Sari la conținut
Forum Roportal
zod

Steaua Betelgeuse a explodat in supernova

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Nu stiu daca era sub linia orizontului, mai degraba era intre, iar niste cladiri din proximitate mi-au obturat vizibilitatea. 

Acum a urcat bine pe cer pe directia nord ori nord-est, iar steaua Betelgeuse este mai rosiatica decat celelalte si parca ceva mai luminoasa, dar nu precum Luceafarul, Saturn ori Jupiter. 

 

  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Bre, ce să zic? Alții sunt de părere că steaua Betelgeuse n-a explodat. 

Cică nu există niciun semn că steaua ar putea exploda în curând. Scăderea în strălucire s-a datorat...unui nor de gaz.

”Practic Betelgeuse a făcut ce face orice stea de tipul gigantă roșie. Aceste stele au o proprietate pe care alte stele nu le au: sunt atât de reci în atmosferă, adică la marginilor lor - unde steaua se întâlnește cu spațiul cosmic - încât pot forma molecule. Practic se adună atomii și pot forma molecule mai mari. Noi le spunem praf acestor molecule pe Pământ, dar ideea este că praful acesta blochează lumina stelei, pentru că este între noi și stea. Praful blochează lumina stelei și acest nor de gaz a fost detectat cu telescopul spațial Hubble care a putut identifica diametrul stelei și a văzut că o parte din stea s-a întunecat în lumina vizibilă și a devenit mai strălucitoare în lumina ultravioletă. Așadar, am avut un nor de gaz care s-a îndepărtat de stea, s-a răcit, s-au format acele molecule opace la lumină - praf - și noi am văzut cum a scăzut strălucirea. ”Așa fac toate stelele gigante roșii, pierd materia, iar când materia se răcește îndeajuns de mult se combină și se formează ceva care este opac la lumina vizibilă”, explică astronomul Adrian Șonka.

A'ma, mărturisesc faptul că nu mă pot pronunța într-o asemenea chestiune care evident că se află dincolo de competențele mele. Doar mai citesc și io ce se mai întîmplă în acest domeniu și cum se mai interpretează.

  • Like 3

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Da, este pertinent ce spui, astfel probabil ca luminozitatea totala in tot spectrul sa fi crescut astfel cu 100%...

  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Recent s-a anuntat ca de fapt Betlegeuse nu a explodat, ci a asimilat propria sa pereche stelara pitica binara, ceea ce a generat acele fluctuatii majore in luminozitate. 

Case closed! 

  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×