Dezinfectant de maini pe baza de alcool sau fara alcool? Care sunt aspectele pro si contra?

Dezinfectant de maini pe baza de alcool sau fara alcool?  Care sunt aspectele pro si contra?

Detalii

CategoriiSanatate
Taguriigiena, sanatate
Ultima actualizareMiercuri 27 mai 2020
Vizualizari305

Voteaza & Distribuie

Descriere

Dezinfectantii de maini ar trebui sa existe pe fiecare birou, in fiecare institutie si in fiecare companie, indiferent de anotimp, pentru ca este metoda cea mai uzuala prin care ne putem feri de virusi, bacterii si microbi.Exista mai multe tipuri de dezinfectanti: sub forma lichida, sub forma de spuma sau gel. In general, majoritatea sunt de tipul dezinfectant maini fara clatire, fie pe baza de alcool, fie fara alcool.

Intrebarea este pe care il alegi? Care este cel potrivit pentru tine?

Aspecte pro si contra ale unui dezinfectant de maini fara clatire si cu alcool


Un aspect contra este ca acestia au alcool in componenta lor, intr-o concentratie mai mare sau mai mica, ceea ce inseamna ca sunt inflamabili. Cei mai recomandati sunt dezinfectantii care au minim 60% alcool, deoarece sunt cei mai eficienti. Un alt aspect contra este faptul ca sunt foarte toxici atunci cand sunt ingerati si prezinta un risc mare de inghitire, fiind amplasati in locatii care sunt la vedere si usor accesibile. Acest risc este mare in randul copiilor, mai ales in scoli si gradinite, dar si in randul adultilor, mai ales in institutiile de corectie sau care prezinta riscuri mari de incendii.

Un al treilea aspect negativ in utilizarea repetata a dezinfectantului de maini cu alcool este ca acesta indeparteaza uleiul produs in mod natural de piele, ceea ce determina uscarea si craparea mainilor. Faptul ca mainile nu mai sunt hidratate duce la iritarea mainilor, aparitia dermatitei si la producerea de rani. Cu toate acestea, acesti dezinfectanti sunt cei mai utilizati si cei recomandati de organizatiile de sanatate, datorita eficientei lor ridicate.

Aspecte pro si contra ale unui dezinfectant maini fara clatire si fara alcool

Majoritatea dezinfectantilor de acest gen sunt pe baza de apa, sub forma de spuma, dar datorita substantelor active, tot reusesc sa ofere acelasi tip de protectie ca si cei pe baza de alcool. Acestia au compozitia lor si elemente care calmeaza pielea, cum ar fi vitamina E sau extract de ceai verde si nu sunt inflamabili. Desi se folosesc doar pentru uz extern, putem scapa de grija si panica pentru cazurile in care dintr-un accident este inghitita o anumita cantitate de dezinfectant de catre un copil, deoarece are un grad scazut de toxicitate in cazul in care sunt ingerati.

Un alt aspect pro al acestui dezinfectant este ca ofera protectie mult timp dupa ce s-a uscat pe piele, spre deosebire de dezinfectantul pe baza de alcool care ofera protectie strict cat solutia e inca umeda pe maini. Beneficiile acestui tip de dezinfectant maini sunt multiple, de aceea este foarte recomandat in ultima perioada. Mai dureaza pana va avea puterea de a acapara o mare parte din piata dezinfectantilor cu alcool, care de obicei sunt sub forma de gel, dar merita sa iei in calcul un astfel de dezinfectant pentru uzul familiei tale sau pentru spatiile care sunt des frecventate de copii.

Singurele dezavantaje ale acestui dezinfectant sunt:

  • acesta este, de obicei, sub forma de spuma, asadar necesita ca dispersorul sa aiba un mecanism special pentru spuma;
  • de obicei mecanismele pentru spuma sunt mai mari decat cele pentru solutiile lichide sau gel, asa ca este mai putin comod sa tii in geanta un dezinfectant fara alcool.

Care este dezinfectantul potrivit pentru tine? La aceasta intrebare trebuie sa gasesti tu raspunsul, pentru ca depinde de nevoia ta, de cui se adreseaza produsul si in ce conditii. In plus, trebuie sa iei in calcul ca pretul unui dezinfectant de maini fara clatire este diferit daca contine sau nu alcool. Cei fara alcool sunt mai prietenosi cu pielea si reprezinta o metoda mai naturala de protectie fata de cei cu alcool, de aceea sunt mai scumpi.

Gandeste-te ce buget ai, ce pret esti dispus sa platesti pentru acesti dezinfectanti, in ce mediu vor fi folositi si de catre cine si, cu siguranta, vei reusi sa iei cea mai buna decizie pentru tine. Recomandarea noastra este sa cumperi dezinfectanti cu alcool pentru calatorii si de tinut in geanta sau pe birou (cu conditia sa ai grija la alte substante inflamabile si sa supraveghezi copiii care vin in contact cu ei), iar pentru locul de munca si familia ta, sa folosesti dezinfectantii de maini fara alcool.

Alege de aici un dezinfectant de maini de calitate, care ti se potriveste si foloseste-l pentru a preveni imbolnavirea cauzata de bacterii, microbi sau virusi.