Ce înseamnă fertilitatea după vârsta de 35 de ani?

Ce înseamnă fertilitatea după vârsta de 35 de ani?

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareSambata 10 octombrie 2020
Vizualizari308

Voteaza & Distribuie

Descriere

Din cauza provocărilor vieții moderne, felul în care vedem maternitatea și vârsta la care vrem să rămânem însărcinate pot fi puternic influențate de dorința de a ne asigura o situație materială care să permită creșterea unui copil. Pe de altă parte, fertilitatea este drastic afectată după vârsta de 35 de ani[Sursa], iar șansele de concepție și de susținere a unei sarcini scad ca urmare a schimbărilor hormonale apărute în corpul unei femei, odată cu înaintarea în vârstă.

Vârsta: unul dintre principalii factori ce scad fertilitatea

Deși fertilitatea începe să scadă începând de la 30 de ani, vârsta de 35 de ani este agreată de majoritatea specialiștilor ca fiind un punct critic privind capacitatea organismului unei femei de a deveni mamă. Fertilitatea este puternic influențată de rezerva de ovule cu care te naști și care scade cu până la aproape jumătate[Sursa] în perioada de pubertate.

Așa se face că, în jurul vârstei de 37 de ani, o femeie mai are doar 2,5% din ovule[Sursa]. Deși posibilitatea de a concepe în mod natural există și după 30-35 de ani, la vârsta de 40 de ani doar una din douăzeci de femei[Sursa] care vor un copil reușesc să rămână însărcinate, în mod natural. În plus, riscurile de a pierde sarcina cresc și ele, cu până la 40%[Sursa], de la această vârstă.

Alți factori care influențează fertilitatea

Vârsta nu este singura responsabilă de scăderea fertilității. Există o serie de alți factori de risc, însă aceștia pot fi atent monitorizați și controlați. Este vorba despre stilul de viață sau modificările hormonale din organism. Unele dintre cele mai frecvente cauze care duc la infertilitate sunt bolile cu transmitere sexuală netratate, care se pot dezvolta în boli inflamatorii pelvine[Sursa] ce pot duce la aderențe care pot provoca deformarea sau blocarea trompelor uterine cu țesut cicatricial sau lichid.

Alți factori ce afectează fertilitatea țin de masa corporală. Femeile cu un indice de masă corporală prea mic au un deficit de leptină[Sursa], hormon care controlează senzația de sațietate din organism, care contribuie la absența menstruațiilor[Sursa]. Obezitatea afectează și ea producția de hormoni, atât la femei cât și la bărbați. Totodată, anumite aspecte[Sursa] ce țin de stilul de viață, cum suntfumatul, sedentarismul, lipsa exercițiului fizic, dar și problemele de sănătate cronice - hipertensiunea arterială sau diabetul - conduc la infertilitate. Dacă pentru un organism tânăr acești parametri pot fi menținuți în limite normale, în timp, ei nu doar că se degradează fără un control strict al stilului de viață, dar, cumulați, predispun la agravarea infertilității.

După vârsta de 30 de ani este importantă testarea fertilității[Sursa] pentru femei, deoarece crește probabilitatea să nu poți rămâne însărcinată, dar și riscul diverselor complicații în timpul sarcinii sau la naștere. Mai mult, după 35 de ani crește vertiginos riscul de avort spontan[Sursa] sau de probleme pe parcursul sarcinii.

Opțiunile femeilor de peste 35 de ani în privința fertilității

Dacă ai peste 35 de ani și nu ai reușit, dar îți dorești, să rămâi însărcinată, află că există multe opțiuni pe care le ai la dispoziție, chiar dacă vârsta biologică spune altceva.

 • Fertilizare in vitro (FIV). Cu toate că vârsta medie pentru acest tip de tratament a crescut, nu s-a observat o creștere a ratei de succes ale tratamentului în vitro la pacientele cu vârsta de peste 40 ani[Sursa]. După 35 de ani, poate apărea chiar un aspect interesant la acest tip de intervenție: ovulația multiplă, care poate conduce la apariția de gemeni non-identici sau chiar de sarcină multiplă[Sursa], întrucât acestea au un nivel crescut de hormon foliculostimulant (FSH), care încurajează acest proces. Este și motivul pentru care cuplurile în care femeia are peste 35 de ani au, mai frecvent, gemeni. În același timp, pentru siguranța reușitei, multe clinici de fertilizare in vitro implantează cel puțin doi embrioni femeilor de peste 40 de ani.

 • Alimente destinate unor scopuri medicale speciale, care cresc probabilitatea de concepție a unei sarcini viabile. Înainte de a te gândi să apelezi la tehnica FIV, trebuie să știi că există pe piață o mulțime de produse care pot să-ți pregătească optim organismul pentru sarcină, unul dintre acestea fiind PROfertil female (citește cu atenție prospectul: acest produs se utilizează doar sub supraveghere medicală; trebuie să consulți medicul înainte de prima utilizare sau la schimbarea instrucțiunilor recomandate de utilizare; alimentele nutritive incomplete nu sunt destinate utilizării ca unică sursă de alimentație). Substanțele nutritive din aceste produsepotatenua tulburările metabolice ale organismului, de exemplu sindromul metabolic, și pot duce la armonizarea echilibrului hormonilor sexuali. Datorită conținutului de micronutrienți, seleniu, acizi grași Omega 3, acid folic sau catechine din ceai verde, aceste alimente îmbunătățesc semnificativ calitatea ovulelor și rata de fertilizare, creând în acest fel pot condițiile optime pentru concepție și sarcină cu succes.

Deși multor femei de peste 35 de ani le este greu să rămână însărcinate, trebuie să știi că acest lucru este posibil. Vorbește cu medicul tău despre opțiunea cea mai potrivită la care să apelezi pentru a deveni mamă, chiar și după vârsta de 35 de ani.

Surse:
 1. Age and Fertility: A Study on Patient Awareness: ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5264372/
 2. Fertility statistics by age: extendfertility.com/your-fertility/fertility-statistics-by-age/
 3. Rachel Gurevich, Overview and Help for Getting Pregnant After 35: verywellfamily.com/what-are-your-chances-of-getting-pregnant-after-35-1959931
 4. Getting Pregnant After 35: What Are My Chances?: webmd.com/baby/pregnant-after-35#1-3
 5. Boala inflamatorie pelvina: sfatulmedicului.ro/Boli-genitale-feminine/boala-inflamatorie-pelvina_1049
 6. Totul despre fertilitate - Perioada fertila - Ovulatie - Zile fertile: doc.ro/infertilitatea/totul-despre-fertilitate-perioada-fertila-ovulatie#factori-influenta-fertilitate
 7. Boosting Your Fertility: Lifestyle Modifications: resolve.org/infertility-101/optimizing-my-fertility/boosting-your-fertility-lifestyle-modifications/
 8. Leptin is an effective treatment for hypothalamic amenorrhea: ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3080974/
 9. What are the miscarriage rates by week?: medicalnewstoday.com/articles/322634
 10. Impactul pe care varsta il are asupra fertilitatii: sfatulmedicului.ro/Educatie-pentru-sanatate/impactul-pe-care-varsta-il-are-asupra-fertilitatii_11602
 11. Multiple Pregnancy and Birth: Twins, Triplets, and High-order Multiples -A Guide for Patients: asrm.org/globalassets/rf/news-and-publications/bookletsfact-sheets/english-fact-sheets-and-info-booklets/booklet_multiple_pregnancy_and_birth_twins_triplets_and_high-order_multiples.pdf
 12. PROfertil female: female.profertil.ro/

Sursa foto: unsplash.com/photos/RWgE9_lKj_Y