Tipuri de diabet

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari8790

Voteaza & Distribuie

Descriere

Exista mai multe tipuri de diabet, insa doar trei sunt cele mai frecvente:

1. Tip 1

2. Tip 2

3. Gestational (diabet de sarcina)

Aceste trei tipuri de diabet sunt asemanatoare, insa au unele trasaturi care le diferentiaza. Toti cei care sufera de diabet au un lucru in comun: imposibilitatea sau posibilitatea redusa de a transfera glucoza din sange in celule, unde aceasta este transformata in principalul combustibil al organismului. Toti avem glucoza in sange, fie ca avem diabet sau nu. Sursa principala de glucoza o constituie alimentele pe care le mancam. Cand mancam, sistemul digestiv separa glucoza din alimente si mai apoi este absorbita de sange in intestinul subtire.

Oamenii care nu sufera de diabet depind de insulina (un hormon produs de pancreas) pentru a muta glucoza din sange in miliardele de celule ale organismului. Dar oamenii care sufera de diabet, fie nu produc insulina, fie n-o pot folosi eficient pe cea produsa de corpul lor. Fara insulina, glucoza nu poate trece in celulele sanguine. Oamenii de stiinta nu cunosc motivul exact din spatele cauzelor diabetului, dar se pare ca acesta e rezultatul unei combinatii intre factori genetici si factori de mediu, inclusiv infectii virale, proaste obiceiuri alimentare si un stil de viata sedentar. Pana acum, diabetul nu are nici o solutie, dar vestea buna este ca boala poate fi tinuta sub control. Oamenii cu diabet pot trai, la fel ca si oamenii sanatosi vieti implinite.

Diabetul de Tip 1

Bolnavii de diabet zaharat de tip 1, cunoscuti si ca dependenti de insulina, nu produc acest hormon si necesita o "aprovizionare" regulata cu insulina pentru a-si mentine un nivel normal al glucozei din sange. La inceput, s-a crezut ca diabetul zaharat de tip 1 aparea in perioada copilariei, insa s-a constatat ca poate aparea si la tineri si la persoane mai in varsta.

Factori de risc

* Antecedentele de diabet zaharat din familie cresc riscul pentru generatiile urmatoare
* Diabetul poate aparea la oamenii din fiecare rasa, dar este cel mai des intalnit in randul albilor.
* Jumatate din diabeticii de tip 1 au varste sub 20 de ani. Varsta de 20 de ani sau varste mai mici cresc riscul imbolnavirii.

Care sunt cauzele diabetului de tip 1?

Majoritatea copiilor ai caror parinti sunt diabetici, nu sufera de aceasta boala, dar oamenii de stiinta inca mai cred ca ereditatea joaca un rol important in imbolnavirea cu diabet zaharat de tip 1, pentru ca tinde sa apara la membrii ai aceleasi familii.
Cercetatorii au investigat mai multe gene care pareau sa creasca riscul de diabet zaharat de tip 1, dar nu au gasit niciuna care sa fie vinovata de acest lucru.
Diabetul zaharat de tip 1 are multe trasaturi specifice unei boli autoimune. In cazul bolilor autoimune, sistemul imunitar protejeaza impotriva bolilor prin uciderea germenilor. In cazul diabetului zaharat de tip 1, sistemul imunitar distruge celulele pancreasului care produce insulina.
Acest tip de diabet apare adesea la scurt timp dupa o infectie virala.

Diabetul de Tip 2
Aproximativ 95% dintre diabetici sufera de diabet de tip 2, cunoscut si sub numele de non-dependent de insulina. Diabeticii de tipul 2 produc insulina, dar celulele din corpul lor sunt „rezistente la insulina" si nu pot raspunde in mod corespunzator la hormon, astfel incat glucoza se acumuleaza in sange. Unii bolnavi de diabet de tip 2 isi injecteaza insulina, dar in general, au posibilitatea de a-si controla boala printr-o combinatie de pierdere in greutate, exercitii fizice, o medicatie orala si un control strict.

Factori de risc

* La fel ca si tipul 1, si tipul 2 se transmite in familiile si creste riscul pentru generatiile urmatoare.
* Majoritatea persoanelor diagnosticate cu diabet de tip 2 sunt mai batrane de 30 ani. Aproape jumatate din cazurile noi sunt persoane in varsta de 55 ani sau peste.
* Rezistenta la insulina are ca rezultat cresterea in greutate si scaderea activitatilor fizice. Majoritatea persoanelor care sufera de diabet de tip 2 au un stil de viata sedentar si sunt obezi; greutatea lor creste cu cel putin 20 % mai mult fata de greutatea recomandata in functie de inaltimea si constitutia lor.
* Reducerea exercitiilor fizice, in special in cazul celor supraponderali, creste riscul de diabet zaharat.
* Daca o femeie face diabet gestational in timpul sarcinii, are un risc mai mare de a se imbolnavi si de diabet de tip 2 mai tarziu.
* Femeile care au dat nastere la copii de 4 kg sau mai mult au un risc crescut de face diabet de tip 2.

Care sunt cauzele diabetului de tip 2?

Oamenii de stiinta nu sunt siguri, dar diabetul de tip 2, la fel ca si diabetul de tip 1, se transmite din generatie in generatie, ceea ce arata o conexiune genetica. De fapt, o legatura genetica in cazul diabetului de tip 2 pare chiar mai plauzibila decat in cazul diabetului de tip 1. Oamenii de stiinta n-au gasit inca o gena "vinovata" de provocarea bolii, dar acestia cerceteaza inca motivele pentru care apare boala.
Obezitatea este cea mai importanta cauza a diabetului de tip 2. Exista definitii diferite pentru ea, dar, in general, obezitatea apare cand greutatea unei persoane este cu cel putin 20 % mai mare decat cea recomandata in functie de inaltimea si constitutia ei corporala. 75% dintre persoanele care au diabet de tip 2 se confrunta si cu problema greutatii. De aceea, diabetul de tip 2 este, de obicei, legat de dieta si exercitii fizice.

Greutatea potrivita si o musculatura buna ajuta organismul sa foloseasca insulina mai eficient. E foarte important de stiut care e greutatea ideala si de a o mentine.

Varsta, de asemenea, joaca un rol important in diabetul de tip 2. Majoritatea bolnavilor au 55 de ani sau peste. Cu toate acestea, nu este sigur ca varsta este o cauza sau este pur si simplu o consecinta a faptului ca oamenii au tendinta de sa se ingrase si sa devina mai putin activi fizic odata cu inaintarea in varsta.

Diabetul gestational sau de sarcina

Diabetul gestational le afecteaza numai pe femeile gravide fara antecedente de diabet zaharat. De obicei, acest tip de diabet este eliminat de la sine dupa nastere. Dar, studiile arata ca aproximativ 40% din femeile care au avut diabet gestational se confrunta si cu diabetul zaharat de tip 2 dupa 15 ani. Toate gravidele ar trebui sa isi faca un test pentru diabetul gestational intre a 24-a si a 28-a saptamana de sarcina.

Diabetul gestational si rezistenta la insulina pot fi prevenite prin pastrarea unei greutate sanatoase, abordarea unei alimentatii sanatoase si prin exercitii fizice regulate.

Factori de risc

* Diabetul se transmite din generatie in generatie.
* Cresterea in greutate creste rezistenta la insulina.

Care sunt cauzele diabetului de sarcina?

Hormonii pot juca un rol important. Femeile gravide produc diferiti hormoni cu o anumita importanta pentru cresterea copilului lor. Acesti hormoni pot interfera cu abilitatea corpului mamei de a folosi in mod corespunzator insulina, cauzand astfel rezistenta la ea.

Fiecare femeie gravida are un anumit grad de rezistenta la insulina. Dar daca aceasta rezistenta se transforma in diabet gestational, el apare de obicei in jurul celei de-a 24-a saptamani de sarcina. De aceea, e indicata testarea pentru diabet gestational la momentul respectiv.