Te droghezi cu dulciuri?

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriFitness
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2258

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cei obsedati de greutate, care ar elimina orice din alimentatia lor, spun ca dulciurile, la fel ca tigarile sau alcoolul, sunt un drog. Argumentand ca zaharul, care nu ii este organismului in niciun fel necesar, da dependenta. Ipoteza, departe de a putea fi acceptata de majoritatea oamenilor, nu pare foarte departe de adevar.

Intre placere, pofta si dependenta nu se poate pune semnul egal. Poti fi dependent si de serialul preferat, si de un parfum si de o persoana. Dar indiferent ce facem, daca facem in cantitati excesive, se creeaza o problema si normal ca vom vorbi mai departe in termeni patologici. Totusi, nu pare rezonabila comparatia consumului de dulciuri cu consumul de droguri.

Se spune despre aportul pe care il au dulciurile asupra sanatatii organismului nostru ca este nul sau chiar vatamator, dar deseori asta este o exagerare. Produsele zahoaroase au si ele numeroas virtuti (sa ne gandim la miere si la ciocolata amara),pe langa ca ne ofera doua lucruri importante: placere si energie.

Ses tie deja ca ciocolata functioneaza ca un anti-depresiv, si la fel ca orice anti-depresiv, prea mult consum duce la un fel de dependenta. Dar din nou, vorbim despre incalcarea unor limite ale cantitatii la care nu se ajunge asa usor. La urma urmei, avem o singura viata, de ce sa ne privam de orice bucurie si sa traim ca sclavi ai organismului? Nu va indemnam sa faceti excese, sa mancati pana nu va mai puteti ridica de pe scaun, dar dulciurile consumate moderat n-ar trebui sa intre in categoria substantelor interzise.

In plus, sa ne gandim la sintagma "arta culinara". Nu i se spune asa degeaba. Daca in loc sa ne bucuram de placerea gustului ne ocupam cu numaratul caloriilor, pierdem ocazia de a experimenta arta gastronomiei. Exista insa si nutritionisti care tin partea dulciurilor, insa avertizeaza in privinta cantitatii lor moderate. Insa regulile moderatiei trebuie aplicate in orice domeniu, nu numai in cazul dulciurilor. Poftele sunt normale si trebuie satisfacute cu rafinament, nu transformate in lacomie.

Cei care se priveaza de dulciuri pe baza extremismului unor nutritionisti sau dieteticieni, refuza o placere a vietii si le lipesc eticheta de "drog", in loc sa fie atenti la cantitate. Cu siguranta toti putem discerne intr-un borcan de crema de ciocolata si un baton de ciocolata sau o felie de prajitura cu fructe.