Bob Marley si The Wailers

Bob Marley si The Wailers

Detalii

CategoriiCultura
TaguriMuzica
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5624

Voteaza & Distribuie

Descriere

Multi dintre noi isi amintesc muzica minunata si evocativa creata de Bob Marley pentru lume, muzica ce, desi au trecut cateva decade, ramane universala si placuta pentru foarte multi. Bob Marley a fost numit Primul Superstar al lumii a treia, Profetul Rasta, vizionar si artist revolutionar. Aceste denumiri nu au fost intotdeauna doar metafore.

Bob Marley

Bob Marley

Se cunoaste ca Bob Marley a fost unul dintre cei mai carismatici si provocatori artisti ai timpurilor noastre. Cariera artistului s-a intins vreo 20 de ani. In tot acest timp, artistul a si-a fostmat un stil inspirat in toate aspectele de progresul muzicii jamaicane, de la ska la raggae-ul contemporan. Cresterea a fost bine reflectata in maturitatea muzicii celor de la Wailers.

Prima inregistrare a lui Bob a avut loc la inceputul anilor '60. Primele sale doua piese, care-l reprezentau ca artist solo, n-au insemnat nimic in cadru comercial, iar abia in 1964, unul dintre fondatorii grupului Wailin Wailers, si-anume Bob, a castigat un loc in topurile din Jamaica.

The Wailers

The Wailers

Inregistrarea a fost "simmer Down", iar in urmatorii ani, trupa Wailing Wailers, formata din Marley, Peter McIntosh si Bunny Livingston (cei trei reprezentand nucleul formatiei), a fost considerat cel mai stralucitor grup al Jamaicai. Mai apoi, McIntosh si-a prescurtat numele in Tosh, iar Livingston urma sa fie numit Bunny Wailer.

In ciuda popularitatii artistilor, economia pastrarii grupului unit a esuat, iar do membri ai trupei au parasit grupul. Tot atunci, Bob a plecat in Statele Unite la mama sa. Astfel s-a produs finalul capitolului unu al grupului Wailing Wailers.

Sederea lui Bob Marley in America a fost scurta, s-a intors apoi in Jamaica pentru a-si relua proietcul raggae alaturi de Peter si Bunny. Iar la sfarsitul anilor '60, ajutat de legendarul producator de raggae, Lee "Scratch" Perry, trupa The Wailers a ajuns iar in topurile din Jamaica. Aceasta combinatie a fost una de mare succes, iar melodii precum "Soul Rebel", "Duppy Conquerer", "400 Years" si "Small Axe" nu doar ca au fost clasice, dar au definit intreaga directie a stilului raggae.Bob Marley

{title}

E dificil sa intelegi in totalitate muzica lui Bob Marley fara a lua in considerare cultura Rastafari. Credintele sale spirituale sunt deja cunoscute. Oricum, cultura Rastafari este principalul element al muzicilor celor de la The Wailers.

Bob Marley

Bob Marley

Trupa s-a reintregit in 1970 cand Aston Barrett si fratele sau Carlton au inceput sa cante cu Bob si ceilalti. Trupa a devenit de neprovocat in Jamaica, in special la sectiunea ritm, iar pe parcursul intregului deceniu, reputatia le-a ramas aceeasi.

Albumul lor, "The Catch a Fire" a fost urmat de un LP, "Burnin'" care a inclus unel dintre cele mai vechi melodii ale trupei, dar si piese precum "Get Up Stand Up" si "I Shot The Sheriff".
In 1975 Bob Marley & The Wailers au lansat albumul de succes "Natty Dream" si au avut un turneu prin Europa, iar piesa lor "No Woman No Cry" a ajuns in topurile din Marea Britanie. In aceeasi perioada, Bunny si Peter au parasit trupa si si-au inceput bazele unor cariere solo.

Bob Marley

Bob Marley

Urmatorul album, "Rastaman Vibration", a aparut in 1976 si a lovit puternic topurile americane. Pentru multi a reprezentat cea mai importanta explozie a muzicii si credintei lui Marley, incluzand melodii precum "Crazy Baldhead," "Johnny Was", "Who The Cap Fit" si una dintre cele mai reprezentative, "War".

Dupa cativa ani incarcati de evenimente, turnee si noi albume, Bob Marley, isi lanseaza in 1979, LP-ul "Survival". Dupa asta, impreuna cu the Wailers, fiind la vremea respectiva pe prima pozitie in toate topurile europene, pornesc intr-un turneu european, dupa care urmeaza un tur prin America. Bob a cantat in doua show-uri la Madison Square Garden, dar imediat s-a imbolnavit si a fost diagnosticat cu cancer. Artistul a luptat opt luni cu boala, apoi a murit intr-un spital din Miami in 11 mai, 1981.

Cu o luna inainte Bob Marley a primit premiul: Coroana de onoare si merit a Jamaicai, a treia ca importanta onoare a natiunilor, in vederea rasplatiri contributiei sale la cultura tarii in care s-a nascut.