5 sfaturi utile pentru a evita sindromul de burnout

Detalii

CategoriiSanatate
Tagurisanatate
Ultima actualizareJoi 21 aprilie 2022
Vizualizari423

Voteaza & Distribuie

Descriere

Burnout este o expresie utilizată pentru a defini o stare de epuizare mentală și fizică ce te împiedică să te mai bucuri de familie, prieteni, viața personală sau carieră. Expunerea continuă la situații stresante se află la baza acestui sindrom. Din păcate, el nu este ușor de identificat, prin urmare e important să fii atent la apariția primelor simptome.

Care sunt simptomele burnout-ului?


Există o serie de simptome care sugerează faptul că un anumit pacient monitorizat de medici și terapeuți se confruntă cu sindromul de burnout:

  • Senzația de epuizare: cei care suferă de burnout se simt goi din punct de vedere psihic și afectiv. Adesea ei se confruntă cu dureri de cap și de stomac sau cu schimbări legate de apetit. Somnul poate fi, de asemenea, afectat;
  • Izolare: persoanele care suferă de burnout au tendința de a se izola pentru că se simt copleșite și nu mai pot susține efortul legat de socializare. Adesea, ele rup relațiile cu prietenii, dar și cu propria familie;
  • Fantezii de evadare: atunci când jobul este extrem de solicitant, angajații afectați de burnout încep să viseze la concedii solitare sau la cum ar putea pleca singuri în lume, cât mai departe. În cazuri extreme, acești oameni ajung să apeleze la droguri, alcool sau mâncare pentru a-și amorți emoțiile puternice;
  • Nervozitate: sindromul de burnout îi poate determina pe oameni să aibă ieșiri nervoase față de prieteni, colegi de serviciu sau membrii familiei. Stresorii obișnuiți, de fiecare zi, capătă o amploare de neimaginat și se transformă în probleme insurmontabile, mai ales dacă ceva nu merge așa cum fusese planificat inițial;
  • Îmbolnăviri frecvente: similar altor stări de stres prelungit, burnout-ul afectează funcționarea sistemului imunitar, ceea ce îl face pe pacient mai susceptibil la răceli, gripe și insomnii, depresie și anxietate [1].

Cum poți să eviți sindromul de burnout?

Cu toții ne confruntăm cu perioade stresante sau solicitante, dar este responsabilitatea noastră să avem grijă de noi astfel încât să le facem față și să ne retragem atunci când nu mai reușim să le gestionăm. Iată câteva sfaturi utile:

1. Ai grijă la alimentație
O dietă echilibrată, bogată în acizi grași omega-3, funcționează similar unui antidepresiv natural. Peștele, nucile și semințele de in sunt doar câteva dintre cele mai importante surse de grăsimi sănătoase, care îți sporesc buna dispoziție [2].

2. Du o viață activă
Exercițiul fizic este vindecător atât când vine vorba despre sănătatea fizică, dar și în ceea ce privește sănătatea mintală. După 3 săptămâni consecutive în care faci mișcare 15 minute pe zi apare o creștere semnificativă a secreției de endorfine, ceea ce contribuie semnificativ la starea generală de bine [1]. Iar dacă ești deja o persoană foarte ocupată, nu e nevoie să stai ore în șir la sală. Poți face plimbări scurte în pas vioi sau serii scurte de exerciții intense.

3. Odihnește-te
Corpul și mintea umană au nevoie de somn pentru a se reseta și pentru a se odihni. Lipsa somnului este una dintre cele mai oribile forme de tortură inventate. Așadar, acordă o atenție sporită igienei somnului [1]. Evită cofeina, teina sau alte substanțe energizante seara; impune-ți un ritual relaxant înainte de culcare, lasă telefonul la ușa dormitorului, dormi în întuneric deplin - sunt doar câteva dintre lucrurile care te pot ajuta să te odihnești mai bine.

4. Cere ajutor
Ne este foarte greu să cerem ajutorul celor din jur, pentru că ni se pare că asta ne dezvăluie incompetența. Nimic mai fals. Este nevoie de mult curaj și de o bună introspecție ca să ceri ajutorul atunci când ai nevoie de el. Membrii familiei și prietenii apropiați pot crea o veritabilă rețea de suport prin care să se sprijine reciproc în momentele dificile sau aglomerate.

5. Organizează-ți eficient și realist timpul
Degeaba îți propui dimineața să îndeplinești un milion de sarcini, repartizate în intervale de timp foarte strânse; este drumul direct către eșec. Primul lucru care nu va merge conform planului va genera o cantitate uriașă de stres și va da peste cap întreaga zi.

Prioritizează activitățile și nu uita că pauzele sunt și ele importante. Nu faci pauză când alergi pe holurile instituției cu hârtii, iar un curs sau o ședință în care nu ai prea multe de spus nu sunt nici ele socotite ca pauze. Când simți că nu mai ești eficient și că nu mai dai randament, fă o pauză. Meditează 3 minute, privește pe fereastră, fă câteva mișcări de gimnastică și bea apă. Organismul tău are nevoie de asemenea momente de relaxare.

Burnout-ul este adesea subestimat din punct de vedere al impactului pe care îl are asupra oamenilor. Depinde de tine să te îngrijești și să eviți să ajungi în situații extreme, și întotdeauna este mai ușor să previi decât să tratezi.

Bibliografie:
  1. healthline.com/health/tips-for-identifying-and-preventing-burnout#how-you-can-help afișat la 12.04.2022
  2. inside.ewu.edu/calelearning/psychological-skills/preventing-burnout/ afișat la 12.04.2022

Sursă foto: pexels.com