Igor Stravinski

Detalii

CategoriiCultura
TaguriMuzica
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari7498

Voteaza & Distribuie

Descriere


Igor Stravinski


Igor Stravinski



Copilaria si studiile

Nascut in Rusia, la Lomonosov pe 17 iunie 1882, Igor Stravinski a fost fiul unor muzicieni, cantareti si pianisti, care il vor introduce in muzica de timpuriu. La 9 ani, intr-adevar, aceasta incepe sa studieze pianul si teoria muzicii. Este foarte interesat si de pictura. Inscris intr-o clasa de drept, se va indeparta de aceasta materie pentru a studia compozitia. Insusi Nicolai Rimski-Korsakov este cel care ii va da primele lectii tanarului Stravinski. La moartea tatalui sau in 1902, a fost luat sub tutela si protectia lui Rimski-Korsakov, care l-a introdus in lumea muzicala a Sankt-Petersburgului. Tanarul compozitor va decoperi muzica sin Achille al lui Claude Debussy, care il va fascina.


Cariera muzicala

In 1905, Stravinski se orienteaza definitiv spre o cariera muzicala, cu diplomele sale de avocat in buzunar. In acelasi an se casatoreste cu verisoara lui Katerina Nossenko. Din aceasta uniune se va naste un fiu, Feodor, si o fiica, Ludmilla. In 1908 compune Foc de artificii pentru Rimski-Korsakov, dar marele maestru moare. Serghei Diaghilev, viitor sef al baletului rus, asista la executarea acestei lucrari si a scherzoului si ii cere lui Stravinski sa-i compuna muzica pentru balet. Compune din Pasarea de fier care va fi un succes in intreaga Europa.



Succese si scandaluri

Premiera a avut loc la Paris in 1910. Stravinski va avea posibilitatea de a-l intalni pe Debussy, cu care va mentine o prietenie de durata. La 13 iunie 1911, va aparea Petruska, un balet si mai apreciat decat cel precedent. In 1913, a compus Ritualul primaverii, o lucrare care va starni scandalul inca de la premiera, din cauza inovatiei si modernitatii sale. Aceste trei balete fac din Igor Stravinski cel mai proeminent compozitor al acestei perioade. In timpul primului razboi mondial, Stravinski a cautat exil in Elvetia, unde va scrie Povestea soldatului. In 1918, a revenit la Paris si in 1935 pleaca in turneu in Statele Unite. Acolo a obtinut un mare succes si a primit mai multe comenzi de balet, printre care Jocul de carti. Cu toate acestea, ghinionul se va abate asupra familiei lui deoarece isi va pierde sotia, fiica si mama toate din cauza tuberculozei.


Declinul fizic

In 1940, a compus Stejarii din Dumbarton, o piesa de muzica de camera si o simfonie in Do. S-a recasatorit in SUA cu Vera de Bosset. In 1945 a scris The Rake's Progress, o opera al carei succes nu s-a dezmintit niciodata. Interpretata pentru prima data la Venetia, publicul a fost captivat in totalitate de aceasta. In 1951, abordeaza serialismul si dodecafonia. In 1962 se intoarce triumfator in URSS inturneu. Succesul este inca la apogeu, insa starea lui de sanatate se inrautateste. Cu toate acestea, Stravinski compune Suita Pulcinella.


Moartea si opera lui Igor Stravinski

Stravinski a murit la New York pe 6 aprilie 1971. Despartit de patria lui de catre Primul Razboi Mondial, a simtit o profunda nostalgie pentru ea, nostalgie evocata in operele sale. Putini compozitori au fost la fel de celebri in timpul vietii lor. Atat compozitor de muzica de balet cat si de muzica pura, Stravinski a acordat o mare importanta perfectiunii muzicale si muzicii in toate formele sale. Arta sa ar putea fi comparata cu cea a lui Pablo Picasso.