Sari la conținut
Forum Roportal
qusay

Globalizare. Teme combinate

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

ok.. o sa va spun si parerea mea. Globalizarea este de fapt globalizarea profitelor, ati auzit de free trade de examplu.. este liberul schimb de marfuri si capital intre corporatii la nivel global. Asta inseamna monopolizarea completa a pietelor locale, regionale, continentale si de orice fel.

Cred că

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
pot sa fie si 100 de producatori de masini.. nu asta conteaza.. conteaza ca toate sunt corporatii multinationale.

Şi ce dacă sunt corporaţii multinaţionale? :flowers: Pentru fiecare dolar profit, plătesc vreo 3-4 dolari salarii şi

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
in spatele globalizarii nu se afla dezvoltatrea economiei, ci monopolul .

Defineşte "monopolul", te rog.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Defineşte "monopolul", te rog.

 

MONOP

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Globalizarea este un fenomen foarte complex, care se desfasoara pe mai multe planuri. Pe fiecare avem o serie de aspecte pozitive si negative. Este cert ca nu putem sa ne impotrivim globalizarii, dar putem incerca sa reducem aspectele negative si sa incecam sa folosim aspectele pozitive in favoarea noastra.

1. Globalizarea politica presupune formarea unor organizatii suprastatale care acumuleaza tot mai multa putere si influenta, pana la formarea unui "Guvern Mondial".

-aspecte pozitive: izolarea dictaturilor, evitarea razboaielor, acordarea de ajutor politic, reducerea puterii discretionare la nivel statal (organizatii pentru drepturile omului).

-aspecte negative: reducerea suveranitatii, disparitia identitatii nationale, marirea distantei dintre omul simplu si putere.

2. Globalizarea economica: aparitia si expansiunea companiilor transnationale si multinationale.

-aspecte pozitive: crearea de locuri de munca in tarile mai putin dezvoltate, reducerea costurilor de transport, colaborarea intre firme producatoare de subansamble din diferite tari.

-aspecte negative: locurile de munca nou create sunt instabile (in cazul crizei sunt inchise sucursalele din alte tari), eliminarea producatorilor autohtoni, acumularea de putere, aceste companii de multe ori scapand de influenta statelor ceea ce poate duce la coruptie, concurenta neloiala, etc, asa cum spunea carbune

3. Globalizarea comerciala: dezvoltarea transporturilor si acordurile pentru comert au dus la formarea unei piete globale.

-aspecte pozitive: libera concurenta care poate duce la scaderea preturilor, posibilitatea, pentru tarile mai putin dezvoltate de a-si vinde produsele in lume.

-aspecte negative: somaj in cazul aparitiei undeva in lume a unor produse mai ieftine, ieftinirea fortei de munca, concurenta unor produse mai ieftine si posibil inferioare calitativ, dar puternic mediatizate.

4. Globalizarea informationala: prin aparitia Internetului, informatia se "Democratizeaza", devine mai usor accesibila si mai ieftina, circula mult mai rapid.

-aspecte pozitive: accesul rapid la informatii, posibilitatea interconectarii institutelor de cercetare, schimb de experienta, comunicarea cu persoane din alte tari poate reduce tensiunile si poate favoriza intelegerea altor culturi, altui mod de gandire.

-aspecte negative: pornografia infantila pe Internet, accesul eventualilor teroristi la informatii vitale, extinderea criminalitatii informatice.

5. Globalizarea culturala: realizarea unui melanj cultural, prin patrunderea elementelor culturale din diferite parti ale lumii, in primul rand din SUA (Coca-coloniziarea culturala). Aceasta globalizare este cea care genereaza cele mai acute reactii in special din partea tarilor islamice.

-aspecte pozitive: intelegerea culturilor celorlalte state, accesul la valori culturale superioare.

-aspecte negative: distrugerea culturii nationale, promovarea de multe ori agresiva a non-culturii, kitch-ului, agresarea sentimentelor religioase.

Exista desigur si multe alte aspecte, pe care le puteti observa si singuri.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

6. Globalizare environmentala: majoritatea problemelor de mediu sunt trasfrontaliere, incat rezolvarea lor trebuie facuta de maniera globala.

-aspecte pozitive: rezolvarea problemelor globale de mediu: incalzirea globala, subtierea stratului de ozon, extinctiile, etc.

-aspecte negative: transportarea deseurilor nocive in tarile sarace, exploatarea masiva a resurselor de catre tarile bogate, investitorii straini isi fac mai putine procese de constiinta atunci cand afecteaza alta tara: ex poluarea raului Sasar de catre o companie australiana, la fel planul Rosia Montana elaborat tot de o firma australiana.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×