Sari la conținut
Forum Roportal
Ampera

Pe agenda zilei. Evenimente externe

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Acum 12 ore, A. Hartdegen a spus:

Trump a avut câțiva oameni capabili în administrație, de care s-a debarasat pe parcurs. 

Cu privire la situația actuală, nu e vina lui Trump, iar negocierile de la Doha doar au zgâriat suprafața. Aici e vorba despre nation-building-ul la care americanii s-au înhămat din 2001 încoace, iar cele mai atroce gafe le-au făcut Cheney cu Rumsfeld, care nu au înțeles niște realități locale și au crezut că pot implenenta niște standarde peste noapte. Faptul că Biden a spus acum că America nu a făcut niciodată nation-building în Afganistan este, desigur, o minciună.

Însă, nu numai americanii și alte forțe ale coaliției poartă întreaga vină aici. Faptul că în câteva luni talibanii au luat în stăpânire o țară întreagă despre care se credea că merge spre o direcție anume, este datorat în mare măsură și populației. Nu vreau să spun ”majoritatea”, dar există foarte, foarte, foarte mulți care și-au dorit revenirea talibanilor și plecarea străinilor din țară.

Care cativa oameni capabili? Majoritatea au fost niste corupti sau niste idioti la fel ca si Trump, facand o varza totala. 

 

Dar da, sunt de acord ca tot rahatul asta a inceput din 2001 pentru ca niste jeguri corupte au declansat niste razboaie costisitoare  si interminabile  doar ca sa faca profit.   

Asta e problema: America, de prin 1963, de la asasinarea lui Kennedy, a ajuns sa fie condusa de oligarhi corupti si de lobbysti corporatisti care isi impun candidatii proprii prin mass-media cumparata si aservita lor, iar prin marionetele lor, isi realizeaza agenda pentru suprematie globala prin  afaceri gaunoase de externalizare si  declansat razboaie pentru profit.  

Ati vazut ce a facut LBJ: nici nu ajunsese bine presedinte ca deja semnase pentru suplimentarea militarilor si ofiterilor americani in Vietnamul de Sud dupa ce Kennedy s-a opus. Ba chiar cu o luna inainte, Kennedy l-a asasinat pe presedintele Vietnamului de Sud fiindca avea comportament de dictator catolic  ce persecuta budistii, si era decis sa nu mai implice America in Vietnam. Dar CIA, complexul industrial militar si finantatorii razboaielor nu erau de acord cu el.  

A mai incercat Nixon sa  se lupte cu "ei", dar a fost matrasit dupa "afacerea Watergate".  Caracterul infect l-a  distrus pe Nixon, dar a distrus si viitorul Americii, ca el a inceput relationarea cu China,  o alta tampenie facuta de America care ne-a dus in situatia de azi de a ajunge sa fim dependenti de produsele made in China.   Nixon a incercat sa relationeze cu Mao tocmai pentru a provoca "split-ul sino-sovietic".   

Pentru ca din 1980, America a ajuns sa fie condusa de neoliberali si neoconservatori ca Reagan care a inceput  procesul de corporatizare a Americii , dand putere catorva corporatii sa monopolizeze  economia (o prostie pe care cu 80 ani inainte, Teddy Roosevelt a emis legi anti-trust tocmai pentru a nu permite unor entitati corporatiste mari ca Standard Oil Company  sa monopolizeze economia americana).  Decizia lui Theodore Roosevelt a dus la cei 60 de ani de boom economic pentru americani- considerata si  EPOCA DE AUR A AMERICII.    Totodata,  Reagan  a inceput sa externalizeze productia americana in China, ingropand industria americana.  Si tot el a inceput sa bage bani in mujaheedini (inclusiv lui Osama bin Laden care a primit instruire de la CIA) numai din dorinta ca  sovieticii sa fie infranti si sa distruga Uniunea Sovietica. Cam datorita lui avem terorism si fundamentalism islamic in ziua de azi.   Americanii cautau cu ardoare sa faca ceva dupa ce pierdusera Vietnamul de Sud in 1975 si Iranul ca aliat  in 1979.

Au reusit sa distruga Uniunea Sovietica prin cursa inarmarii si finantat revolutii in Europa de Est, dar cu costuri mari :

1. China a devenit o superputere economica 

2. Fundamentalismul si terorismul islamic au luat amploare 

De asta ma tot intreb cum dracu atatia americani il considera pe Reagan ca cel mai bun presedinte american?    Si tot Reagan a scazut taxele pentru corporatii, crezand ca  modelul "trickle-down economic" va duce la prosperitate pentru cetatenii americani de clasa mijlocie daca corporatiile nu vor mai plati taxe mari si vor investi mai mult in angajatii lor,  ceea ce s-a dovedit a fi un mare fals.  Sefii corporatiilor n-au investit mai nimic in angajati, nu le-au crescut salariile, ba dimpotriva, banii cu care in mod normal trebuiau sa plateasca taxe, si-au alocat lor, si-au luat proprietati mai mari, au cumparat resursele Americii, Europei, Asiei si Africii, au ajuns pana la urma miliardari cu putere tot mai mare.  Sunt si aspecte pozitive aici,  fiindca corporatiile, avand mai multa putere decat guvernele, nu mai exista riscul unui razboi nuclear, dar apoi sunt mai eficiente decat birocratia institutiilor de stat.  Insa americanii din clasa de mijloc au saracit tot mai mult, numarul de aurolaci a crescut,  infrastructura, invatamantul si sistemul medical din America s-au deteriorat din cauza taxelor mici.  

Bush junior a ingropat economia americana in final, scazand taxele si mai mult, si nefacand nimic ca sa combata recesiune. 

Din cauza lui, americanii l-au votat pe socialismul de Obama care s-a imprumutat de la chinezi si a aplicat  modelul de tip "economic bubble", dand si mai multa putere lui Federal Reserve. 

Trump a batut ultimul cui cand a scazut taxele . 

Si vine acum Biden sa le mareasca......o masura soc de pe urma careia americanii vor avea de suferit, dar inclusiv si noi.  E prea tarziu sa mai pui corporatiile cu botul pe labe, fiind prea puternice ca sa mai fie doborate. Ba corporatiile nu vor fi proaste, vor incepe sa creasca  tarifele  serviciilor  si produselorlor. E posibil sa ne luam adio de la internetul ieftin de exemplu, ca de placi video ieftine si componente de computere si smartphone-uri ne-am lins pe bot demult. 

Veti vedea cat de curand efectele catastrofale. 

Si sa fim sinceri, bisnitarul de  Trump in toata treaba asta a fost un pion, un idiot util pentru ca democratii sa ajunga la putere din nou si sa aiba suport si mai mare din partea populatiei.  Cateodata am impresia ca democratii chiar au vrut sa piarda alegerile din 2016 de cand au propulsat-o pe Hillary la candidatura pentru prezidentiale.  L-au lasat pe Trump, care de altfel a fost membru al partidului democrat prin 2000',  sa distruga imaginea partidului republican, dezbinandu-l intre moderati , neoconservatori si conservaotri,   si pentru ca democratii sa reuseasca in 2020 sa-si impuna regimul de democratie "monopartida".   

Democratii spera ca avand suportul majoritatii populatiei, mai ales ai mexicanilor incetateniti recent, si ai afro-americanilor, tinerilor, progresistilor, homosexualilor si feministelor, vor putea sa conduca America printr-o dictatura inca zeci de ani, ceea ce ar putea fi un cosmar. 

 

 

Editat de gangband
  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Acum 11 ore, Vriies a spus:

Cu privire la situația actuală de acolo, ceea ce putem spune cu certitudine este că e vorba de un eșec total, de un dezastru! O fi vina lui Trump, o fi vina lui Biden? Tu ce zici? 

Oricum, mai puțin contează...

Pai putin conteaza.

In America e prea multa harababura ca sa se mai preocupe administratia prezidentiala de problema terorismului international. Parca traim ultimele clipe ale Imperiului Roman cand se retragea din Dacia si Britania pentru a-si consolida autoritatea interna, dar si pentru a se apara de invaziile migratorilor- vezi ce se intampla la frontiera SUA- Mexic.  

 

Parerea mea e ca sunt doua scenarii  din care unul ar putea deveni realizabil  pentru America in urmatorii 10 ani:

1. fie se va ajunge la secesiune - vor rezulta trei  puteri regionale :  Boswashul  ( cu marile orase Washington-New York-Boston-Chicago-Philadelphia) care va fi condus de afro-americani,  America profunda care va fi  noua confederatie sudista  condusa de republicani (Texasul, Florida, Louisiana,  Alabama, Kentucky, Arkansas, Ohio,  Tennessee, Mississippi, Utah, Dakota,  New Mexico si Arizona)  si Comminefornia  condusa de chinezi si mexicani  (California cu Los Angeles,  San Francisco, si  Washington cu Seattle, plus Nevada cu Las Vegas, si Colorado).  Iar asta ar insemna un scenariu devastator pentru lume , dar mai ales pentru Europa pentru ca o America impartita nu va mai putea fi un garant al securitatii mondiale. Iar Rusia si China isi vor freca palmele de nerabdare sa anexeze Europa.  

2. fie se va ajunge la dictatura militara , iar urmatorii presedinti americani vor fi numai generali de cariera ,  numiti  pe 10 ani, si vor conduce dupa modelul imparatilor din Imperiul Roman.  Asta ar fi cel mai bun scenariu, si poate cel mai ideal pentru reconstructia puterii americane. 

Ma rog, America oricum e o dictatura condusa de CIA, FBI, NSA si C.I.M., de o mana de banci , corporatii si elite, dar macar ar fi o dictatura pe fata, nu ascunsa cum a fost in ultimii 60 ani. 

Dar m-am saturat sa mai vad bisnitari si marionete in postura de  presedinti la cravata si costum.   Altceva e cand vezi un general in uniforma militara! 

Amintiti-va de epoca de glorie a Imperiului Roman in timpul celor cinci imparati buni- toti erau militari de cariera si conduceau imperiul aidoma unor comandanti si dictatori militari.  

America trece acum prin ce a trecut Imperiul Roman in anii finali ai dinastiei iulio-claudiene, la aproape 100 ani de cand si-a revendicat statutul de putere globala.  

 

Editat de gangband
  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
5 hours ago, gangband said:

Probabilitatea e mica sa ne distruga un asteroid in secolul asta, asa zic cei de la NASA care au studiat si catalogat toti asteroizii din preajma. Asteroidul 99942 Apophis cica o sa se apropie de Terra de multe ori in 2029, in 2036 si in 2069 , dar e exclus sa se ciocneasca in urmatorii 100 ani.Cica asteroidul cu cea mai mare probabilitate sa ne loveasca (si aia de 5%) e 2010 RF12 in 2025, care e un asteroid foarte mic.  Incidente ca-n 2013 sau ca la Tunguska din 1908 in mod sigur se vor mai petrece, dar atat, fiind niste asteroizi mici, greu de depistat.  


 

Eh, cei de la NASA spun și ei asta pentru ca să ne liniștească conștiințele. Estimările ăstea liniștitoare se bazează doar pe un factor statistic, cum că un asteroid de genul celui mititel din Tunguska poate lovi cam o dată la un milemiu sau că un asteroid baban de genul celui care a dus la extincția dinozaurilor poate lovi o dată la o sută de milioane de ani. 

Încă suntem departe, din punct de vedere științific, de a sesiza și cataloga toți asteroizii din preajmă și mai ales „de dincolo de preajmă”, care pot intra la un moment dat în orizontul nostru observabil. Cât despre neutralizarea acestora, nici vorbă! În realitate, răspunsul la întrebarea când ne va lovi un asteroid este un sincer: „Nu știm!”. Dar asta e altă discuție...

5 hours ago, gangband said:

 
Sunt alte riscuri mai mari   de care o sa ne lovim in secolul asta decat evenimentele cosmice ,  si iti spun ca razboiul nuclear nu e printre ele ,  ca nu e prost  americanul, nici rusul, nici chinezul  sa vrea sa traiasca sute de ani in buncare, mai ales ca toti sunt materialisti si sa nu uitam de puterile terte precum corporatiile, serviciile informationale  si elitele bancare care nu vor permite in veci  un razboi nuclear .
Riscul cel mai mare fiind incalzirea climatica si foametea mondiala si colapsul economiei globale care vor avea loc din 2040-2050 incolo daca continuam sa epuizam rezervele de combustibili, sa defrisam padurile, sa poluam aerul si oceanele. Criza resurselor va duce in final la anarhia mondiala si la razboaie civile pe toata planeta intre cetateni si guverne, si intre diverse categorii de cetateni

Previziunile tale pesimiste nu sunt lipsite de temei. Având în vedere toate cele pe care le-ai expus, coroborate cu un alt fapt de care n-ar trebui să ne fie teamă să-l aducem în discuție, anume suprapopularea, avem toate motivele să estimăm viitorul pe Terra ca fiind unul nu tocmai roz. 

Totuși, ne mai rămâne un dram de speranță...:smile: 

Editat de Vriies
  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
4 hours ago, gangband said:

Pai putin conteaza.

 

Parerea mea e ca sunt doua scenarii  din care unul ar putea deveni realizabil  pentru America in urmatorii 10 ani:

1. fie se va ajunge la secesiune - vor rezulta trei  puteri regionale  

2. fie se va ajunge la dictatura militara ,  

 

Amintiti-va de epoca de glorie a Imperiului Roman in timpul celor cinci imparati buni- toti erau militari de cariera si conduceau imperiul aidoma unor comandanti si dictatori militari.  

America trece acum prin ce a trecut Imperiul Roman in anii finali ai dinastiei iulio-claudiene, la aproape 100 ani de cand si-a revendicat statutul de putere globala.  

 

1. Exclus. Părerea mea.

2. Posibil un soi de dictatură. Dar nu neapărat o dictatură militară. Ci una mascată, de alt gen.

Datele/ansamblul situațiilor de facto sunt cu totul altele acum decât cele de acum aproximativ 2 000 de ani, când dinastia Iulio-Claudiană își făcea veacul.

Editat de Vriies

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
La 28.08.2021 la 17:06, Vriies a spus:

1. Exclus. Părerea mea.

2. Posibil un soi de dictatură. Dar nu neapărat o dictatură militară. Ci una mascată, de alt gen.

Datele/ansamblul situațiilor de facto sunt cu totul altele acum decât cele de acum aproximativ 2 000 de ani, când dinastia Iulio-Claudiană își făcea veacul.

1. pare exclus, dar daca texanii se ambitioneaza , pot sa se separe si sa ia cateva state cu ei, ceea ce ar insemna ca toti americanii din statele democrate sa aiba de pierdut pentru ca Texasul e o putere petroliera. Si  Florida   ar putea sa se separe, sa ofere vize americanilor, dar acces liber europenilor din UE pe anumite criterii   si sa traiasca exclusiv din turism.  

2. la vremurile la care vin, va fi o dictatura militara cu tehnologii cibernetice si monitorizare in masa. Implementarea dictaturii e  deja in desfasurate  inca de la  Patriot Act.   

Eu cred ca va fi in felul urmator: 

Cei de la Washington, cand vor implementa dictatura cibernetico-militara, Texasul  si Florida se vor separa si vor implementa si ele niste dictaturi militare locale, spunand ca la ele ca  " democratia americana  autentica" rezista! 

In realitate, ambele tabere, si republicanii si democratii, viseaza sa-i conduca pe americani printr-o dictatura! 

 

 

Editat de gangband

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
La 28.08.2021 la 17:06, Vriies a spus:

 

Datele/ansamblul situațiilor de facto sunt cu totul altele acum decât cele de acum aproximativ 2 000 de ani, când dinastia Iulio-Claudiană își făcea veacul.

 Situatia din America cu Imperiul Roman  se aseamana foarte mult. 

-Imperiul Roman a devenit o mare putere dupa doua razboaie punice, la fel cum a devenit America o superputere dupa doua razboaie mondiale. Cum se nimereste ca tocmai al doilea razboi sa fie mai distructiv, iar inamicul care invadeaza Europa  sa poarte numele al carui initiala sa fie "H"?  

-la fel ca si serviciile informationale din America precum CIA, NSA si FBI, si romanii aveau  Garda Pretoriana , Speculatores si Frumentarii.  Iar astea ii aveau la mana pe imparat, la fel cum serviciile informationale il au la mana pe presedinte 

-la fel cum dupa asasinarea lui Cezar, republica romana a murit, dar Senatul a continuat sa existe doar formal si Roma sa fie condusa de imparat controlat de servicii  si elitele de patricieni foarte bogati , si dupa asasinarea lui Kennedy,   republica americana a murit, Congresul continuand sa existe doar formal, atat el si presedintele au ajuns controlate de servicii si corporatiile miliardarilor 

-America de azi  are batai de cap cu anumite tari - Mexicul cu imigrantii si cu talibanii din Afganistan    , la fel cum Imperiul Roman din secolul 1 avea batai de cap din cauza germanicilor de la nord de Rin si cu  evreii din Iudeea 

-America din secolul 21 trece printr-o criza similara cu secolul 1 din Imperiul Roman -  Reagan si cu Bush senior au fost pentru americani ce au fost Augustus si Agrippa care au rapus  Uniunea Sovietica, asa cum ultimii doi au rapus Regatul Egiptean, ultimul mare regat care ameninta hegemonia imperiala,      Clinton a fost ca Tiberius, un presedinte  iubit, dar si detestat pentru ca era un molestator sexual,   Bush junior, fiul lui Bush senior, care  a fost dement ca si Caligula, nepotul lui Agrippa,       Obama care a fost un lider cu initiative, dar foarte slab, la fel ca si Claudius,  si in final  Trump care a fost precum Nero.   Biden de acum e un fel de Galba, un general roman batran  care n-a rezistat mult.  Roma si-a revenit cand a devenit Vespasian imparat roman,  un general de cariera, poate abia atunci America isi va reveni cand va veni un dictator militar. 

-America e un imperiu  intr-o expansiune, avand baze si trupe in Europa, Orientul Mijlociu,  Asia de Est, Africa, Australia, America de Sud precum avea si Imperiul Roman legiunile stabilite in provincii............asta e Imperiul American, iar toti presedintii din statele respective sunt aserviti si numiti chiar de elitele de la Washington, precum erau guvernatorii din provinciile imperiului roman.  

 us-military-presence-abroad_mapbuilder.p

 

 

 

  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Vladimir Putin a găsit modalitatea ca toată planeta să depindă de Rusia. Planul i-a reușit. „Am învins SUA” – Evenimentul Zilei (evz.ro)

"Rusia a devenit cel mai mare exportator de grâu din lume, întrecând SUA și Canada pentru prima dată. „Suntem numărul unu”, a declarat Vladimir Putin într-o conferință de presă: „Am învins SUA și Canada”."

*Precis n-a fost informat ca Statele Unite NU anunta public datele de cat si ce a obtinut pe hectar, precum faceau si fac comunistii!!!* 

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

5094bc0c10338cdc42c478f1e9f0e0d2

Brief Pope stop in Hungary underlines differences with PM Orban (yahoo.com)

Wow, mosul merge la Viktor Orban sa duca munca de lamurire sa accepte afgani, sa-i integreze ... blah-blah-blah.  Mai bine ar dormi ca-i dupa operatie, in loc sa se plimbe cu vorbe de duh.

Doar 7 ore sta in Ungaria, dar mult mai mult va stationa in Slovakia si pe unde mai merge sa faca si slujbe.   A ales Ungaria ca nu-i prea virusat iar lumea e vaccinata in numar mare.        Crede ca pe sfinti in viata nu se lipeste COVIDu?

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

14959835.jpg

Tronsonul ungar al Via Carpatia urmează să fie finalizat înainte de sfârşitul acestui an (preşedintele ungar) | AGERPRES • Actualizează lumea.

Trebuia atasat si o harta sa vedem pe unde va trece aceasta ruta renumita Nord-Sud, Est European dar sper ca la vara care vine putem deja sa ne bucuram de aceasta cale, de curiozitate macar.      

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Pray-kodex-keszitese-004.jpg

Országos Széchényi Könyvtár (oszk.hu)

Acesta carte a primit cadou de la Viktor Orban, o copie la mare inaltime, Pray-kódex, ceva de mare valoare sau document de inestimabila valoare  din Arhiva Nationala Maghiara.

Ar trebui sa si vanda din aceasta editie, ar ramane  surprinsi in ce numar imens s-ar comanda, in ambalaj special.

Cand am citit titlul, credeam ca va fi un vin din cea mai buna recolta din ultimul secol.   

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×