

Cauzele determinante sunt tulburarile hormonale sau metabolice, depunerea metalelor grele in creier, radiatiile termice, terestre si cosmice.

Depresia se poate datora unei interiorizari a sentimentelor negative si se insoteste de obicei de diaree sau constipatie, dispnee, palpitatii.

 

Masuri profilactice si de tratament

Persoana care sufera de depresie trebuie sa si deschida sufletul si sa vorbeasca cu anturajul sau despre problemele care o preocupa, sa mearga in public si sa faca noi cunostinte si noi prieteni.

Se recomanda ceaiurile de valeriana, rozmarin, portocale, menta sau lemn de santal.

Baile de sezut cu coada calului si sunatoare, vitaminele B si E sunt indicate ca avand un efect benefic.

 

MAI BINE NU MA FACEAM PSIHOLOG

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Am impresia ca e un cerc vicios in toata povestea asta!Tipul are rude pe care sa le cunosti si sa discuti cu ele ca sa-la ajute cu un drum la specialist?E foarte greu sa scapi de asa ceva si exista pericolul real de a se sinucide si nu de alta dar te incarca si pe tine pe toata viata cu vini fara vina!

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Am impresia ca e un cerc vicios in toata povestea asta!Tipul are rude pe care sa le cunosti si sa discuti cu ele ca sa-la ajute cu un drum la specialist?E foarte greu sa scapi de asa ceva si exista pericolul real de a se sinucide si nu de alta dar te incarca si pe tine pe toata viata cu vini fara vina!

[snapbacca]44948[/snapbacca]

 

 

Daca nu as fi petrecut atat de mult timp analizand comportamentele oamenilor poate ca as fi fost total neinteresata de situatia pustiului...

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

E bine ca ai deschis subiectul asta, desi sunt convinsa ca va ajuta mai mult pe altii decat pe tine. Daca esti psiholog stii foarte bine ca nu o va face... si mai ales stii foarte bine ce sa faci tu mai departe. :spiteful: Dincolo de manualele de psihologie, oricine stie ca daca e atat de slab emotional incat sa-ti fi spus tie tot ce simte, sa si ameninte pe deasupra, sigur nu o va face. Sinucigasii au probleme psihice mult mai mari, accentueaza foarte mult anumite sentimente, le exegreaza, dau in depresie, si abia apoi se sinucid, in cele mai dese cazuri fara sa anunte pe nimeni, sau lasa traditionalul biletel; pentru ca asa, zic ei, pedepsesc mai mult pe cei care "se simt vinovati".

 

Din dragoste neimpartasita putini se sinucid, desi cei mai multi cand dau de greu ameninta cu astfel de gesturi. Majoritatea "sinucigasilor din dragoste" sunt aceia care au avut pe cineva, au piredut persoana, si nu au suportat absenta ei. Daca nu te-ai jucat cu el prea mult... sentimentele nu sunt atat de intense in capul lui.

 

O fata stie ce gesturi si ce priviri sa aiba laga un baiat in functie de cum vrea sa si-la apropie. Probabil ca gesturile tale fata de el nu au fost chiar amicale. Nu stiu situatia, dar in mod normal, din solidaritate pentru prietenul lui cel mai bun, nu sa-ar fi intamplat asa, sau nu ti-ar fi spus. Baietii intelg mai bine decat fetele lucrurile astea. O discutie cu el, in care sa-i arati foarte bine cum stau lucrurile, ajuta foarte mult. Nu te imbraca cu fusta foarte scurta si cu decolteu cand mergi sa-i vorbesti, si o sa poata fi atent la ce vrei sa-i explici. :o: :vava: Daca nici asta nu merge, vorbeste cu prietenul tau, si chiar daca nu-i spui adevaratele motive, fa in asa fel incat sa nu va mai intalniti cu prietenul prietenului (eventual zi-i ca vrei sa fii doar tu cu el). In ultima instanta zi-i adevarul... si lasa-la pe el sa se descurce cu un astfel de prieten. Acum depinde si cat de mult nu-ti convine tie situatia creata de "pusti". :o:

 

Offtopic: O sa am o mica rugaminte: nu mai scrie cu majuscule, pentru ca este foarte obositor de citit.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Problema este ca nu i-am dat niciodata "NAS"...sau apa la moara ....dar i sa-a pus lui pata ....si a considerat ca in felul asta o sa-mi atraga mie atentia...ei bine sa-a inselat! Prefer sa nu-i spun prietenului meu nimica ...am o modalitate in gand pentru rezolvarea situatiei

 

Este mai uşor saă previi, dec

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Este important ca atunci cand "detectam" pe cineva intr-o stare depresiva sa fim atenti si sa acordam sprijin si intelegere celui in cauza! Bineinteles este preferabil ca depresivul sa urmeze o psihoterapie, sa incerce activitati noi( care i-ar putea placea), sa comunice cu ceilalti etc.Numai ca in astfel de cazuri cei vizati sunt inhibati,introvertiti si ajung sa se izoleze de restul lumii---astfel comunicarea le este dificila si au ,deci, nevoie de ajutor din exterior...

Cei care ameninta cu sinucidere sunt labili psihic si pot efectiv aduce gestul la implinire!

Trebuie ,deci, acordata o atentie deosebita acestora din urma! Trebuie vorbit serios cu ei in asa fel incat sa aiba certitudinea ca sunt intelesi si ca li se acorda atentie.

In cazul tau ,Dede2004,ceea ce face amicul tau se numeste santaj emotional ( daca nu faci "cutare", ma sinucid) si este delicata situatia...Va trebui sa vorbesti cu el si sa-i explici bine "ce si cum" (tu sti mai bine , mai ales ca ai studiat psihologia...). Bafta!

Editat de marikul

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Pentru informatia tuturor....problemele au incetat pentru o perioada. ...ca 3 saptamani ....acum urmeaza sa vina prietenul meu acasa din america si amenintarile REVIN .!!! Cine a citit mesajele mele ....stie despre ce vorbesc .!

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

toata lumea se sinucide din dragoste.nu o sa auzi pe nimeni ca sa-a sinucis ca a laut o nota mica la bac sau ca a pierdut un loc de munca sau alte motive.pentru ca nu o sa iubesti pe niciodata la fel cum ai iubit pe altu/alta.

you have found someone to die for, but is he/se wirth living for?

e o replica care imi vine in minte de cate ori aud de sinucidere.cei care au citit de Emil Cioran "Pe culmile disperarii" stiu la ce ma refer.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
hahaha..ce idiot!..cum sa iei in serios asemenea specimen?

dede2004..de unde sunt aceste interminabile citate?

[snapbacca]51514[/snapbacca]

 

 

 

Citatele sunt din cartile de psoho ....din care studiez....insa am ajuns la acelasi rezultat ca si tine. He-sa an IDIOT!

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

×