Desertul Sahara

Desertul Sahara

Detalii

CategoriiTurism
TaguriSahara
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari28146

Voteaza & Distribuie

Descriere

Desertul Sahara este cel mai mare desert din lume. Desi un desert, aceasta a "inflorit" in multe alte feluri, fiind o destinatie turistica foarte populara.


Desertul Sahara, cel mai mare desert din lume, acopera aproape toata partea de nord a continentului african, reprezentand 10 la suta din suprafata continentului. Ocupa aproximativ 9 milioane de km patrati, iar suprafata totala este la fel de mare ca continentul Statelor Unite. In Sahara se gasesc regiunile cele mai aride ale lumii, cu precipitatii minime, foarte sporadice. Desi este unul dintre cele mai aride regiuni din lume, aceasta are o flora si o fauna prospera in aceste conditii.
Desertul Sahara


Desertul Sahara
Desertul Sahara

Vastul desert Sahara se extinde de la Marea Rosie la est pana la Oceanul Atlantic in vest, acoperind aproximativ 5632704 de kilometri. La nord de Sahara se afla regiunea mediteraneana si Sahel (savana semi-arida) la sud. Sahara este cel mai arid desert din lume, situandu-se la extrema cealalta de Antarctica, cel mai rece desert din lume!Desertul Sahara cuprinde tari precum Algeria, Ciad, Egipt, Mali, Libia, Maroc, Sudan si Tunisia. Acesta este impartit in diferite regiuni de lanturi muntoase. Lanturile muntoase din desertul Sahara includ muntii Ahaggar, Tibesti si muntii Air. Acestia impart desertul Sahara in desertul de vest Sahara, desertul Tenere si desertul libian. Cel mai inalt varf din desert este Koussi Emi (3415 m) din lanturile muntoase Tibesti.


Curiozitati despre Sahara

Desertul Sahara a stanit intotdeauna interes datorita aventurilor diferitelor personaje fictive in acest desert, ca si cea a lui Tin Tin.* Sahara este la fel de mare ca suprafata ca Statele Unite ale Americii

* Formele de relief din Sahara sufera schimbari destul de des, din cauza vantului care isi schimba directia.

* Sahara dateaza de aproape 3 milioane de ani

* Are diferite rauri subterane care ies la suprafata de multe ori, formand oaze.
Desertul Sahara


oaza in desertul Sahara (Libia)
* Exista dune de nisip in Sahara inalte de 180 de metri.

* Clima desertului Sahara fiind cea mai fierbinte de pe glob, temperaturile depasesc 50 de grade Celsius vara. Cu toate acestea, se poate ajunge la temperaturi foarte scazute pe timpul noptii.

* Populatia din aceasta regiune este de numai aproximativ 2 milioane din cauza temperaturilor extreme.

* Desert are precipitatii anuale intre 0,016 si 0,05 litri pe metru patrat. Fauna din desertul Sahara include camile, antilope Addax, struti, capre, gazele Dorcas, scorpioni Deathstalker, soparle si vipere de nisip

* Flora desertului Sahara include Welwitschia africana, Peyote africane, arbori Eragrostis, curmali, palmieri Doum, cimbru si maslini.

* Majoritatea populatiei desertul Sahara este formata din triburi nomade, din care tribul berber este bine cunoscut. Aceste triburi au ocupat initial cea mai mare din nordul Africii, dar in prezent s-au stabilit in Maroc si Algeria.

* Furtunile de nisip din acest desert sunt atat de amenintoare incat sunt numite „diavoli de praf".

* Araba este limba vorbita cel mai frecvent prin desert.

* Se spune ca desertul se micsoreaza si creste in dimensiuni din cand in cand si este un subiect vast de cercetare.

* Agricultura este practicata in anumite zone din desertul Sahara cu ajutorul unor plante rezistente la seceta. Unele zone din acest teren au fost transformate cu scopul de a preveni eroziunea solului.

* Celebrele piramide din Egipt sunt situate in desertul Sahara, ceea ce il face o destinatie turistica atractiva.Este foarte usor sa te ratacesti in acest desert datorita formelor de relief in continua schimbare. Un teren de dune de nisip infinit, cateva oaze, peisaje magnifice, o multime de miraje, un loc cu adevarat mistic ce trebuite vizitat!