Moartea patrunde in lumea digitala

Moartea patrunde in lumea digitala

Detalii

CategoriiIT
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2859

Voteaza & Distribuie

DescriereLumea digitala


lumea digitalaLumea digitala, in echilibrul ei adus de precizia liniilor de cod, sau cu problemele ei declansate de tot felul de „bug"-uri, pare cu totul separata de lumea reala. Sunt doua planuri ale existentei care nu sunt, in aparenta, harazite sa se intersecteze unul cu celalalt, fiecare cu problemele proprii. Si totusi, moartea a patruns in felul ei si in lumea digitala.Cand se abate nenorocirea, iar unul dintre cei dragi isi pierde viata, ultimul lucru la care se gandeste familia indoliata este ce se va intampla de acum inainte cu pagina sa de pe Facebook. Dar cu contul de pe MySpace si cel de pe Yahoo? Dar cu discutiile neterminate de pe Messenger? Virtualul nu este supus acelorasi legi care garanteaza pieirea in spatiul real, iar profilul unui user decedat nu va da semne de neglijare, de uitare, nu va fi napadit de vegetatia crescuta in neoranduiala.


Vocea ultimului cantaret pus sa „spuna" ceva pe playlistul ales de decedat nu se va ingrosa tot mai mult, nu va rugini, nu va ramane tacuta decat atunci cand acel cont va fi dezactivat. Dar pentru un numar tot mai mare de oameni, conturile si profilurile lasate in urma de cei disparuti, an de an, de la conturile lor pe Twitter si pana la fisierele stocate in „norii" de pe servere, devin niste probleme tot mai ample. Pentru „planeta Internet", acestea devin ca resturile de sateliti si trepte de racheta care se aduna pe orbita Pamantului, periclitand viitoarele misiuni spatiale.


Problema conturilor, paginilor si profilurilor lasate in urma lor de cei decedati este pe cale sa fie reglementata – cel putin in SUA – la initiativa unui senator al statului Nebraska, John Wightmann. El incearca sa obtina sprijin pentru modificarea legii in asa fel incat sa devina mult mai simplu sa rezolvi si chestiunea „proprietatilor" digitale ale celor decedati. Proiectul de lege sustinut de el prevede ca executorul testamentar sa aiba acces automat la toate conturile de pe retelele sociale ale celui trecut in lumea dreptilor, pentru a decide daca acestea vor fi sterse, sau folosite ca un soi de memento.„Legile trebuie sa tina pasul cu tehnologia",afirma Wightmann, remarcand ca, pana in prezent, exista numeroase lacune, ca si cum spatiul virtual nu ar avea nici o tangenta cu lumea reala. Majoritatea retelelor sociale de pe Internet au prevazut un model de actiune in cazul cand unul dintre useri nu mai acceseaza contul multa vreme. De cele mai multe ori, acesta este sters de administratorii de retea, dar reglementarile difera.


Facebook permite familiei unui membru decedat sa-i converteasca pagina intr-o pagina comemorativa, care ramane blocata, dar familia si prietenii o pot accesa in continuare si lasa mesaje. Twitter sterge contul utilizatorului la primirea unei copii a certificatului de deces al acestuia. Nici Facebook, nici Twitter nu transmit parolele de acces pe cont sau alte detalii. Obtinerea accesului pe un cont de Gmail, apartinand unei persoane decedate, se poate face numai printr-un certificat de deces si a dovezii unor discutii anterioare, prin e-mail, dintre respectiva persoana si decedat.


Posesiunile digitale valoroase, existente in „seifurile" virtuale (cum este cel oferit de McAfee clientilor sai, pe care se pot stoca date importante si fisiere) nu sunt reglementate prin testament, asa ca accesarea lor este si mai problematica. In vreme ce soldul existent intr-un cont PayPal ar putea fi incasat de executorul testamentar, fisierele muzicale netransferabile, ori colectia de filme existenta in contul de pe iTunes se afla intr-o zona destul de „gri", in afara unor reglementari legislative.„Lucrul cel mai rau pe care-l poti face este sa nu actionezi",afirma avocatul Eleanor Gadd, de la firma de avocatura londoneza Thomas Eggar. Ea-i sfatuieste pe oameni sa delege pe cineva, prin testament, sa se ocupe de mostenirea lor digitala si sa le dea acces la toate detaliile legate de conturile de pe Internet.„In caz contrar, posesiunile dumneavoastra digitale sunt pierdute pe veci, blocate, si nu se poate face nimic in privinta lor",afirma Gadd. Expertii noteaza ca moartea patrunde pe aceasta cale si in lumea digitala, afectand conturi, profiluri, pagini si posesiuni digitale si ca problema se agraveaza de la un an la altul.