Succesiunea la tron in Marea Britanie

Detalii

CategoriiEducatie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5860

Voteaza & Distribuie

Descriere

Se pare ca in Marea Britanie au inceput sa intervina schimbari in ceea ce priveste legea succesiunii la tron. Aceasta ar putea fi in curand schimbata, iar Regina Elisabeta a II-a si-ar fi dat deja acordul cu privire la modificarea respectiva. Noua lege spune ca primul copil nascut de cuplul regal ori princiar ar putea ajunge la tron, chiar daca este vorba de o fata. Se stie ca pana acum aveau prioritate baietii cand venea vorba de succesiunea la tronul Angliei.





Familia regala britanica


Familia regala britanica



Aceste discutii referitoare la modificarea legii, au aparut doar cu cateva saptamani inaintea nuntii printului William, cel care se afla al doilea in ordinea succesiunii la tronul Marii Britanii. In cazul in care primul copil al celor doi va fi o fetita, aceasta va fi urmatoarea la tron, conform noii legi, chiar daca vor avea apoi si un baiat.


Dupa cum se stie, pana acum, primii zece membri ai familiei regale din Marea Britanie, care se afla in ordinea succesiunii la tronul regal, sunt:



  • Charles, print de Wales: nascut in 1948, este fiul cel mare al reginei Elizabeth a II-a

  • William, print de Wales: nascut in 1982, este fiul cel mare al printului Charles

  • Henry, print de Wales: nascut in 1984, este fiul cel mic al printului Charles

  • Andrew, duce de York: nascut in 1960, este al doilea fiu al reginei Elizabeth a II-a

  • Beatrice, printesa de York: nascuta in 1988, este fiica cea mare a printului Andrew

  • Eugénie, printesa de York: nascuta in 1990, este fiica cea mica a printului Andrew

  • Edward, conte de Wessex: nascut in 1964, este cel de-al treilea fiu al reginei Elizabeth a II-a

  • James, viconte de Severn: nascut in 2007, este fiul printului Edward

  • Lady Louise Windsor: nascuta in 2003, este fiica printului Edward

  • Printesa Anne: nascuta in 1950, este fiica reginei Elizabeth a II-a



Legat de legea amintita, Regina Elisabeta a II-a nu s-a incadrat la vremea ei, deoarece aceasta nu avea frati, nu erau barbati in imediata ordine a succesiunii la tron.





William si Henry


William si Henry



Legea cu privire la succesiune este datata in Constitutie inca din 1701 si a fost adoptata de catre parlament imediat dupa Razboiul Civil in 1688, cand s-a alungat regele catolic Iacob al II-lea si a fost intronata o dinastie protestanta de origine germana.


Dupa aceasta lege, li se interzice atat catolicilor un loc in tronul britanic, dar si protestantilor care se casatoresc cu catolicii. Desi aceste revendicari sunt considerate drept anacronice, risca sa creeze probleme in cadrul Constitutiei, in special in cazul amintit - posibilitatea nasterii unei fetite inaintea unui baiat dupa nunta cuplului William si Kate.


Guvernul britanic a anuntat recent ca se sustine modificarea legii ce stabileste prerogativa masculina cand vine vorba de succesiunea la tron. Legea, prevede de asemenea, ca un mostenitor al tronului se va putea casatori cu o evreica sau o musulmana, insa nu si cu o catolica.


Discutiile inca se deruleaza, iar guvernul Marii Britanii e hotarat sa abordeze aceasta tema cand va fi urmatorul summit al Commonwealth-ului in octombrie.