Pasarile galbene de Kevin Powers premiat de Le Monde

Detalii

CategoriiCultura
TaguriLiteratura
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari1325

Voteaza & Distribuie

Descriere






Pasarile galbene de Kevin Powers premiat de Le Monde







Romanul Pasarile galbene, al scriitorului american Kevin Powers, aparut in colectia „Biblioteca Polirom. Actual", traducere din limba engleza de Daniela Rogobete, a fost premiat de curind de prestigioasa publicatie franceza Le Monde.






Aflat la prima editie, premiul literar al cotidianului francez a fost acordat pentru „Cea mai buna carte din lume" (aparuta in anul editorial 2012), la sectiunile: literatura franceza si literatura straina. Juriul acestei prime editii a fost format din: Natalie Nougayrède (directorul general Le Monde), Jean Birnbaum (presedintele juriului), François Bougon, Denis Cosnard, Clara Georges, Raphaëlle Leyris, Florence Noiville, Franck Nouchi, Raphaëlle Rérolle, Macha Sérysi Catherine Simon (membri). Premiul a fost decernat in cadrul Forumului International al Romanului (27 mai-2 iunie 2013).



Disponibil si in editie digitala, Pasarile galbene a mai obtinut Guardian First Book Award si a fost nominalizat pentru National Book Award.


Scris de un veteran al razboiului din Irak, Pasarile galbene este povestea devastatoare a doi combatanti care incearca sa scape cu viata din focul luptei.


Cei doi soldati – Bartle, in virsta de optsprezece ani, si Murphy, de douazeci si unu de ani – sint aruncati in mijlocul asediului orasului Al Tafar, o inclestare singeroasa care le dovedeste ca nimeni nu e de fapt pregatit pentru razboiul real.


In zilele de cosmar care urmeaza, cei doi tineri au de infruntat deopotriva atacurile insurgentilor, epuizarea fizica si tensiunea provocata de pericolul permanent.


Surprinzind cu deosebita acuitate si efectele razboiului asupra familiilor ramase acasa, Pasarile galbene este o marturie zguduitoare, printre primele capodopere ale literaturii americane dedicate razboiului din Irak.


„Ce pare neobisnuit la acest roman despre razboi este ca aproape jumatate din el se intimpla departe de cimpul de lupta, intr-un Richmond prozaic, al autobuzelor de scoala si al malurilor noroioase pe care Bartle, coplesit de nebunia razboiului, le vede ca printr-un vizor de sticla: «Am vrut sa arat intreaga imagine a razboiului. El nu se termina la coborirea din avion si gata, ai ajuns acasa, totu-i cum nu se poate mai bine. Poate ca pericolul fizic dispare, dar soldatii risca inca sa fie raniti si altfel. Mi s-a parut important ca lumea sa cunoasca si aceasta realitate»." (The Guardian)


„Kevin Powers are ceva de spus, ceva emotionant despre fragilitatea omului si brutalitatea razboiului, si cu totii ar trebui sa ne apropiem si sa-l ascultam." (The New York Times)


Kevin Powers s-a nascut si a crescut in Richmond. In anii 2004-2005 a luptat alaturi de trupele americane in Mosul si Tal Afar. Dupa incheierea stagiului militar a studiat literatura engleza la Commonwealth University si in anul 2012 a obtinut o diploma de studii aprofundate la Michener Center for Writers al University of Texas.