Pandemia, tema filmului "Contagion"

Detalii

CategoriiCultura
TaguriCatastrofe
Ultima actualizareLuni 11 ianuarie 2016
Vizualizari2695

Voteaza & Distribuie

Descriere


pandemie

pandemia, tema din "Contagion"

Pandemia este tema principala a noului film, Contagion, cu Kate Winslet, Matt Damon, Jude Law, Gwyneth Paltrow, fiind vorba de un tip de febra hemoragica absolut letala, imprastiata in intreaga lume dintr-un focar existent in China.

Filmul sugereaza ca ar fi vorba de o mutatie hidoasa a virusului gripei aviare. In cele din urma, finalul este un happy end, asa cum stie numai Hollywoodul sa faca, dar manusa a fost aruncata: daca toate astea se vor intampla cu adevarat, vor face fata autoritatile medicale? Vor putea autoritatile sa controleze situatia pentru a nu degenera in haos si moarte?

In scenariul ipotetic al filmului Contagion, savantii reusesc sa gaseasca un vaccin in cateva saptamani de la declansarea pandemiei, salvand lumea. Desi pare alarmist, filmul este apreciat de comunitatea stiintifica pentru acuratetea sa. Adevarul este ca evenimentele descrise in film sunt perfect plauzibile stiintific. Virusologii sunt cu ochii pe spitale, precum si populatiile animale ale planetei pentru a surprinde super-agentul patogen inainte de a face saltul spre om.

Se crede ca o pandemie se va declansa atunci cand o tulpina gripala va suferi mutatii si se va combina cu o versiune a virusului care afecteaza animalele sau pasarile. Organismul uman nu va avea nicio aparare in fata acestui super-virus. Expertii afirma ca nu se pune problema daca va izbucni o pandemie, ci cand va izbucni ea? De fapt, nu se poate anticipa ce fel de versiune de virus gripal vom avea anul viitor.

Ultima pandemie devastatore a fost cea de gripa spaniola, din 1918, soldata cu 50 de milioane de morti. Intrebat daca crede ca o pandemie letala este pe cale sa se intample, un reputat virusolog britanic, profesorul John Oxford, de la Royal London Hospital, afirma:

„Da, sunt convins ca va veni. Daca intrebati un geolog daca este pe cale sa se declanseze o eruptie vulcanica dezastruoasa, va va spune ca da. Asa ca, daca pe mine, un virusolog, ma intrebati de posibilitatea unei pandemii, va spun ca va veni. Doar atat ca nu stim cand. Este mai bine sa ne punem un jalon, sa fim pregatiti prin 2016 sau 2017".

In timp ce in Contagion soarta omenirii depinde de un mic grup de virusologi de la Centrul pentru Controlul Bolilor Infectioase (din Atlanta), in realitate exista cam 50 000 de experti in intreaga lume care urmaresc evolutia tuturor tulpinilor gripale pentru a se urmari noile tipuri de infectii. Asta-i toata activitatea lor, insa fiecare poarta pe umeri o mare responsabilitate. Ei vor trage alarma cand se va intampla ceva cu adevarat periculos.

In Africa de vest, populatia locala vaneaza cimpanzeii pentru a-i manca sau vinde ca si „delicatesa" prin pietele din orasele africane. Primatele sunt vectorii a circa 20% dintre virusurile care afecteaza omenirea si se stie ca saltul spre o infectie letala se va consuma prima oara in astfel de locuri izolate. Exista echipe de studiu si in astfel de parti ale lumii, iar acestea constata ca virusurile posibil letale sunt mingile de ping-pong intre primate si oameni.

Cimpanzeii fura copii din sate, ii ucid si-i mananca, deci daca copiii au fost infectati cu „ceva" care a evoluat, primatele vor fi contaminate, redandu-l apoi oamenilor gata modificat, dupa ce acestia consuma carnea de maimuta. Intr-o buna zi, virusul care face saltul la om va fi cel responsabil de pandemie.

In Marea Britanie exista Agentia de Protectie a Sanatatii, ai caror experti colaboreaza cu cei de la Centrul European pentru Bolile Infectioase, de la Stockholm. Ei supravegheaza orice virus care ar putea ameninta Europa, oferind sansa unei alerte timpurii si ajutor tarilor afectate, insa majoritatea expertilor atrag atentia ca un virus bazat pe o tulpina gripala va suferi mutatii frecvente, fiind greu de urmarit in vederea elaborarii unui vaccin. Toate estimarile indica, in cazul Marii Britanii, sute de mii de morti in caz de pandemie. Asta intr-un rastimp de zece saptamani de la declansare, odata cu primul val. La scurt timp, se declanseaza un al doilea val. In pandemia din 1918 acest al doilea val a fost responsabil pentru 90% dintre decese.