Miturile hipnozei

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3515

Voteaza & Distribuie

Descriere

Pentru a elucida misterele hipnozei, pentru cei care nu ii cunosc mecanismul si pentru a-i scoate din dubii pe cei care "au auzit" diverse lucruri, acest articol va va ajuta sa scapati de unele mituri destul de des intalnite, care va impiedica sa folositi acest instrument foarte eficient:

De-a lungul anilor, hipnoza a fost asociata cu tot felul de ciudatenii din cauza superstitiilor, a celor vazute la hipnotizatorii de pe scena sau in mass-media. E mare pacat, deoarece in realitate, hipnoza este un instrument sigur, cel mai eficient pentru schimbare.

Mitul nr 1. Toate hipnozele sunt la fel.
Cea mai des intalnita este hipnoza veche, in stilul autoritar in care ni se spune "Ti se face somn, te simti increzator". Deloc surprinzator, acest fel de hipnoza nu functioneaza in toate cazurile. O hipnoza buna foloseste principii psihologice subtile si modele avansate de comunicare.

Este ca in cazul unui antrenor de fotbal care crede ca vei da cel mai bun randament daca urla la tine, in comparatie cu stilul mai elegant al unui lider bun care stie ca pentru a obtine tot ce-i mai bun de oamenii sai, trebuie sa inteleaga motivatia, sa vorbeasca frumis, sa incurajeze si sa recompenseze.

Mitul nr 2. Mesajele subliminale functioneaza.
Mesajele subliminale sunt cuvinte pe care nu le putem auzi. Bunul simt spune ca nu ar trebui sa functioneze si nu exista nici o cercetare care dovedeste faptul ca funtioneaza.

Mitul nr 3. Unii oameni nu pot fi hipnotizati.
Singurul motiv pentru care un om nu poate fi hipnotizat este incapabilitatea de a fi atent din cauza unui IQ extrem de scazut sau a unor leziuni la creier. Asta pentru a nu va spune ca orice hipnotizator va poate hipnotiza oricum. Cu cat este mai priceput specialistul, cu atat mai eficient va fi cu un mare numar de oameni.

Mitul nr 4. Hipnoza este un lucru ciudat pe care ti-l fac unii oameni.
Daca nu ai putea intra in hipnoza, nu ai putea dormi, invata sau emotiona prin intermediul „autohipnozei negative". (Stiti ca atunci cand va imaginati ca lucrurile merg prost, va simtiti infricosat, anxios etc? Ei bine, asta se numeste auto hipnoza.)

Hipnoza este pur si simplu o folosire deliberata a starii REM. Oamenilor nu li se prescrie medicatie, deoarece, daca hipnoza n-ar fi abilitate naturala, nu ar functiona!

Mitul nr 5. In timpul hipnozei, iti pierzi controlul.
Anumite stiri de la TV, hipnotizatorii care dau spectacole pe scena si barfa au creat iluzia ca, sub hipnoza, oamenii isi pierd controlul. De fapt, cand suntem hipnotizati, suntem relaxati si concentrati - si putem alege sa ne ridicam si sa plecam in orice moment. Alegem sa ii acordam atentie hipnotizatorului, si ne putem retrage in orice moment.

Daca ati fost speriat de hipnoza in trecut, speram ca acest articol v-a convins sa incercati aceasta metoda pentru diverse nevoi pe care le-ati putea avea.