CT abdominal: Beneficii, riscuri și contraindicații

Detalii

CategoriiSanatate
Taguriinvestigatii medicale, sanatate
Ultima actualizareJoi 5 ianuarie 2023
Vizualizari533

Voteaza & Distribuie

Descriere

Tomografia computerizată (CT sau CAT) reprezintă o metodă de diagnostic imagistic rapidă și precisă, de înaltă rezoluție, foarte utilă pentru a investiga anumite părți ale corpului și pentru a identifica eventualele leziuni. Acest tip de examinare se folosește și pentru investigarea abdomenului, pentru că ajută la vizualizarea mai multor structuri (organe) în același timp.

Tomografia computerizată se realizează cu ajutorul unui aparat care funcționează pe bază de raze X, prelucrate apoi de un soft computerizat pentru a reda imagini 3D ale corpului uman (sau secțiuni din acesta). Scanarea CT este mai detaliată și mai precisă decât razele X standard.

CT-ul abdominal oferă informații detaliate despre organele și structurile abdominale, despre leziunile și afecțiunile acestora (pancreatită, colecistită, boala ficatului alcoolic, boala Crohn, anevrism de aortă abdominală și multe altele). De asemenea, CT-ul abdominal ajută la ghidarea biopsiilor și a anumitor proceduri intervenționale efectuate asupra organelor abdominale sau formațiunilor celulare abdominale.

În acest articol ne referim la tomografia computerizată abdominală, mai precis la beneficiile, riscurile și contraindicațiile acesteia.

Cum funcționează CT-ul abdominal

CT-ul abdominal folosește raze X, cu scopul de a crea imagini în secțiune transversală în zona abdominală. Orice parte a corpului poate fi examinată prin tomografie computerizată, dar dacă este investigat abdomenul atunci investigația vizează: ficatul, splina, rinichii, vezica urinară, stomacul, pancreasul, glandele suprarenale, vasele de sânge și ganglionii limfatici.

Imaginile obținute prin CT sunt mai precise și mai detaliate decât imaginile radiografiilor tradiționale. De asemenea, CT-ul poate obține imagini tridimensionale, care pot fi stocate și vizualizate pe un monitor (sau imprimate pe film).

Sunt 2 tipuri de tomografie abdominală computerizată:

  • CT abdominal nativ, care nu implică folosirea unei substanțe de contrast;
  • CT abdominal cu substanță de contrast. Rolul substanței de contrast este acela de a permite o mai bună vizualizare a organelor interne, vaselor de sânge și țesuturilor. Substanța de contrast care se folosește este incoloră, hidrosolubilă, nu este radioactivă și se poate administra fie pe cale orală, fie pe cale intravenoasă.

Imaginile obținute în urma CT-ului sunt examinate de un radiolog, iar rezultatele sunt transmise medicului specialist care a solicitat efectuarea investigației. De asemenea, în cazul în care a fost folosită substanța de contrast la tomografia computerizată abdominală, se recomandă pacientului să bea cel puțin 2 litri de apă în următoarele 24 de ore, pentru a elimina colorantul din organism. De asemenea, în cazul în care se recomandă folosirea substanței de contrast, pacientul va trebui să nu mănânce câteva ore înainte de efectuarea investigației (4-6 ore). Nu există restricții alimentare sau fizice în urma scanării abdominale.

Beneficiile CT-ului abdominal

Cele mai importante avantaje ale tomografiei computerizate abdominale sunt:

  • este folosită pentru diagnosticarea cu precizie a cauzelor disconfortului abdominal.
  • elimină necesitatea folosirii unor proceduri de diagnosticare suplimentară invazivă.
  • este o procedură neinvazivă și nedureroasă;
  • ajută la identificarea cauzelor unor afecțiuni care pot pune viața în pericol dacă nu se intervine la timp.
  • reduce riscul de complicații grave.
  • este mai puțin sensibil la mișcare față de imagistica prin rezonanță magnetică nucleară.
  • implantarea în corpul pacientului a unor dispozitive medicale nu reprezintă o contraindicație.
  • după terminarea investigației, în corpul pacientului nu rămân radiații.
  • se elimină necesitatea intervenției chirurgicale exploratorii.
  • costurile tomografiei computerizate standard sunt mai mici în comparație cu investigația imagistică RMN (rezonanță magnetică nucleară).

Riscurile CT-ului abdominal


Riscurile CT-ului abdominal sunt reduse. Cu toate acestea, pacienții trebuie să știe că:

  • substanța de contrast poate provoca și reacții alergice (senzație de căldură, apariția unui gust metalic în gură, dureri de cap, stare de greață, urticarie, strănut) și poate deteriora funcția renală;
  • CT-ul este o metodă de diagnosticare iradiantă, doza de radiație este însă minimă. Chiar și așa, efectuarea mai multor radiografii și tomografii poate crește riscul de cancer;
  • funcția renală poate fi deteriorată din cauza folosirii substanței de contrast.

Contraindicațiile CT-ului abdominal

Contraindicațiile CT-ului abdominal sunt următoarele:

  • femeile însărcinate: acestea pot face tomografia computerizată abdominală numai dacă investigația este absolut necesară;
  • femeile care alăptează sunt sfătuite să se oprească 1-2 zile, până când substanța de contrast este eliminată din organism;
  • copiii mai mici de 4 ani;
  • persoanele care suferă de claustrofobie.

CT-ul abdominal este o investigație imagistică necesară pentru diagnosticarea unor afecțiuni și trebuie făcută la recomandarea medicului specialist.

Sursa foto: shutterstock_1695171196 (1).jpg