In cautarea lui Snoopy, misiune spatiala foarte serioasa

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriCinema/Televiziune
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2898

Voteaza & Distribuie

Descriere



Snoopy


Snoopy



In cautarea lui Snoopy" ar putea fi titlul unui film de desene animate cu indragitul personaj conceput de Charles M. Schulz, un catelus curios si poznas, si chiar o misiune spatiala foarte serioasa.



O echipa de astronomi are intentia de a se lansa intr-o misiune istorica, acea de a descoperi unde se afla modulul lunar abandonat de echipajul lui Apollo 10, misiunea spatiala lansata in mai 1969. Aceasta a fost doar un „test" la cald, inainte de aselenizarea lui Apollo 11 si echipajul a incercat procedurile de andocare pe orbita dintre modul si capsula spatiala.


La 42 de ani dupa marele exercitiu in cosmos, o echipa de astronomi britanici spera sa dea de urma modulului abandonat, poreclit de toata lumea drept Snoopy. Misiunea Apollo 11, condusa de Neil Armstrong, a pus intr-o umbra totala realizarile importante ale echipajului de dinaintea lui, compus din Thomas Stafford, John Young si Eugene Cernan. Fara eforturile lor, aselenizarea nu s-ar fi produs niciodata. Nu numai ca a facut tot ceea ce-a realizat Apollo 11 (cu exceptia aselenizarii) dar a trimis in cosmos si cel mai de timpuriu mesager al omenirii: modulul lunar de exercitiu, botezat, cu afectiune, dupa indragitul personaj de desene animate.


Ca parte a misiunii, modulul lunar a fost verificat si conectat printr-un rendez-vous pe orbita cu capsula spatiala, dupa care a fost trimis in lunga sa calatorie pe o orbita in jurul soarelui. Se crede ca Snoopy mai este inca acolo, gonind tacut prin spatiu, cu toate sistemele oprite, la 42 de ani dupa indeplinirea misiunii. Cautarea lui de catre astronomul britanic, Nick Howes, si echipa sa (cu totii voluntari si amatori) este varianta celesta a incercarii de a gasi acul in carul cu fan.


Dupa ce s-au consultat cu expertii NASA, de la Jet Propulsory Laboratory, astronomii britanici si-au asigurat sprijinul unor astronomi de la mai multe observatoare de elita, insa nu au iluzia ca vor reusi sa-l gaseasca pe Snoopy fara nici un fel de probleme.



„Ca sa-l parafrazez pe presedintele Kennedy, incercam sa facem asta nu pentru ca este usor, ci pentru ca este greu",



declara Paul Roche, directorul Observatorului Faulkes, implicat in acest proiect. Provocarile aflate in fata echipei de astronomi sunt enorme. Howes recunoaste ca unul dintre principalele impedimente este lipsa unor informatii solide orbitale din 1969. El si echipa sa au obtinut sprijinul specialistilor de la NASA care au calculat orbitele si traseul misiunii Apollo 13, cooperand indeaproape cu echipa misiunilor Apollo pentru identificarea unor coordonate posibile.



„Ne asteptam la o arie de cautare de 135 de milioane de kilometri, ceea ce inseamna un spatiu enorm pe care trebuie sa-l scotocim",



afirma Howes. Daca echipa, ajutata si de observatoare astronomice din Marea Britanie si Italia, gaseste un potential suspect, se va proceda la o analiza spectrala detailata pentru a se descifra anumite particularitati in reflexia luminii, acestea putand confirma daca este Snoopy sau nu. Analiza spectrala va face in mod clar diferenta dintre modulul lunar si orice alt obiect cosmic intalnit in aria de cautare.


Sansele ca echipa Howes sa gaseasca modulul lunar abandonat si trimis aiurea in spatiul cosmic sunt destul de mici, iar provocarea imensa, insa nimic nu-i imposibil. Marile descoperiri din istoria stiintei au survenit in momente ca acesta, si au devenit realitate tocmai pentru ca un grup mic de oameni nu s-au lasat descurajati de enormitatea misiunii lor.


Programul misiunilor Apollo ramane o legenda tehnologica si a istoriei stiintei, marcand ascensiunea omenirii pe o noua treapta. La fel ca mai toate legendele, are eroii si victoriile sale. In fond, aceasta asumare a riscurilor si muncii enorme in cautarea lui Snoopy se inscrie perfect in spiritul misiunilor Apollo de acum 40 de ani.