5 arome de lux din parfumerie

5 arome de lux din parfumerie

Detalii

CategoriiShoping
Taguriparfumuri
Ultima actualizareLuni 21 noiembrie 2022
Vizualizari66

Voteaza & Distribuie

Descriere

În industria parfumurilor, cifrele ajung la valori de circa două miliare de dolari anual. Și nu este de mirare, din moment ce aromele lor speciale ajung să ne farmece și să ne fascineze cu fiecare combinație unică, obținută și reușită de parfumieri după mii de ore de încercări și testări. Bogate și irezistibile, anumite esențe de parfum ne cuceresc nu doar datorită asocierilor subtile și atente, ci și anumitor ingrediente speciale pe care le conțin.

Vrei să afli care sunt o parte din cele mai originale arome folosite în parfumerie? Din rândurile de mai jos vei afla câteva detalii interesante în acest sens.

1. Ambra
Deși s-ar putea crede că se referă la o anume rășină, și anume cea de chihlimbar, termenul de ambra desemnează în parfumerie o întreagă gamă de note parfumate, toate centrate pe rășini naturale, laudan sau benzoină, amestecate cu vanilie sau tonka, gata de a fi utilizate. Cele mai multe parfumuri de nișă ce conțin astfel de esențe ca bază parfumată creează un efect oriental, incitant, special.

Cu toate acestea, există un timp anume de substanță aromatică de culoare cenușie, cu aspect de ceară, care se găsește foarte rar și este de origine animală. Ambra gri - ambregris sau aurul plutitor - se folosește azi în special în parfumeria de lux ca fixator de arome, roca, obținută foarte rar, fiind înlocuit cu substanța obținută pe cale sintetică. Două bucăți dintr-un astfel de conglomerat natural au fost găsite recent pe plajele din Yemen și Australia, acestea fiind formate în decurs de câțiva ani și eliberate apoi din stomacul cașaloților, unde le servesc acestora ca protecție împotriva obiectelor ascuțite înghițite de-a lungul timpului.

2. Iasomia
Una dintre cele mai fine, dar și plăcute și senzuale arome care se folosesc pentru crearea parfumurilor de lux este iasomia. O vei regăsi în compoziția multor arome de nișă ca notă de vârf sau de mijloc, astfel încât să-și imprime efectul delicat și în același timp seducător. Dealtfel, floarea în sine conține o substanță numită triptofan, care din punct de vedere chimic este un precursor atât al serotoninei, hormonul fericirii, cât și al melatoninei, responsabilă cu starea noastră de somn dar și de excitare. Unele dintre parfumurile cult din istorie, precum Shalimar de la Guerlain sau Mademoiselle Coco de la Chanel, sunt centrate pe o astfel de notă florală de mijloc.

3. Lemnul de santal
Lemnul de santal este unul dintre cele mai cunoscute și valoroase tipuri de lemn. Uleiul esențial este folosit des în aromaterapie pentru efectele sale calmante și sedative, santalul roșu fiind utilizat din vremuri străvechi în meditații, rugăciuni sau alte practici spirituale. În parfumerie este folosit pentru a obține parfumuri cu note orientale, bogate.

4. Boabele de tonka
Deși este un ingredient interzis în anumite țări, sau folosit cu moderație pentru aromatizarea deserturilor în zone precum Franța sau Germania, tonka se găsește în mod natural în plante precum lavanda, cireșe sau iarbă. Consumate în cantități mari, boabele de tonka pot deveni toxice și pot cauza chiar decesul. Ele provin din arbori tropicali din regiunea amazoniană, au aspect cafeniu roșcat spre negru și un miros dulceag de scorțișoară combinată cu vanilie, migdale și cuișoare, și de aceea aroma lor irezistibilă este des folosită atât în parfumurile de damă cât și bărbătești.

5. Lemnul de cedru
În alcătuirea multor parfumuri de lux, în special a celor de bărbați, vei regăsi accente lemnoase, ceea ce le conferă o individualitate aparte. Notele de acest fel, fie că sunt dispuse în zona mediană sau la bază, sunt potrivite atât pentru a fi purtate ziua, ca arome office, dar și ca esențe elegante și delicate pentru seară. Lemnul de cedru, în special, conferă o notă aparte, aromatică și îmbietoare, numai bună de purtat în serile răcoroase de vară.

Fiecare aromă are o poveste și o istorie, iar îngemănarea lor aparate oferită de parfumierii celebri conferă parfumurilor de lux notele lor unice și irezistibile. Caută și tu aroma care te atrage, pentru a-ți spune povestea originală, individuală și aparte!

Sursa foto: pixabay.com/ro/photos/natura-moarta-trandafiri-parfum-1460067/