Respectă aceste reguli simple dacă vrei să te bucuri de șemineul tău pentru o viață

Detalii

CategoriiCasa/gradina
TaguriSeminee, Semineu
Ultima actualizareVineri 7 ianuarie 2022
Vizualizari2376

Voteaza & Distribuie

Descriere

Bucuria de a avea în casă un șemineu clasic sau o soba pe lemne premium care arde magic oferind tuturor căldura focului pe lemne în nopțile reci de iarnă, nu depinde doar de calitate sau de suma de bani investită într-un astfel de dispozitiv termic alternativ. Secretul pentru ca un șemineu să te țină o viață, depinde în primul rând de grija pe care i-o porți, mentenanța riguroasă și curățarea periodică, mai ales că, vorbim totuși despre o soluție pe combustibil fosil.

În sensul acesta, meșterii sibieni de la PEFOC cu cele peste două decenii de experiență în comercializarea și montajul profesional al soluțiilor de încălzire alternativă de pe piața din România, ne recomandă să respectăm câteva reguli simple, dar extrem de eficiente pentru ca șemineul, soba sau centrala noastră pe lemne, să depășească cu brio testul timpului și să funcționeze în parametri optimi. Acestea îți vor garanta, atât eficiența și rezistența în timp, cât și o exploatare în deplină siguranță pentru căminul tău și a membrilor familiei tale.

După montajul șemineului ai grijă la persoanele care vor avea acces la acesta

Experții de la Pefoc, ne-au mărturisit că cele mai multe probleme apar la casele nou construite, aflate în etapa de finalizare, din cauza muncitorilor care vor încerca să încălzească locuința, încărcând un focar semineu cu resturile rezultate din construcții. Acest obicei poate fi extrem de dăunător unui șemineu și din nefericire, se întâmplă mai des decât ne imaginăm. În această situație, cel mai potrivit ar fi să protejați șemineul sau chiar să interziceți folosirea acestuia, oferind alternative pentru încălzirea temporară a casei precum un reșou sau alte dispozitive de încălzire, electrice sau pe gaz.

Atenție la tipul combustibilului folosit în șemineu

Alimentarea unui focar de șemineu cu rășinoase, deșeuri sau resturi de scânduri, nu face altceva decât să producă o temperatură mare pe termen scurt, ceea ce contribuie la deteriorarea șamotei, albirea sticlei, deformarea ușii, a opritorului de lemne sau al altor componente și facilitează depunerea excesivă de reziduuri la nivelul coșului de fum. Evitați acest obicei nociv și folosiți doar lemne de esență tare, ce prezintă o umiditate sub pragul de 20%. Lemnul de încărcare trebuie să fie sub formă de buștean de fag, stejar sau carpen. Este interzisă alimentarea șemineelor cu lemne tratate cu solvenți (lac, vopsea, uleiuri) sau care conțin corpuri străine (cuie, balamale, capse etc).

Verificați și curățați periodic coșul de fum

Având în vedere normele generale de prevenție și apărare împotriva incendiilor, pentru toți cei care dețin un semineu pe lemne ieftin sau premium, este obligatoriu ca cel puțin o dată pe an sau de câte ori este nevoie, să asigure verificarea și curățarea coșului de fum. În același timp trebuie să acordați atenție și canalului de evacuare sau la focar, procedură care este de preferat să se efectueze numai cu ajutorul personalului calificat sau al coșarului profesionist.

Acestea sunt doar câteva recomandări simple, dar pe care, dacă le respectăm cu seriozitate, ne vor ajuta să conservăm pe termen lung și în condiții optime de funcționare, o investiție destul de costisitoare. Nerespectarea lor va conduce în timp la probleme destul de serioase, dar dacă apelați la serviciile profesioniștilor de la PEFOC, toate aceste temeri se vor risipi, lăsându-te pe tine, dar și pe urmașii tăi, să vă bucurați de un șemineu care va funcționa la fel de bine ca în prima zi!

Între timp, site-ul meșterilor pefoc.ro este plin cu reduceri de prețuri și promoții la aproape toate dispozitivele termice, începând de la șemineele clasice pe lemne, pe gaz sau peleți, sobe rustice sau moderne și până la modele de șeminee de exterior - dispozitive potrivite pentru decorul și atmosfera magică de afară, în grădina casei tale sau pe terasa unui restaurant, în compania plăcută a familiei, clienților sau prietenilor dragi.