Amintiri transparente - Dan Ungureanu

Detalii

Categorie
Targuri / expozitii
Modificat
acum 7 ani si 2 luni
Vizualizari
167

Voteaza & Distribuie

DescriereVERNISAJ: VINERI, 2 OCTOMBRIE, ORA 19, CARTURESTI (MERCY 7)
Artistul timisorean Dan Ungureanu proiecteaza pe suprafata translucida a hartiei de calc flashbackuri ale unei copilarii optzeciste, in cadrul expozitiei "Amintiri transparente", gazduita de libraria Carturesti de pe Mercy 7, Timisoara. Va invitam vineri seara la o intalnire cu Dan. Va vorbi despre expozitie si Ludmila Cojocaru. Va fi cu „racoritoare" Brifcor, cu pufuleti si eugenii, cu „muzica usoara" de rit vechi, cu povesti de pe vinil, cu amintiri ce ne inveselesc invariabil.
Amintirile sunt transparente prin natura lor. Amintile transparente ale lui Dan, sunt, desi proprii copilariei lui de la Campulung Muscel, imagini pe care le simtim familiare noua. La mare cu parintii. In fata tortului, la 3 ani. Poza cu mama si cu fratele mai mare. Sunt imagini luminoase care, pana la urma, nu au nicio legatura cu fundalul gri si pauper al Epocii de Aur, caci copilaria are puterea miraculoasa de a transforma lumea terna a oamenilor mari intr-un mare loc de joaca. Pe scurt, expozitia „nu este o evocare a comunismului optzecist, ci mai curand o viziune asupra copilariei in sine", explica Dan Ungureanu. Inspirat de filmul „Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii" al lui Cristian Mitulescu, Dan recreeaza amintiri transparente dintr-un deceniu in care am fost soimi ai patriei si pionieri si in care se lua curentul zilnic, deceniu al carui singur merit este acela ca este deceniul copilariei noastre.
Seria a fost realizata in tehnica mixta: creion, acrilic, hartie de calc, plastic, spray, colaj, panza. „Pentru ca sunt franturi de memorie, bucati de amintiri, elemente ce m-au construit, pentru ca amintirea nu are o singura materialitate", povesteste artistul. „Calcul functioneaza ca o pelicula asupra amintirilor, este expresia timpului asupra lucrurilor." Plansele de calc sunt insotite, de asemenea, de fotografii vechi de familie, din cutia cu amintiri a lui Dan Ungureanu.
Ne vedem vineri, 2 octombrie 2009, ora 19, sa radem impreuna de vremuri vechi, sa zambim amintirilor noastre transparente.