Festivalul de Film de la Berlin 2010 - castigatori

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriBerlin, Cinema/Televiziune
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4814

Voteaza & Distribuie

Descriere

In 2010, Berlinala a sarbatorit a 60-a aniversare, difuzand 400 de filme din peste 60 de tari. Marele premiu, Ursul de Aur a fost castigat de filmul turcesc „Miere".

Festivalul de Film de la Berlin, cunoscut si sub numele de Berlinala, este unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice din Europa. Cu peste 300.000 de bilete vandute pentru public, acesta este festivalul cu cea mai mare audienta din lume. Regizorul german, Werner Herzog, a fost presedintele juriul, iar printre membrii s-au numarat: regizoarea italiana Francesca Comencini, scriitorul african Nuruddin Farah si actritele Yu Nan, Cornelia Froboess si Renee Zellweger.

Premiile Berlinalei ale Juriului International

Filmul „Miere" a regizorului turc Semih Kaplanoglu a castigat prestigiosul premiu Ursul de Aur pentru cel mai bun film. Co-productia turco-germana este a treia parte din triolgia autobiografica a lui Kaplanoglu, numita „Trilogia Yusuf", dupa „Oua" si „Lapte". Yusuf, traieste intr-o zona montana izolata si isi insoteste tatal apicultor la locul de munca. Existenta lor este amenintata de disparitia brusca a albinelor. Dupa ce tatal pleaca, baiatul intra in padurea misterioasa pentru a-l cauta.

Al doilea castigator si laureatul Ursului de Argint a fost filmul romanesc Eu cand vreau sa fluier, fluier, al regizorului Florin Serban. Subiectul filmului prezinta un prizonier adolescent care rapeste un student la psihologie si incearca sa scape cu 5 zile inainte de eliberare. Distributia include prizonieri adolescenti adevarati, alesi dupa un castig de sase luni.

Roman Polanski - cel mai bun regizor la Festivalul de Film de la Berlin

Roman Polanski a fost numit cel mai bun regizor si a castigat un Urs de Argint pentru thriller-ul sau politic, The Ghost Writer. In rolul principal, Pierce Brosnan este un fost prim-ministru britanic (modelat dupa Tony Blair), care isi scrie memoriile, cand este vizat ca tinta intr-o crima de razboi. Scriitorul sau „fantoma" (Ewan McGregor), descopera o conspiratie la nivel mondial. Regizorul polonez, in varsta de 76 de ani se afla in arest la domiciliu in Elvetia si se confrunta cu o posibila extradarea in Statele Unite datorita unei acuzatii de viol, ce dateaza din 1977.

Filmele asiatice au avut o prezenta puternica la Berlin

Filmul regizorului chinez Wang Quan'an, Apart Together, vizionat in premiera mondiala, a deschis Festivalul de Film si a castigat un Urs de Argint pentru „cel mai bun scenariu", iar filmul japonez, „Despre fratele ei" (Otouto) al lui Yoji Yamada a fost inchis festivalul.

Berlinala a prezentat in programul sau principal noua filme indiene, dintre care, cel mai proeminent a fost My Name Is Khan, cu Shah Rukh Khan. Filmul este o poveste de dragoste ce se petrece in America, post 9 / 11, in regia lui Karan Johar, unul dintre cei mai de succes regizori din India. Alte filme indiene au fost clasicele Charulata si Manthan si productii Bollywood precum MNIK si Road, Movie.

Proiectia filmului Metropolis pe faimoasa Poarta Brandenburg

Unul dintre cele mai importante momente ale festivalului a fost proiectia science-fictionului mut din 1927, al lui Fritz Lang, Metropolis. Filmat la studiourile Babelsberg din Berlin, Metropolis a fost taiat substantial dupa premiera sa germana. Versiunea sa originala pe 16mm a fost descoperita anul trecut, la Museo del Cine din Buenos Aires si restaurata cu migala de catre Fundatia Friedrich-Wilhelm-Murnau.