Sari la conținut
Forum Roportal
soogee

Intreaba-ma orice nu ai putut sa intrebi pe altcineva

Postări Recomandate

bunica-mea o facut dementa vasculara si atrofie cerebrala 60%, dementa ma mananca, daca nu ma roade ipohondria inainte. :))

 

Acest tip de boli genetice pot fi evitate, daca tii un regim alimentar si fizic adecvat, ai un medic curant bun care iti monitorizeaza starea, eviti sedentarismul, iti supraveghezi tensiunea si iti pui la lucru neuronii prin tot felul de lucruri.

:good:

 

gargbird se scrie cu litera mica.

 

Asa e, mereu uit. Trebuie sa cercetez de ce mi se intampla asta.

 

Care e diferenta dintre strategie si stratagema?

 

Stratagema e un simplu viclesug, pe cand strategia e complexa, planificata, cere multa pricepere si eforturi.

:)

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Normal te consideri? Si daca nu, ce te-ar determina sa gandesti asa?

Ai incredere in tine, second of all?

 

Nu sunt normal. "Normal" vine de la "norma", de la "nivelare", "medie". Eu sunt atipic.

 

"Si daca nu, ce te-ar determina sa gandesti asa?"

Nu stiu daca am inteles intrebarea. "Ce m-ar determina sa gandesc despre mine ca sunt anormal?" Daca asta e intrebarea, raspunsul este: experienta de o viata prin care mi-am dat seama ca sunt "altfel", ca gandesc "ciudat" pentru majoritatea persoanelor.

 

Inca din ciclul primar profesorii ma duceau in cancelarie ca pe un exemplar iesit din comun, fie ca sa ma laude in consiliu si sa ma dea de exemplu, fie ca sa ma urecheze si sa ma dea de exemplu negativ. Ceea ce mi-a intarit mult stima de sine, caci nu e de colo sa te obisnuiesti cu atmosfera din locul sacru al profesorilor inca de pusti.

 

 

 

Am incredere in mine, pentru ca ma cunosc, imi cunosc de la o vreme prin autoanaliza puterile, potentialitatile, talentele, capacitatile, defectele si calitatile, punctele slabe si punctele tari, ideile fixe si tehnicile de nuantare a lor.

 

Cred ca acela care nu se cunoaste suficient de bine risca sa aiba o nesiguranta.

 

Mai sunt si din aceia care nu se cunosc si totusi au o siguranta de sine, fie pentru ca o mimeaza la marea arta, copiind-o din filme/anturaj pentru ca e un comportament ce aduce multe avantaje evolutioniste, fie pentru ca au o indrazneala vecina cu prostia, fie pentru ca s-au nascut de la mama natura cu un creier ce le confera siguranta de sine (oxitocina) si astfel isi compenseaza gaurile serioase din sistem.

Editat de Nemo!

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

buna seara

 

 

de ce unii bebei sunt fetite si altii baietei?

 

cine stabileste cate fetite si cati baietei sunt?

 

de ce avem cinci degete la un picior?

 

de ce nu mai sunt praguri la usi?

 

de ce au tastele spatii libere intre butoane?

 

de ce ciorile nu se sperie de sperietori?

 

de ce unii caini mici latra la cei mari?

 

de ce sunt 'nspe milioane de culori daca noi tot nu le percepem pe toate...la televizoare de exemplu

 

cum sa facem o lipsa de enervari?

 

cum sa facem sa nu mai omoram viermii de matase?

 

cum sa facem sa nu mai fie sirena salvarii atat de zgomotoasa?

Editat de Sparkenbroke

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

 

 

Buna sa-ti fie inima!

"de ce unii bebei sunt fetite si altii baietei?"

Reproducerea sexuata asigura avantaje evolutive fata de reproducerea asexuata, facand organismele mai puternice in fata asaltului virusilor. Mecanismul este in beneficiul urmasilor, si pe termen lung, in favoarea sanselor de supravietuire ale speciei (si mai corect spus: ale genelor). ADN-ul nu se copiaza perfect, mereu apar erori de scriere. Aceste erori, daca se acumuleaza in timp, pot duce la mutatii cu consecinte grave. Prin reproducerea sexuata, erorile sunt mai bine compensate sau eliminate din lanturile genetice.

Si apoi, ar fi trist ca sa ne reproducem prin xeroxarea propriului corp, adica clonare, nu? Ce fermecatoare e reproducerea sexuata, cat de incitanta si complexa si provocatoare si incantatoare. Chiar daca pretul platit este moartea.

 

"cine stabileste cate fetite si cati baietei sunt?"

Numarul fetitelor si numarul baietilor ar parea la prima vedere ca ar trebui sa difere cu foarte multe procente daca privim la nivel local, insa raportul se regleaza in timp si pe arealuri mari, daca privim la nivelul populatiilor.

Numai acolo exista un dezechilibru unde omul a intervenit prin cutume (ca in China, unde sunt doriti baietii prin traditii milenare, fetitele sunt avortate de multe ori, iar azi exista zeci de milioane de barbati singuri pentru ca nu au partenere la dispozitie pentru a intemeia cupluri), ori razboaie ce decimeaza partea masculina (desi asta era cazul in vechime, pana dupa Al Doilea Razboi Mondial).

Azi, prin tehnicile de medicina moderna, parintii pot alege sexul copilului. De aici pot sa vina niste dezechilibre serioase pe viitor.

 

"de ce avem cinci degete la un picior?"

Majoritatea speciilor vertebrate au 5 degete. Doar ursul panda si cartita au 6. Si la panda si la cartita al 6-lea deget este un deget "fals", el este crescut dintr-un tesut osos de incheietura, nu dintr-un tesut osos de deget. Asadar regula celor 5 degete nu este drastic incalcata. De ce 5 degete si nu 4 sau 6? Cercetarile facute cu brate robotice au aratat ca numarul de 5 degete este cel optim, pentru o buna activitate prehensila. 6 ar fi prea mult, 4 prea putin. Cum de s-a ajuns la 5 degete? Evolutia a eliminat din bazinul genetic exemplarele care aveau prea multe degete,6, ori prea putine, 4, treptat, de-a lungul sutelor de milioane de ani, pentru ca aceste exemplare erau mai putin dotate in lupta pentru supravietuire fata de cele cu 5 degete.

 

"de ce nu mai sunt praguri la usi?"

In trecut, la casele din mediul rural, pragul avea rostul de a opri apa. Putea sa se umfle raul (cam toate satele sunt construite pe malul unui curs de apa) si sa ajunga apa in ulita, si de acolo in casa. Sau putea sa vina dezghetul primavara, cu o cantitate mare de zapada transformata in apa. Ori o ploaie rapida de vara, torentiala. Pragul oprea aceasta apa, iar casa ramanea usor de intretinut. La apartamentele din mediul urban fie nu exista prag, fie el este decorativ, pentru ca nu isi mai are rostul.

 

"de ce au tastele spatii libere intre butoane?"

Pentru ca tastatura s-a dezvoltat imitand tastatura masinilor de scris. Daca vei studia felul in care tasta masinii de scris trebuia sa loveasca pagina, pentru a imprima tusul, vei intelege de ce erau spatii libere intre taste: ele trebuiau neaparat sa fie distincte unele de altele, pentru a se putea misca liber. Insa azi intr-adevar nu mai exista aceasta nevoie la tastaturile computerelor, drept pentru care au aparut multe tipuri de tastaturi fara spatii libere. Personal, eu le prefer, pentru ca nu risca sa intre intre ele praf, par, samd. Ce sa mai vorbim de cei care mananca la computer, si care daca isi scutura tastatura pot sa isi asigure inca un meniu gratuit.

 

"de ce ciorile nu se sperie de sperietori?"

La inceput se speriau. Dar pentru ca ciorile si corbii fac parte dintre cele mai inteligente pasari, e firesc ca s-au prins pana la urma de trucul oamenilor, de-a lungul sutelor de ani in care sperietorile le-au cam prostit sa ramana departe de savuroasele seminte.

Intr-adevar, agricultorii moderni au constatat ca sperietorile nu mai au efect, si cauta alte mijloace de indepartare a simpaticelor pasari. Vuvuzelele sunt minunate pentru asta, si sunt si amuzante.

 

"de ce unii caini mici latra la cei mari?"

Cainii mici latra la cei mari intr-un mod agresiv pentru ca se simt intimidati, si doresc sa compenseze dezavantajul micii dimensiuni. Daca te pui in locul sau, il intelegi: e vechea reactie "lupta sau fugi". Insa cum el intelege intuitiv ca nu prea are sanse sa iasa cu blana nescarmanata dintr-o lupta pe bune, incearca alte trucuri: daca latra agresiv are o sansa sa il intimideze pe cel mare, transmitandu-i mesajul: "sunt rau si-al dracului, chiar daca par mic si amaratul vesel".

In natura acest gen de atitudine "mock and aggression" are o functie de tatonare, de incercare reciproca a puterilor. De multe ori animalul mai mic are castig de cauza, pentru ca intervin o serie de factori: animalul mare e posibil sa nu aiba chef de lupta, ori sa calculeze ca ranile capatate ar putea sa ii puna viata in pericol chiar daca ar invinge, deci nu merita sa isi puna capul cu animalul mic dar isterizat.

 

Exact acestea sunt tacticile si pe internet, unde multi frustrati si invidiosi latra la cei pe care ii percep ca avand "valoare" mai mare, ori isi inchipuie ca sunt mai fericiti, doar doar i-or manji putin cu noroi, ca sa isi compenseze ei frica, nesiguranta, nemultumirea, ratarea, complexele, anxietatea, conflictele interne, frustrarile, problemele nerezolvate din trecut.

 

"de ce sunt 'nspe milioane de culori daca noi tot nu le percepem pe toate...la televizoare de exemplu"

Din ratiuni de marketing. Piata de televizoare e saturata. Aproape toti au televizoare, multi au chiar 2-3 in locuinta. Televizoarele mai noi sunt bune, nu se prea strica, si nu poti convinge omul care a dat bani buni pe ele sa le arunce pentru a cumpara ultimul tip de tv "si mai si". Atunci il convingi pe om ca noul tip de tv are 549 de miliarde de culori, si el va cumpara uluit de valoarea tv-ului care ii da impresia ca si el va avea valoare in fata vecinului.

 

Ochiul tau nu le percepe toate culorile pentru ca nu are nevoie de mai multe pentru supravietuire.

Daca ai percepe foarte multe culori creierul tau ar avea prea mult de procesat, si fie ar obosi, fie ar fi ocupat cu informatie inutila in timp ce informatia utila ar scapa analizei (ex. esti ocupat sa procesezi culori, dar nu intelegi ce inseamna fosnetul dubios din hatis).

 

"cum sa facem o lipsa de enervari?"

Prin decize, automotivare, angajament, intarirea vointei, citate inspirationale, practicarea meditatiei, a zen-ului, pasi mici, exersarea in oglinda a calmului, revizuirea limbajului corporal, terapie rational emotiva, tehnici de anger management, tehnici de relaxare, respiratie profunda, etc.

 

"cum sa facem sa nu mai omoram viermii de matase?"

Incearca sa ai compasiune fata de ei. Incearca sa ai empatie. Pune-te in pielea lor. Intelege ca sunt si ei amarati pe lumea asta dura, ca au si ei un soi de sufletel al lor, asa pricajit cum e el. Ca sunt asa de mici si de fragili. Ca nimeni nu-i mai iubeste de cand a aparut matasea artificiala. Pune-ti o hotarare in inima ta, sa nu ii mai strivesti, ci sa le faci bine si sa le dai conditii mai bune de trai, sa se inmulteasca si sa nu piara, ca sunt dragalasi si cuminti, sarmanii. Daca vei lua hotararea cea buna, Dumnezeu te va ajuta.

 

 

"cum sa facem sa nu mai fie sirena salvarii atat de zgomotoasa?"

Din pacate aici, nu putem face nimic. Sirena salvarii e asa de zgomotoasa pentru ca trebuie auzita de departe in trafic. Traficul poate fi incarcat fonic (zgomoate de motoare turate, vorbit la mobil, discutii intre parteneri, ascultat de muzica la casti, samd). Unii soferi nu aud la timp sirena, si nu fac loc ambulantei sa treaca in viteza, de aceea se produc accidente. Unii soferi romani nu fac loc ambulantei chiar voit, pentru ca sunt cocosi si au multa furie in ei. Ei isi zic: "ia mai da-te dreaq de reprezentata a sistemului, sa vezi ca nu-ti fac loc nici de ciuda, ratiardreaqsafiti". Astfel se produc accidente spectaculoase, in care ranitii din ambulanta capata rani in plus atunci cand ambulanta se da de trei ori peste cap, ca voinicul din poveste.

Prin urmare, nu putem face sirena mai putin zgomotoasa, desi recunosc ca e neplacuta, si mie imi da fiori reci pe sira spinarii.

 

 

Multumesc pentru intrebarile tale inteligente, care mi-au permis sa stabilesc o comunicare cu tine. Te mai astept pe aici, draga mosului.

Editat de Nemo!

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

woooow ce tratat de filozofie.....nu te-au durut degetele de atata tastat?

 

am si eu o intrebare....vrei sa pui o poza nud cu tine, aci, pe topic la tine?

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

'na ziua, multumesc si eu pentru raspunsuri.

haios :) iar treaba despre praguri chiar imi era nestiuta. Ma gandeam ca o fi pentru izolare, sa nu mai suiere vantul.

 

 

cum de exista peste 300 feluri de cartofi, 60 nu ar fi fost de ajuns?

 

de ce japonezii au ritualuri in toate cele?

 

de ce la noi nu este o diferenta intre pretul unei sticle de apa la temperatura de afara fata de cea de la frigider?

 

de ce ne e frica?

 

de ce suntem diferiti? de ce nu suntem toti foarte buni sau destepti sau calmi sau cumva?

 

cum se hotarasc oamenii?

 

tu ai mers la psihoterapeut?

 

de ce stau unele cucoane cu cateii in geanta?

 

de ce sunt copilasii mici grasuni?

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Ti-am vazut fotografia si nu pot spune ca nu am ramas oarecum surprins. Crezusem ca esti mult mai tanar.

Ia spune-mi, ai si vreo Harley prin curtea casei sau doar toalele ? :tease:

 

Ce te-a determinat sa deschizi acest topic ?

 

Imi cer scuze daca ti-au pus si altii aceleasi intrebari, da' n-am timp destul sa parcurg topicul in intregime. Cu proxima ocazie o voi face.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

woooow ce tratat de filozofie.....nu te-au durut degetele de atata tastat?

 

Nu m-au durut, pentru ca degetele mele au o viata a lor secreta, tasteaza atat de rapid incat abia pot tine pasul cu ele ca sa apuc sa gandesc ce au ele de scris.

 

"am si eu o intrebare....vrei sa pui o poza nud cu tine, aci, pe topic la tine?"

 

Da, de vroit, vroiesc, daraca, ma mananca degetele sa fac asta, abia le pot opri plesnindu-le cu ce apuc, dar teama mi-e ca nu ma voi putea decide pentru acest gest aventurin si spectaculos, care mi-ar creste cota la pariuri intre masculi si ar declansa valuri de admiratoare isterizate. Din pacate, profesia de sexolog cere multa discretie in viata personala.

 

Ia spune-mi, ai si vreo Harley prin curtea casei sau doar toalele ? :tease:

 

Am o Harley prin curtea casei. Ea arata cam asa:

Evel_K_5.jpg

 

 

"Ce te-a determinat sa deschizi acest topic ?"

 

Dorinta de a fraterniza cu oamenii frumosi la suflet, dorinta de a afla in sfarsit misterul pentru care oameni carora nu le-am facut nimic ma vad ca pe un scai in ochi, dorinta de a va impartasi din minunile cunoasterii pe care le-am descoperit in multe ceasuri de lectura agreabila, dorinta de a afla ceva nou de la voi, imprevizibililor si simpaticilor, dorinta de a imi testa limitele, dorinta de a intalni miraculoase suflete cu care nu am intrat inca pana acum in contact, dorinta de a dori, dorinta de a ma juca, de a rade, de a profita de faptul ca inca am net si pot intra in legatura cu semeni puri ca delfinii, samd, etc...

 

Salutare Nemo, eu nu vreau sa te intreb nimic, dar as vrea sa beau o bere cu tine la terasa aia din cluj :roll:

Sal, man! Cu alcool sau cu foarte mult alcool (Stejar Strong, 7%)?

 

 

"cum de exista peste 300 feluri de cartofi, 60 nu ar fi fost de ajuns?"

O explicatie ar fi faptul ca Designer-ului Inteligent al acestei lumi ii plac foarte mult cartofii, si vrea sa isi asigure specii de cartofi cat mai sanatoase, capabile sa supravietuiasca in orice conditii, pe orice planete, cat de ostile vietii, incat sa aiba oriunde se duce cartofi pai, natur, frantuzesti, taranesti, copti, pireu, etc.

 

"tu ai mers la psihoterapeut?"

Desigur. Orice medic merge la medic, chiar daca e sanatos, dar cand face practica trebuie sa inteleaga ce se petrece in ramura pe care o studiaza.

Eu am mers nu numai de curiozitate sau ca obligatie profesionala, ci si ca sa ma inteleg pe mine, caci aveam un suflet atat de complicat incat ma exaspera si pe mine, nu numai pe profesorii sau vecinii care imi spuneau inca de mic: "numai tu puteai face asa ceva!"

 

"de ce sunt copilasii mici grasuni?"

Cred ca te referi la bebei, deoarece copiii de varste mai mari (2-4) ani nu sunt toti grasuni, dodoloti, dolofani, cu falcutze de harciog.

Bebeii sunt mai grasuni pentru ca nu au inca nevoie de muschi, neavand la ce eforturi fizice intense sa ii foloseasca. Mai incolo isi vor dezvolta si muschii, in detrimentul grasimii. Grasimea este oricum un depozit de energie, fiind felul in care organismul isi strange un capital de energie disponibila rapid in caz de nevoie. Excesul de nutrienti e convertit in grasime (evolutia s-a asigurat astfel ca in caz de foamete/razboi/catastrofe naturale bebeii pot supravietui mai multe zile fara hrana - ceea ce se si intampla, de multe ori bebelusii sunt descoperiti intacti dupa zile de stat fara hrana, in caz de cutremure, pentru ca au rezistat convertind grasimea in energie). Bebelusii au nevoie de grasimi si colesterol pentru dezvoltarea sistemului nervos. Peste 50% din laptele matern este alcatuit din grasimi, un procent mult mai mare decat necesarul de grasimi din alimentatia adultilor, care e de doar 30%.

 

"de ce stau unele cucoane cu cateii in geanta?"

Pentru ca le e teama ca daca ii lasa pe jos catelusii ar putea sa o zbugheasca la fuga si sa dispara in lume, satui de atata iubire, asa cum unii soti se duc sa isi ia tigari dimineata, in slapi si sort, si nu se mai intorc niciodata, zbughind-o la fuga care prin America de Sud, care prin Asia.

 

"de ce suntem diferiti? de ce nu suntem toti foarte buni sau destepti sau calmi sau cumva?"

O specie in care toti ar fi fost la fel (fie irascibili, fie calmi, fie buni) ar fi defavorizata in sansele de supravietuire in fata altor specii, in care diversitatea ar fi mai mare.

Daca toti ar fi irascibili, si-ar da in cap pana la extinctie.

Daca toti ar fi buni, ar veni o alta specie si i-ar duce in sclavie sau i-ar extermina. Sclavia e ca o exterminare cu deadline intarziat.

Daca toti ar fi destepti... asta nu ar fi rau. Insa desteptaciunea nu poate sa apara dintr-o data in evolutia unei specii. Nicio specie nu se naste inteligenta in cazul tuturor indivizilor sai, ci progreseaza lent si dureros de la o masa amorfa de prostalai la o populatie in care cativa inteligenti trag in sus pe restul tolomacilor, indurand batjocuri si ura de la acestia. Ar fi posibil ca in viitor toti oamenii sa ajunga destepti. Insa incalzirea globala va anula aceste sanse, pentru ca vom disparea ca specie inainte de atingerea inteligentei universale. Deocamdata in Romania prostii ii persecuta cu rezultate consistente pe inteligenti, incat multi inteligenti si-au luat talpasita in tari in care capacitatile lor sunt apreciate si folosite.

Pe scurt, diversitatea este un factor important in marirea sanselor de supravietuire. Evolutia insasi se bazeaza pe interactiuni intre entitati cat mai diferite, ca doar doar s-o alege ceva din atata fosgaiala.

 

"de ce ne e frica?"

Ne e frica pentru ca nu suntem atotputernici, eterni, omniprezenti, atotstiutori. Ne e frica pentru ca nu suntem Dumnezeu, sa putem sa stam la adapost de orice amenintare. Nu putem ca prevedem viitorul, ca sa ne ferim de drobul de sare ori de accidente. Ne e frica pentru ca suntem entitati mici in raport cu lumea colosala in care ne-am trezit ca trebuie sa traim. De peste tot pandesc pericole. Oamenii nu sunt toti foarte amabili si ocrotitori cu noi, incat sa ne bazam pe ei, ci chiar scuipa multi venin si alte substante toxice ambalate frumos.

Suntem fragili, vulnerabili, suntem complicati cateodata chiar si pentru noi insine, nu stim ce ne rezerva viitorul. Schopenhauer spunea ca suntem fatza de destin ca mieii ce se joaca in livada sub privirea macelarului. Inchipuie-ti ca ai fi o zeita care a ajuns nemuritoare, cu o putere colosala, capabila sa scape din univers in univers cand legile fizice ajung de neindurat, capabila sa prevada viitorul si sa se puna la adapost de amenintarile ce pot sa apara - de exemplu o rasa de alti zei ce invadeaza pentru teritoriu. Ti-ar mai fi frica? Nu ai avea de ce.

 

"de ce japonezii au ritualuri in toate cele?"

In gandirea si simtirea orientala, ritualul este important, pentru ca asigura stabilitate, confort ideatic si afectiv. Omul antic se temea de viitor, de schimbari. De aceea chinezii si japonezii prefera o societate marcata de ritualuri, ca sa minimalizeze riscul de disolutie a societatii. Societatea e usor de destramat de schimbari (revolutii, razboaie, seceta, foamete, penurie de resurse, epidemii, ura generalizata, lupte civile, schimbarea vechilor zei cu altii noi, etc). Pentru a minimaliza aceste schimbari drastice s-au introdus treptat ritualurile, inca de la formarea primelor societati (avem ritualurile chineze vechi de cinci mii de ani).

Acestea asigura transmiterea traditiei de la o generatie la alta, pastrarea stratificarii sociale, stabilitatea si pacea. In Japonia moderna propensiunea catre ritualuri a dus la placute obiceiuri care asigura coeziunea sociala (precum admirarea infloririi ciresilor pe Fuji), sau mai bizare, cum ar fi colectionarea de figurine manga, ori pasiunea pentru ecchi, bukkake, samd.

 

"de ce la noi nu este o diferenta intre pretul unei sticle de apa la temperatura de afara fata de cea de la frigider?"

Pentru ca avem comercianti zgarciti, care opresc frigidele pentru a face economie de curent, astfel incat iti servesc o sticla de apa calda la pretul uneia racite.

 

"cum se hotarasc oamenii?"

Aici e aici. Unii cercetatori moderni din domeniile ciberneticii, neurologiei, filosofiei si psihologiei au ajuns la concluzia ca nu avem liber arbitru de fapt, asadar ne-am cam iluziona ca alegem. S-a descoperit printr-un experiment ca exista "ceva" in noi care ia deciziile cu 100 de milisecunde inainte ca sa devenim constienti de ea. "Cine" este cel care decide in noi, daca noi suntem "constiinta"?

Ar mai trebui sa fie inchisi infractorii, daca nu ei sunt responsabili de actele lor contra firii?

Eu zic ca nu ar trebui sa ne grabim cu aceasta concluzie.

Sa ramanem deocamdata la ideea ca noi insine decidem. Cum ne hotaram?

Ei bine, o mare parte din ponderea deciziei e luata intr-adevar la nivel inconstient, de partea din creier care proceseaza un numar enorm de stimuli, si de care noi suntem destul de putin constienti.

Acesti mici factori care influenteaza decizia se acumuleaza pana ce ating un punct critic si vor bascula intr-o parte sau in alta, vor selecta o decizie din spectrul de optiuni, una care ii pare mai convenabila creierului nostru (de fapt corpului nostru). De ce corpul ia aceasta decizie? Pentru ca trupul alege ceea ce ii este mai convenabil lui pentru supravietuire, calculand mereu sanse, optiuni, avantaje care i-ar mari sansele de a se conserva si perpetua prin copii.

Mai concret, atunci cand tu, Sparkenbroke, simti ca te indragostesti, tu devii constienta de o decizie pe care corpul tau a luat-o deja, si binevoieste totusi sa te anunte si pe tine. Cum a luat decizia corpul? Analizand stimulii veniti de la o serie de masculi feroci sau blanzi ("cel feroce m-ar ocroti, dar cel bland nu imi va da niciodata pe cocoasa, nici daca vine obosit de la job si il scot din pepeni cu toane pe care nici eu nu mi le-as indeplini singura, haha") trupul tau alege sa ia decizia cea mai convenabila pentru asigurarea unui confort ce duce la un nivel de viata foarte buna. Astfel alegi pe bland, caci stii ca iti va masa piciorusele in timp ce va uitati la film, pe cand masculul feroce te-ar pune sa i le masezi tu lui fara numar, pana la epuizare.

La fel sta treaba si in alte decizii. Aparent iei decizia, Sparkenbroke, sa mergi la munte, nu la mare in concediu, si esti extrem de incantata ca ai liber arbitru si control absolut asupra vietii tale (si daca esti tare de gura, iti impui decizia si asupra partenerului, care e incantat sa iti faca pe plac, ca sa te imbuneze si sa aiba si el parte de hodina si actiune pe lumea asta).

Insa esti sigura ca tu ai decis intre mare si munte? Sau au decis genele tale pentru tine, prin complexul aparat ce proceseaza stimuli, de la sistemul endocrin la cel nervos?

A interveni cu constiinta in acest proces ce se desfasoara de la sine nu e usor. Aici e treaba psihologiei si a filosofiei. Prin tehnici de constientizare si automotivare e posibil.

 

Mi-a facut placere sa iti raspund la magicele tale intrebari, Sparkenbroke, si te mai astept cu drag pe aici!

Editat de Nemo!

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.

×