Revolutionary Road (Nonconformistii)

Detalii

Categorie
Filme la cinematografe
Modificat
acum 10 ani si 8 luni
Vizualizari
1210

Voteaza & Distribuie

Descriere


Saptamana 27 februarie - 5 martie



Revolutionary Road

Vineri-Joi 15:15



Nonconformistii (A.P.-12)









Saptamana 6 - 12 martie



Revolutionary Road

Vineri-Sambata 14:00



Nonconformistii (A.P.-12)
Duminica-Joi 13:45













6 FEBRUARIE 2009


PARAMOUNT pictures prezinta


O productie DreamWorks:


REVOLUTIONARY ROAD


NONCOMFORMISTII


Cu:


KATE WINSLET


LEONARDO DiCAPRIO


KATHY BATES


MICHAEL SHANNON


SAM MENDES


Scenariul:


Justin Haythe


Producatori:


JOHN N HART


SCOTT RUDIN


SAM MENDES


Producatori executivi


MARION ROSENBERG


DAVID M THOMSON


Durata:119 minute




Distribuit de RO IMAGE 2000


Rating AP-12 Acordul parintilor pentru copii sub 12 ani


GLOBUL DE AUR PENTRU CEA MAI BUNA ACTRITA IN ROL PRINCIPAL


SYNOPSIS


REVOLUTIONARY ROAD – NONCOMFORMISTII este adaptarea cinematografica a romanului lui Richard Yates, un portret incisiv al casatoriei ca institutie in America, portret vazut prin ochii lui Frank (Leonardo DiCaprio, de trei ori nominalizat la premiul Oscar) si ai lui April (Kate Winslet, de cinci ori nominalizata la premiul Oscar) Wheeler. Povestea lui Yates din America anilor ’50, ridica o intrebare ce ravaseste de atunci relatiile moderne: pot oare doi oameni sa se desprinda de rutina fara sa se desparta?


Frank si April au considerat dintotdeauna ca sunt diferiti, niste persoane aparte gata sa-si cladeasca viata pe idealuri inalte. Astfel, de indata ce se muta in noua casa din Revolutionary Road, isi declara cu mandrie independenta vizavi de rutina vietii de suburbie care ii inconjoara, si se hotarasc sa nu se lase niciodata prinsi in tiparele conventionalului.


In pofida sarmului lor, a frumusetii si ireverentei, sotii Wheelers vor deveni exact ceea ce nu si-au dorit; el este un tip cumsecade cu o slujba de rutina, caruia i-a disparut cheful de viata; un tip multumit, dar nu fericit, ce jinduieste dupa pasiune si implinire; cei doi sunt o familie americana ca oricare alta.


Determinata sa-si schimbe soarta, April pune la cale un plan prin care sa ia totul de la inceput; vrea sa lase in urma confortul vietii din Connecticut pentru marele necunoscut din stralucitorul Paris. Cand planul este pus in practica fiecare dintre soti este impins spre un capat exprem: unul doreste sa evadeze indiferent de cat de mare este pretul, celalalt vrea sa salveze ceea ce au dobandit, oricare ar fi compromisul ce trebuie facut.


REVOLUTIONARY ROAD - NONCOMFORMISTII" este un film in regia lui Sam Mendes (distins cu premiul Oscar pentru AMERICAN BEAUTY), dupa un scenariu de Justin Haythe; in rolurile principale joaca Leonardo DiCaprio si Kate Winslet, iar din distributie mai fac parte Kathy Bates (distinsa cu premiul Oscar), Michael Shannon (BEFORE THE DEVIL KNOWS YOU’RE DEAD, BUG) si David Harbour (AWAKE).


Producatorii filmului sunt John N. Hart, Scott Rudin, Sam Mendes si Bobby Cohen; iar producatorii executivi sunt Marion Rosenberg, David M. Thomson si Henry Ferraine.




REVOLUTIONARY ROAD


NONCOMFORMISTII


Note de productie


Romanul a fost citit de publicul larg ca fiind un simbol al anti-vietii-de-suburbie, ceea ce m-a dezamagit. Cred ca mi l-am inchipuit mai mult ca pe o acuzatie... a patimei generale pentru conformism din tara aceasta, nu numai in suburbii – un fel de orbire, o agatare disperata de siguranta cu orice pret... am vrut sa sugerez ca Revolutionary Road, numarul 17776, devenise un fel de drum infundat al anilor ’50.


Richard Yates, interviu in Ploughshares, 1992


In 1961, Revolutionary Road - Noncomformistii, romanul incarcat de emotie al lui Richard Yates, a socat lumea literara. Personajele principale – doi tineri indragostiti cu vise marete, Frank si April Wheeler – au devenit incredibil de reali pentru cititori; iar de atunci, au fost sursa unor dezbateri despre natura casatoriei, despre rolul barbatilor si al femeilor in societatea moderna, posibilitatea reconcilierii intre realitatile familiei, slujba si responsabilitatea de o parte, si idealurile tinerilor, de cealalta parte.


Cand Frank si April isi alcatuiesc un plan de a-si reinsufleti casnicia, mutandu-se in orasul libertatii Paris, izbucneste un conflict intre visurile lor si teama lui de a esua incercand sa transpuna aceste idealuri in realitate.


Romanul avea sa parcurga pe tacute calea catre faima, devenind una dintre cele mai influente carti ale secolului. Scriitorul Richard Ford, laureat al premiului Pulitzer a afirmat ca a devenit un fel de „strangere de mana secreta" intre scriitori – o cunoastere impartasita, una dintre acele rare carti dezchizatoare-de-ochi, pe care orice romancier american si-ar dori sa-l scrie. Se pare ca a captat un moment profund in America, cel in care clasa mijlocie incepe o noua viata, o existenta bazata pe confort si siguranta. Desi evoca aceasta perioada, romanul loveste intr-una din dilemele etern valabile: lupta dintre idealurile, patosul tineretii si compromisul relatiilor umane. Fara sa atinga popularitatea la nivel general, romanul a declansat un curent subteran care avea sa influenteze multi dintre scriitorii mari americani ai secolului 20.


A fost o calatorie neobisnuit de lunga intre paginile romanului si ecranul de cinema. De la publicare, o multime de cineasti, printre care si John Frankheimer, au flirtat cu adaptarea cinematografica a acestui roman. Dar niciun scenariu viabil nu a fost creat. Dupa ce a vandut drepturile producatorului Albert Ruddy in schimbul unui apartament de 15.500 dolari, - care la randul sau le-a vandut lui Patrick O’Neal- Richard Yates a incercat fara succes sa-si rascumpere drepturile, pentru a scrie el insusi un scenariu dupa propriul roman. Culmea, O’Neal, iar ulterior vaduva sa, l-au refuzat pe Yates, pentru ca nu voiau sa renunte la propria viziune cinematografica a povestii. Yates a murit in 1992.


Acum, in cele din urma, REVOLUTIONARY ROAD - NONCOMFORMISTII vine pe ecran in regia lui Sam Mendes, cunoscut pentru ascutitul simt al observatiei in ce priveste stilul de viata american.


Revolutionary Road - NONCOMFORMISTII a fost romanul de debut al lui Richard Yates, pe care l-a publicat la 35 de ani. La scurta vreme dupa publicare Tennessee Williams l-a numit „imediat, intens, si stralucitor de viu. Daca este nevoie de mai mult pentru a realiza o capodopera a literaturii americane moderne, sunt sigur ca habar nu am ce poate fi." Kurt Vonnegut a afirmat despre roman ca „este Marele Gatsby al timpurilor mele". William Styron a spus „este abil, ironic, frumos si merita sa fie un roman clasic."


Multi l-au comparat pe Yates cu Fitzgerald, in sensul ca este un cronicar al vremurilor sale – ca a facut pentru ambitii, haosul casniciilor si goana veniturilor in „Epoca Anxietatii" ceea ce a facut Fitzgerald pentru „Epoca Jazz". Pe masura ce a trecut timpul, Revolutionary Road a devenit inca si mai actual, mai relevant, evocand debutul Epocii Digitale, schimbarea rolului femeii in gospodaria americana, femeie ce dobandeste din ce in ce mai multa putere si setea nestavilita dupa conformism. Revolutionary Road are darul de a ramane etern valabil, o lucrare provocatoare.


LEONARDO DiCAPRIO in rolul lui FRANK WHEELER


... uneori, noaptea tarziu, cand gatlejul ii e uscat si ochii aprinsi de atata vorbit, umerii cocarjati, isi trage nodul de la cravata care ii atarna de gat ca o franghie, poate sa se uite pe fereastra sa vada bravul inceput al unui personaj."


Richard Yates, Revolutionary Road


Frank Wheeler este unul dintre cele mai complexe personaje din literatura americana. La 29 de ani, are realizari importante: este absolvent al Columbia University, vetran de razboi si in plina ascensiune la firma unde lucreaza, Knox. Cuprins in valtoarea timpurilor lui, Frank isi doreste „sa fie un om" si sa o dovedeasca tuturor, prietenilor, vecinilor, colegilor si in special lui April; Desi Frank nu vrea sa cada in aceeasi capcana ca si tatal sau, comis voiajor, nu este totusi omul pe care-l pretinde. Pe sleau, nu este grozavul si talentatul plin de potential pe care-l crede April, cel de care fata s-a indragostit, ci mai degraba un om obisnuit, ancorat in vremurile sale. Atunci cand April ii pune pe tapet contradictiile, nu rezista. Fata doreste un nou inceput, el trage inapoi, spre viata pe care o cunoaste deja, iar caile lor se despart.


Desi este un actor de trei ori nominalizat la premiul Academiei Americane de Film, pentru diverse roluri (Blood Diamond de Edward Zwick, The Aviator de Martin Scorsese si What’s Eating Gilbert Grape de Lasse Hallstrom) filmul The Revolutionary Road ii da prilejul pentru prima data lui DiCaprio sa joace rolul unui barbat „asezat", cu sotie si copil.


KATE WINSLET in rolul lui APRIL WHEELER


In cinci minute, el descoperi ca o poate face pe April Johnson sa rada, si ca nu numai ca putea retine atentia ochilor ei mari si cenusii, dar putea sa-i faca pupilele sa-i joace in sus si in jos, chiar sa faca mici arcuri."


Richard Yates, Revolutionary Road - Noncomformistii


April Wheeler este tanara, idealista, o femeie care se hraneste din visuri intr-o vreme cand se intampla doar rar ca o femeie sa mai si viseze. Aspirand la o cariera de actrita, fata nu sufera sa se limiteze la o viata de gospodina in Connecticut (in ciuda faptului ca isi iubeste familia). Dorinta de a izbuti mai mult o face sa-si imagineze o viata noua la Paris, in care sa-si implineasca aspiratiile si sa traiasca o viata plina de satisfactii.


April este Kate Winslet, care a interpretat in mod uimitor rolul lui Iris Murdoch in IRIS, cel al Clementinei in ETERNAL SUNSHINE OF THE SPOTLESS MIND si cel al tinerei mame Sarah Pierce in LITTLE CHILDREN, toate aceste performante aducandu-i cate o nominalizare la premiul Oscar.


Lui Mendes i s-a parut ca rolul i se potriveste de minune lui Kate. „Ea a jucat intotdeauna roluri complexe, conflicte de caracter care isi pastreaza caldura si umanitatea. Am simtit ca poate sa mearga pe sarma, ca April, si ca poate sa ajute publicul sa inteleaga de ce face ceea ce face.... Este un rol dificil, misterios, si pentru ca Kate este sotia mea, am simtit ca trebuie sa ma asigur ca este potrivita – si a fost. Este exact cum a descris-o Yates."


DESPRE RICHARD YATES


Richard Yates este un romancier foarte apreciat, considerat a fi un scriitor de talia lui F. Scott Fitzgerald, John Cheever si Raymond Caerver, un talent ale carui lucrari au adus lumina vietii americane.


S-a nascut in 1926, in Yonkers, New York, iar parintii lui au divortat cand avea trei ani. A crescut langa mama, cei doi impartind o viata zbuciumata, de pe azi pe maine. La fel ca multi barbati ai generatiei sale, s-a inrolat in Armata in 1944 si a fost trimis in Franta. Razboiul, pe langa lupta, l-a imbolnavit de pleurezie si apoi pneumonie, boli care aveau sa-i aduca necazuri toata viata. La intoacerea in New York, a scris diverse articole pentru Remington Rand Corporation. Dupa un an petrecut in sanatoriul TBC din Staten Island, Yates si prima lui sotie, Sheila, au plecat la Paris si de aici in sudul Frantei, unde au trait din pensia lui de dizabilitate. Acolo a inceput sa scrie povestiri scurte, o parte din ele reusind sa le vanda. Toate aceste povestiri au fost stranse ulterior in volumul Eleven Kind of Loneliness.


Abia in 1961, la 35 de ani, reuseste sa publice primul roman, Revolutionary Road. Primita cu mult entuziasm, cartea a fost nominalizata la National Book Award, laolalta cu „Catch-22" de clasicul Joseph Heller, dar a pierdut premiul in favoarea romanului la fel de valoros „The Moviegoer" al lui Walker Percy. Cartea a avut vanzari dezamagitoare, iat Yates a avut nevoie de o slujba. La recomandarea lui William Styron, a fost angajat sa scrie discursurile lui Robert Kennedy, care era atunci Procurorul General, la vremea cand fratele lui, JFK era presedintele SUA. Dupa asasinarea lui JFK, Yates a devenit un profesor respectat la Columbia University, the New School of Social Research, Boston University si University of Iowa.


De asemenea, Yates a cochetat si cu Hollywoodul, scriind scenariul adaptarii cinematografice a romanului „Lie Down In the Darkness" a lui William Styron: Avand experienta si fiind motivat, Yates ar fi dorit sa-si scrie singur adaptarea pentru cinema a romanului sau Revolutionary Road.


A mai scris alte opt romane, dintre care indragitul „The Easter Parade" si doua carti cu povestiri scurte.


Richard Yates a murit la 66 de ani, de emfizem. In pofida succesului la critica, nu a devenit cunoscut international asa cum merita. S-a luptat cu doua casnicii „cu nabadai", cu patima pentru bautura care l-a tinut o viata, si a murit falit si relativ obscur. Dar, ceilalti scriitori nu au lasat ca amintirea lui sa se stearga. Sam Lawrence si Kurt Vonnegut au pregatit o slujba in memoria sa la New York, iar Andre Dubos una in Cambridge.


In 2005, Time Magazine a numit Revolutionary Road in Top 100 a celor mai bune carti de limba engleza.


Criticul Richard Laxayo noteaza: „Daca Revolutionary Road nu-i aduce imortalitatea lui Yates, inseamna ca nu merita sa ai imortalitate."


DESPRE DISTRIBUTIE


LEONARDO DiCAPRIO (Frank Wheeler) cea mai recenta nominalizare la premiul Oscar a primit-o in 2007 pentru prestatia din „Blood Diamond" in regia lui Edward Zwick; rolul i-a adus nominalizari si la Globul de Aur, Screen Actors Guild (SAG) si Critics’ Choice Award


In acelasi an, DiCaprio a primit nominalizari la Globul de Aur, BAFTA, Critics Choice Award si SAG pentru rolul din „The Departed" de Martin Scorsese. Anterior a mai primit o nominalizare la Oscar pentru „The Aviator" de Martin Scorsese. Modul in care l-a portretizat pe Howard Hughes i-a adus nominalizari la BAFTA, Globul de Aur si SAG. In 2004, DiCaprio a fost numit Actorul Anului la Hollywood Film Festival.


Nascut in California, a debutat la 14 ani cu rolul lui Tobias Wolff din drama „This Boy’s Life" de Michael Caton-Jones, cu Robert de Niro si Ellen Barkin.


KATE WINSLET (April Wheeler) a primit GLOBUL DE AUR pentru cea mai buna actrita cu rolul din Revolutionary Road! A crescut intr-o familie de actori si a debutat la televiziunea britanica la 13 ani. La 17 ani a devenit cunoscuta la nivel international pentru rolul din „Heavenly Creatures" de Peter Jackson. In 1995 a primit rolul Mariannei din „Sense and Sensibility" de Ang Lee, rol care i-a adus prima nominalizare la premiul Oscar si o nominalizare la Globul de Aur, dar si un premiu BAFTA si Screen Actors Guild Award. A fost Ophelia in „Hamlet" de Kenneth Brannagh si o uimitoare Rose in „Titanic" de James Cameron. La 22 de ani, Kate a primit cea de a doua nominalizare la Oscar, fiind cea mai tanara actrita nominalizata de doua ori la prestigiosul premiu. A aparut in Rolul Clementinei in „Eternal Sunshine of The Spotless Mind", pentru care a primit nominalizari la Oscar, Globul de Aur si BAFTA. Cea de a cincea nominalizare la Oscar a primit-o pentru rolul din „Little Children".


KATHY BATES (Helen Givings) a castigat un premiu Oscar si un Glob de Aur pentru modul in care a portretizat admiratoarea fanatica, Annie Wilkes, in „Misery" de Rob Reiner, dupa un roman de Stephen King. In 1999 a primit nominalizari la Oscar, Globul de Aur si BAFTA pentru performanta din „Primary Colors" de Mike Nichols. Cea de a treia nominalizare la premiul Oscar si Globul de Aur i-au revenit pentru prestatia din „About Schmidt" de Mike Nichols. Are o filmografie bogata, dintre care „Charlotte’s Webb", „Jimmy Dean", „A Home For Our Own", „Little Black Book".


Kathy Bates a aparut recent in „The Day The Earth Stood Still" cu Keanu Reeves si Jennifer Connelly.




DESPRE REALIZATORI


SAM MENDES (regizor / producator) are o cariera in regia de teatru si film de peste 20 de ani. A pasit in industria de entertainment ca regizor secund la Studio Theater in Chichester in 1987 si a fost director artistic la Minerva Theater in 1989. In 1992, a fondat Donmar Warehouse in Londra, si a lucrat in functia de director artistic pana in 2002. Perioada in care Sam a fost la conducerea Donmar a fost cea mai dinamica, iar teatrul a devenit unul dintre cele mai de succes din tara. Productiile montate aici sunt celebre: „Assassins", „Translations", „Cabaret", „The Glass Menagerie", „Company", „Habeas Corpus", „Uncle Vanya" si „Twelfth Night" (ultimile doua i-au adus premii Olivier lui Sam Mendes).


In afara activitatii de la Donmar, Sam a regizat in West End „The Cherry Orchard", „The Plough and the Stars" (ambele cu Judi Dench)


Sam a debutat ca regizor in „American Beauty" pentru care a primit premiul Academiei Americane de Film, un Glob de Aur si un premiu DGA. Filmul a primit si alte patru premii Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film. A urmat in 2002 „Road To Perdition", cu Tom Hanks si Paul Newman.


Sam a fost producator executiv al „Starter for Ten", „Stuart-A Life Backwards" si „The Kite Runner".


ROGER DEAKINS (regie de imagine) s-a nascut in Torquay, Devon, Anglia si a studiat la National Film School; a inceput cu documentare in Africa si a devenit ulterior colaborator al fratilor Coen (acum filmeaza cel de al zecelea proiect impreuna). Revolutionary Road este cel de al doilea film pe care il lucreaza in colaborare cu Sam Mendes (dupa „Jarhead").


Roger a fost nominalizat de sapte ori la premiul Oscar (No Country For Old Men, „The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford", „The Man Who Wasn’t There", „O Brother Where Art Thou?", „Kundun", „Fargo" si „The Shawshank Redemption".


ALBERT WOLSKY (costume) creatiile sale au putut fi recent admirate in „Across The Universe" de Julie Taymor pentru care Albert a primit cea de a sasea nominalizare la premiul Oscar. De doua ori castigator al premiului Oscar pentru costumele din „All That Jazz" de Bob Fosse si „Bugsy" de Barry Levinson, Wolsky s-a nascut la Paris in 1930 si a lucrat la inceput in industria de turism. La 30 de ani a plecat in America sa devina asistentul legendarei creatoare Helene Pons pentru spectacolul original „Camelot" montat pe Broadway.


Filmografia sa include: „Runaway Bride", „You’ve Got Mail", „The Jackal", „Red Corner", „Fatal Instinct", „Grease", „The Gambler", „Little Murders", „Enemies: A Love Story", „Cookie".



THOMAS NEWMAN (muzica) inca de la primele filme sonor, familia Newman compune muzica de film. Thomas este cel mai mic dintre fiii legendarului Alfred Newman, distins cu 8 premii Oscar si nominalizat de 45 de ori la prestigiosul premiu. Lionel, fratele lui Alfred, a fost succesorul acestuia in functia de director muzical la studiourile Fox. Verisorul lui, Randy Newman, a devenit faimos in muzica pop si de asemenea, in muzica de film. Fratele David este si el un compozitor de muzica de film foarte cautat. Desi a crescut inconjurat de muzica, - cu cvartete de coarde ce dadeau frecvent concerte in casa sa din Los Angeles- Newman afirma ca nu a simtit niciodata vreo presiune din partea familiei sa urmeze traditia muzicala. Din nefericire, la 14 ani a ramas fara tata si abia atunci, intr-un moment greu, a realizat ca vocatia lui e tot muzica. Newman a studiat compozitia si orchestratia la USC cu remarcabilul profesor Frederick Lesemann si cu compozitorul de muzica de film David Raksin.


A fost sustinut apoi de un tanar agent de casting din New York, Scott Rudin, care l-a adus in echipa regizorului James Foley, care lucra la „Reckless" in 1984.


Reputatia lui Thomas a crescut rapid si in scurt timp a compus muzica din filmele lui Ron Howard („Gung Ho", „Desperatelly Seeking Susan", „The Lost Boys", „Scent of a Woman", „The Rapture", „Citizen Cohn") precum si din alte 40 de filme, printre care „American Beauty", „The People Vs Larry Flynt", „Meet Joe Black", „The Good German".