Igiena bebelușului: 9 reguli de aur

Detalii

CategoriiSanatate
Taguricopii, igiena, igienizare
Ultima actualizareVineri 15 mai 2020
Vizualizari613

Voteaza & Distribuie

Descriere

Pentru orice părinte la început de drum, igiena bebelușului poate părea complicată. Numeroasele recomandări și sfaturi pe aceasta tema se pot dovedi stresante. Din acest articol, poți afla care sunt cele mai importante reguli de igienă pentru bebelușul tău.

Igiena joacă un rol crucial în sănătatea și bunăstarea celui mic. Este important să îl menții curat ca să-l ferești de potențiale infecții sau accidentări. Iată ce poți face:

1. Spală-te pe mâini înainte de a atinge bebelușul
Pielea mâinilor unui adult este gazda câtorva zeci de mii de bacterii. Iar cum sistemul imunitar al copilului nu este total dezvoltat, aceste bacterii îi pot provoca diverse infecții cu consecințe nedorite: gripă sau diaree. De aceea, părinții trebuie să se spele pe mâini cu săpun antibacterian sau să folosească un gel dezinfectant, înainte să îl atingă pe cel mic sau să îi pregătească mâncarea.

2. Baia bebelușului este foarte importantă
Nou-născuții trebuie îmbăiați o dată sau de două ori pe săptămâna. Până la vindecarea completă a zonei ombilicale, curăță pielea bebelușului cu un burete sau cu o cârpă moale, umezită cu apă călduță. Folosește un săpun special pentru nou-născuți și curăță cu blândețe, începând cu fața și continuând cu restul corpului. Insistă pe zona inghinală și pe pliurile articulațiilor, acolo unde se adună murdărie și bacterii, ca sa eviți infecțiile de piele.

3. Taie cu grijă unghiile bebelușului
Unghiile celor mici cresc în același ritm cu cele ale adulților și, dacă sunt prea mari, pot fi un „magnet“ pentru bacterii. În plus, copilașii se pot zgâria. Cel mai bine este să tai unghiile pruncului imediat după baie, atunci când acestea s-au înmuiat. Folosește o unghieră specială pentru bebeluși, îndepărtează unghia de piele și taie cu blândețe. Dacă rămân zone ascuțite, folosește o pilă specială pentru cel mic.

4. Curăță urechile bebelușului
Urechile bebelușului tău trebuie și ele curățate cu atenție, pentru că acolo se adună bacterii. Bețișoarele speciale de curățat nu sunt recomandate, pentru că riști să îi afectezi timpanul. Folosește, în schimb, o cârpă fină înmuiată în apă călduță și săpun delicat. Dacă bebelușul se ferește sau se simte inconfortabil când încerci să îi atingi urechile, ar putea suferi de o infecție. Consultă neapărat un medic pediatru.

5. Menține nasul bebelușului curat
Pentru ca cel mic să respire bine, curăță-i nasul cât mai frecvent. Folosește o cârpă umedă sau un aparat special pentru a aspira secrețiile nazale.

6. Curăță-i delicat ochii

În zona din jurul ochilor se pot aduna secreții care se pot infecta. De aceea, curăță zonă cu o cârpă curată, umezită cu apă călduță.

7. Schimbă-i scutecele în mod frecvent

Asigură-te că ai suficiente scutece pentru bebelușul tău ca să le schimbi de îndată ce este nevoie. Acest aspect este foarte important pentru igiena și sănătatea celui mic. Scoate scutecul folosit, curăță bine toată zona inghinală cu ajutorul unor șervețele pentru bebeluși și usucă locul înainte de a pune un scutec nou. Dacă zona este roșie, spal-o bine și, după uscare, aplică o cremă împotriva iritațiilor.

8. Dezinfectează

jucăriile copilului Jucăriile cu care bebelușul vine în contact pot fi purtătoare de bacterii sau microbi care ți-ai dori să nu ajungă în gurița sa. Așa că fă-ți un obicei din a dezinfecta regulat jucăriile, cu apă și săpun.

9. Ține casa curată

Mediul în care se dezvoltă bebelușul în primele luni de viață este foarte important. Menține curățenia în camera lui și în restul casei, ca să-i limitezi expunerea la bacterii. Concentrează-te pe dezinfectarea zonelor și a obiectelor atinse de copil: biberoane, ustensilele de bucătărie folosite la prepararea mâncării sale sau suprafețele pe care se joacă.

Prin respectarea acestor reguli simple de igienă, bebelușul tău va fi ferit de infecții și se va dezvolta armonios.

Sursa foto: pixabay.com/photos/newborn-kid-newburn-dream-sleepy-1328454/