Mestesugul bunei partaieli

Detalii

Categorie
Evenimente diverse
Modificat
acum 10 ani si 8 luni
Vizualizari
485

Voteaza & Distribuie

Descriere

pentru miercuri, 12 noiembrie, de la ora 18, in Mercy 7


Mestesugul bunei partaieli

Pardon... Basini si parturi


E o rusine, cetitorule, ca, iata, in ciuda faptului ca, de-un amar de vreme, tragi la vanturi, nu stii, inca,-n ce chip se nasc ele si cum anume trebuie produse. Lumea-si inchipuie ca, intre parturi, deosebirea-i numai una: anume de la mic la mare; e o eroare grosolana". Am citat din cuvantul-inainte al unor pagini de „eseu teori-fiziologic si metodic pentru uzul celor constipati, al celor gravi si austeri, al damelor melancolicioase ca si al celor cati raman servii prejudecatii". Mestesugul bunei partaieli, scrisa de Pierre – Thomas – Nicolas Hurtant si publicata la editura Art in traducerea mestesugita a lui Serban Foarta, va fi lansata miercuri, 12 noiembrie, de la ora 18, in Carturestiul din Mercy 7. Maestrul de ceremonii va fi insusi traducatorul, acompaniat sonor de-o simfonie a partaielii, inconjurat discret de tineri desenatori de vanturi, intampinat de-un mim si omenit, precum toti ceilalti, cu ceai de chimen.

Din categoria "stiati ca?": "Adevaratul part, sau partul clar, e pe de-a-ntregul inodor sau, cel mult, are un parfum atat de slab, incat nu poate traversa intregul spatiu dintre rasuflatoare si nasul asistentei. Termenul crepitus, adica part, in latineste, nu semnifica decat un zgomot inodor, dar este, indeobste, confundat cu celelalte doua vanturi, malefice intr-adevar, dintre care unul ne ofenseaza nasul si se cheama, popular, basina sau, daca vreti, part mut sau feminin, si un al doilea, hidos la culme, care se cheama partul grobian sau de zidar". Cartea mai trateaza foloasele parturilor pentru societate, le imparte in amuzante, provinciale, menajere, de fecioara, ale maestrilor de scrima, de domnisoare, de copilandre, de femei casatorite, rusticane, de batrane, de brutari, ale olarilor in lut, de croitori, de geografi, de femei galante, parturi citadine, de incornorati, pe la sfarsit povesteste istoria craiului Part-in-vant si a craiesei Amazoanelor, dar si lanseaza pe la mijloc o dilema: sunt parturile muzica au ba?

Un mare multumesc pentru Asociatia „Camarila Culturala" si pentru graficianul Ana Adam, partasi la explicarea unui mestesug, iar pentru cei cu o anumita pudoare, un mare pardon.