Kirsten Dunst

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriKirsten Dunst
Ultima actualizareMiercuri 6 august 2014
Vizualizari1720

Voteaza & Distribuie

Descriere

Nume alternative: Kirsten Caroline Dunst
Nascut(a): 30 aprilie 1982 in Point Pleasant, New Jersey, SUA
Inaltime: 170 cm

Kirsten Dunst este o cunoscuta actrita, cantareata si fotomodel de origine americana, devenita celebra in urma rolurilor din filme precum Interviu cu un Vampir, Little Women, Spider Man, Eternal Sunshine of the Spotless Mind si Melancholia.

Cariera

Kirsten Dunst a debutat de la varsta de 3 ani in spoturi publicitare ca model. A semnat ulterior un contract cu Ford Models si Elite Model Management, iar la 8 ani a aparut in primul sau film, un scurt metraj intitulat New York Stories, regizat de Woody Allen. A obtinut apoi un rol micut in The Bonfire of the Vanities, alaturiKirsten Dunst de Tom Hanks, si a jucat intr-un episod din Star Trek: The Next Generation. 

Rolul care a scos-o din anonimat si care a atras atentia lumii aspura talentului ei a fost cel al vampiritei Claudia din pelicula Interviu cu un Vampir, alaturi de Brad Pitt si si Tom Cruise. Prestatia sa i-a adus un MTV Movie Award, un premiu Saturn si o nominalizare la Globurile de Aur. 

In 1994 joaca in Little Women, o adaptare dupa romanul omonim scris de Louisa May Alcott, alaturi de Winona Ryder si Claire Danes. Un an mai tarziu apare in Jumanji, ce are la baza cartea cu acelasi nume a lui Chis Van Allsburg. In 1996 obtine rolul unei prostituate minore in serialul de televiziune E.R., alaturi de George Clooney. 

Refuza rolul Angelei din American Beauty intrucat nu doreste sa apara intr-un film cu scene sexuale explicite si nici sa-l sarute pe partenerul ei de platou, Kevin Spacey. Ulterior a explicat refuzul sau, invocand varsta foarte frageda (15 ani), imaturitatea si lipsa de experienta de la acel moment.

Este distribuita de Sofia Coppola in filmul The Virgin Suicides, iar prestatia sa a fost laudata de critici, care au admirat echilibrul dintre inocenta si frivolitate redat de actrita. In 2002 este distribuita in rolul lui Mary Jane Watson din pelicula Spider Man. Alaturi de ea juca Tobey Maguire, in rolul principal. Filmul a inregistrat succes la box office si a fost bine primit de critici. 

In 2004, Kirsten Dunst apare in  Eternal Sunshine of the Spotless Mind impreuna cu Jim Carrey si Kate Winslet, un film foarte bine vazut de critici si cu succes satisfacator din punct de vedere financiar. In acelasi an isi reia rolul in sequel-ul Spider Man 2, si acesta fiind bine primit de critici si de public. In 2005 joaca impreuna cu Orlando Bloom in Elizabethtown, ce a debutat la Festivalul de Film de la Toronto. Un an mai tarziu obtine rolul principal in Marie Antoinette, un film biografic inspirat de romanul Marie Antoinette: The Journey al autoarei Antonia Fraser. 

Revine alaturi de Tobey Maguire in Spider Man 3, ce a adunat 891 milioane de dolari din intreaga lume. In 2010 joaca alaturi de Ryan Gosling in All Good Things, apoi in S.F.-ul Melancholia al lui Lars Von Trier. Prestatia sa ii aduce premiul pentru cea mai buna actrita in cadrul Festivalului de Film de la Cannes.

Pentru anul 2012, Kirsten Dunst si-a anuntat prezenta in Charm, Ulside Down, On the Road alaturi de Kristen Stewart, Red Light Winter si Cities impreuna cu Clive Owen si Orlando Bloom. 

Viata personala

Kirsten Caroline Dunst s-a nascut pe 30 aprilie 1982 in Point Pleasant, New Jersey, SUA. Are origini germane din partea tatalui, dobandind si cetatenia germana in 2011, si suedeze din partea mamei. A absolvit Liceul Catolic privat din Los Angeles, apoi s-a dedicat activitatii artistice. 

A avut relatii de scurta durata cu actorul Jake Gyllenhall si musicianul Johnny Borrell din trupa Razorlight.

 

Kirsten Dunst si Jake Gyllenhaal

 

Kirsten Dunst sprijina activ Fundatia Elizabeth Glaser Pediatric AIDS, ce se ocupa cu prevenirea raspandirii HIV in randul copiilor. De asemenea, s-a implicat si in lupta impotriva cancerului la san, participand la strangerea fondurilor pentru cercetarea acestei maladii.