Neil Armstrong

Detalii

CategoriiStiinta
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3867

Voteaza & Distribuie

Descriere

Neil_Armstrong„Un pas mic pentru om, un salt urias pentru omenire". Pronuntand aceasta fraza, legendarul Neil Armstong a pus piciorul pe Luna, in direct, in fata a sute de milioane de telespectatori pe 20 iulie, 1969.



Nascut pe 5 august 1930 in Wapakoneta, Ohio, tanarul Armstrong a fost fascinat inca din copilarie de aeronave. La varsta de 15 ani s-a decis sa ia lectii de zbor si obtine brevetul de pilot un an mai tarziu.



Apoi studiaza ingineria aeronautica de la Universitatea Purdue din Indiana, si termina masteratul la Universitatea din Carolina de Sud.



Inainte de a fi selectat de NASA in 1962 pentru a deveni astronaut, Neil Armstrong a fost pilot de test si a condus, printre altele, 78 de misiuni in timpul razboiului din Coreea.



In septembrie 1966 a fost co-pilotul lui David Scott pentru misiunea Gemini 8. Nava se leaga de un alt vehicul fara echipaj, facand prima manevrea de andocare orbitala intre cele doua module.



Dupa care, misiunea Apollo 11 l-a facut sa intre in istorie.



Potrivit lui James Hansen, autorul unei biografii a lui Neil Armstrong, NASA l-ar fi preferat pe Armstrong pilotului Buzz Aldrin, considerand ca aceasta din urma nu ar fi fost capabil sa suporte celebritatea.



In calitate de comandant al misiunii Apollo 11, Armstrong a fost cel care a informat centrul de control din Houston, Texas la amunizarea modulului lunar (LEM) pilotat de Buzz Aldrin: „Houston, aici baza Linistii. Vulturul a aterizat".



Dupa acest moment, a pus piciorul pe Luna, iar Buzz Aldrin I s-a alaturat aproximativ douazeci de minute mai tarziu. Cei doi pionieri au explorat locurile timp de doua ore si jumatate. Au colectat in jur de 21 de kilograme de roci, au facut fotografii si au plantat un steag american.



Apollo 11 a fost ultima aventura in spatiu a lui Neil Armstrong, o aventura care l-a marcat pentru totdeauna.



S-a retras de la NASA in 1971 si a devenit profesor de inginerie aerospatiala la Universitatea din Cincinnati, Ohio, pana in 1979.



Fostul astronaut a facut parte din consiliul de administratie a numeroase companii, inclusiv Lear Jet si United Airlines.



Pe 25 august 2012, Neil Armstrong a incetat din viata la Cincinatti, Ohio, Statele Unite ale Americii.