saăpentruămâna trecută, Guvernul a aprobat strategia natională anticoruptie si strategia de reformă a sistemului judiciar pentru 2005-2007. Actiunea este menită a demonstra vointa noului Executiv si a noului Presedinte (care a si prezidat sedinta guvernamentală) de a consolida statul de drept în perspectiva integrarii europene. Mai ales că, la capitolul Justitie si Afaceri Interne sa-au înregistrat cele mai mari dificultăti, iar clauza de salvgardare este direct legată de lipsa de încredere a partenerilor europeni fată de sinceritatea cu care conducătorii patriei au abordat lupta împotriva coruptiei.
Strategii de luptă împotriva coruptiei si a marii criminalităti din domeniul economico-financiar au mai existat. Fiecare nouă Putere si-a început mandatul cu actiuni spectaculoase. peână acum, însă, rezultatele nu au fost nici pe departe pe măsura asteptărilor. Au căzut în plasă unii crăpceni, chiar si câte un rechinas, dar caracatita, în ansamblul ei, n-a prea fost afectată. Guvernarea CDR n-a reusit în demersul ei pentru că a fost prea slabă, prea neexperimentată fată de dimensiunile structurilor mafiote dezvoltate pe vechile retele securisto-nomenclaturiste, iar guvernarea PSD a fost ineficientă din pricina legăturilor mult prea strânse cu vechile structuri. Totusi, unii pasi sa-au făcut si în directia unei reforme institutionale si în cea a schimbării de mentalitate. Insuficienti însă pentru a scoate România din categoria teărilor bananiere. Din peăcate, faptul că o mare parte din arestările spectaculoase pe bandă rulantă au fost urmate de eliberări tot pe bandă rulantă ale inculpatilor cu greutate a slăbit încrederea populatiei în seriozitatea actului de justitie.
Spre deosebire de 1997 si 2001, noua campanie anticoruptie nu are poleiala unor declaratii fulminante. Festivismul este bine temperat, iar abordarea e pragmatică. În centrul atentiei nu se află neapărat lupta cu caracatita, ci reformarea din temelii a sistemului, pentru a fi capabil saă se angajeze într-o asemenea luptă. Una dintre marile probleme ale Justitiei, spre exemplu, era cea a cazurilor insuficient instrumentate sau “reinstrumentate” la ordin de sus astfel încâte, după arestări sau puneri sub urmărire penală cu efect mediatic intens, saă esueze în tergiversări peână la prescrierea faptelor sau chiar în actiuni gen “Nufărul”. Culmea, sa-a ajuns ca unii inculpati de mare calibru, după tevatura cu arestul preventiv si eliberarea cu cântec, saă dea statul în judecată si saă câstige despăgubiri impresionante.
Noua strategie prevede un statut clar al magistratilor, al procurorilor, al CSM, astfel încâte saă elimine la maximum influenta politicului sau a presiunilor oculte fată de actul de justitie, îsi propune saă reducă la minimun durata proceselor, saă pună pe picior de egalitate avocatul acuzării (procurorul) cu avocatul apărării, saă elimine interferenta sefilor din Parchete în dosarele grele pentru a le transforma în dosare “usurele”, saă responsabilizeze procurorii, saă facă transparent actul de justitie etc. Altfel spus, saă aducă rapid Justitia în sprijinul cetăteanului, saă nu o mai lase la cheremul politicului sau al indivizilor cu mormane de bani care încă mai au impresia că pot cumpăra orice si pe oricine
Pagina 1 din 1
Campanie anticoruptie Eseu
Scris 29 April 2005 - 07:38 AM
O mie de legi daca ar da si tot nu ar reusi sa starpeasca sau macar sa dilueze coruptia!Am avut probleme cu un aparat de aspirat secretii luat in 1999 de la Sante International-SA,o firma care importa aparatura medicala si a trebuit sa fac doua drumuri aiurea lasandu-mi copilul acasa in pericolsa se sufoce ca sa ce,ca sa-si bata joc de mine o grasana de acolo si sa ma minta ca nu mai au in depozit piesa de care aveam nevoie.In prima zi nici nu m-a lasat sa intru in magazin.A doua zi am apelat la cineva care are mai mult tupeu pentru ca isi permite si sa-a rezolvat problema un-doi!Mai sa ma dea pe spate cu solicitudinea ei grasana!Coruptia e peste tot si in toate nu numai la noi in Romania.Am avut contacte si persoane straine care in fata camerelor de luat vederi promiteau marea cu sarea si de fapt erau doar minciuni.Mi-au promis ca-mi vor trimite carucioare speciale pentru amandoi copii(facute dupa tiparul trupului fiecaruia) si nici pana azi n-am vazut nici urma pe asfalt a carucioarelor.Asta se intampla in 2002!Te ajuta cu un potop de zambete dulci ca fierea si cu vorbe bune si de fapt ii doare in spate de problema ta.Nu mai am incredere nici in legi.Sunt numai cailometrii de hartie consumata degeaba!
"
Impartaseste acest subiect:
Pagina 1 din 1
Subiecte similare
| Topic | Deschis de | Replici | Vizualizari | |
|---|---|---|---|---|
|
Mare eveniment mare! Fenomen astronomic fffff rar! NU RATATI! Nu veti mai avea sansa sa apucati asa ceva. | Alethia | 5 | 14.349 |
|
Cum v-a mers in 2004 ? | simplu | 31 | 10.828 |
|
Soundtrack pentru sfârşitul lumii | dAImon | 36 | 10.752 |
|
Coincidente
11... |
nyna | 9 | 11.059 |
|
M-am semnat cu username-ul!
Credeti ca e rau? |
Anonymus Kline | 29 | 9.109 |