Cum alegi cea mai bună hârtie pentru copiator: 5 sfaturi

Detalii

CategoriiRegional
TaguriImprimante
Ultima actualizareMarti 28 februarie 2023
Vizualizari346

Voteaza & Distribuie

Descriere

Hârtia pe care o folosești zilnic pentru copiator sau imprimantă te poate ajuta să obții printuri de o calitate mai bună și să economisești bani. Poate că nu pui preț pe anumite aspecte atunci când cumperi un toc de coli, însă cunoașterea celor mai importante caracteristici ale filelor îți va fi deosebit de utilă. Iată câteva sfaturi de care trebuie să ții cont dacă îți dorești rezultate fără cusur:

1. Ia în considerare gramajul
Este important să știi că greutatea hârtiei se măsoară în grame/metru pătrat și că acest atribut influențează enorm calitatea foilor tipărite. În general, pentru lucrările obișnuite și activitățile zilnice la birou se folosește hârtie pentru imprimantă de 80 g/m2. Specificațiile echipamentului utilizat sunt și ele importante întrucât rigiditatea și grosimea hârtiei îți oferă siguranța că filele nu se vor bloca în interior. În plus, colile subțiri, ușoare, pot genera printuri mai puțin clare, în timp ce hârtiile grele pot încetini copiatorul. De exemplu, foile de 160 g/m2 sunt considerate un carton special, produse high pentru redarea strălucirii culorilor și rezultate excelente.

2. Acordă atenție dimensiunii
Ai grijă ca hârtia pe care o alegi să aibă dimensiunea potrivită pentru copiatorul tău. Cel mai des utilizat este formatul A4, urmat de A5 și apoi A3, iar majoritatea echipamentelor se încadrează în aceste marje. Totuși, pot exista și alte mărimi necesare în anumite domenii, cum ar fi A0 sau A2, de aceea trebuie să iei în calcul nevoile tale când achiziționezi copiatorul, după care să optezi pentru hârtiile adecvate.

3. Verifică atent gradul de alb
Oamenii obișnuiesc să împartă colile pe care le folosesc în hârtie albă și hârtie colorată, doar că în ceea ce privește filele albe, nu toate sunt la fel. Gradul de alb face referire la modul în care lumina interacționează cu pagina respectivă, respectiv felul în care o coală albă reflectă lumina zilei. Strălucirea afectează claritatea textelor și a imaginilor, percepția culorii, precum și contrastul dintre zonele cu acoperire mare și părțile cu acoperire mică ale printurilor. Prin urmare, se recomandă alegerea filelor cu un grad de alb ridicat întrucât conferă o bună vizibilitate și permit tipărirea față-verso.

4. Ai în vedere opacitatea
Această caracteristică măsoară rezistența la trecerea luminii prin hârtie și este determinată de greutatea hârtiei, tipul și gradul de alb al acesteia. Mai exact, opacitatea arată cât de mult se vede printul pe partea cealaltă, lucru esențial pentru calitatea imprimării și tipărirea pe ambele fețe. O hârtie complet opacă însemnă că are opacitate de 100 %, iar o filă transparentă va avea o opacitate extrem de redusă.

5. Ține cont de tipul de finisare
Hârtia pentru copiator poate fi mată sau lucioasă, dar în funcție de compoziția sa există diverse tipuri de finisaje. Filele folosite pentru imprimarea unor documente simple sunt total diferite de cele utilizate pentru fotografii sau foile pentru afișe, broșuri ori flyere. Practic, fiecare hârtie are o anumită destinație și utilitate. De pildă, hârtia offset, simplă, se potrivește lucrărilor nepretențioase, cea foto este foarte strălucitoare și reprezintă alegerea ideală pentru tipărirea imaginilor de înaltă calitate, iar hârtia adezivă permite imprimarea doar pe o singură parte.

Hârtia pentru copiator sau imprimantă poate adăuga prestanță unui document dacă oferă o calitate mai bună, o culoare mai albă și o grosime mai mare. Bineînțeles, alegerea filelor potrivite ține și de felul print-urilor ori alte caracteristici, însă este necesar să se acorde atenție acestui proces deoarece hârtia chiar se dovedește a fi un aliat de nădejde în desfășurarea activității zilnice și impresia transmisă prin intermediul documentelor tipărite.

Sursa foto: pexels.com/ro-ro/fotografie/tabel-estompare-ince-o-are-ocupa-ie-7014408/