Categorii | Cultura |
---|---|
Taguri | Berlin, Bucuresti, Romania |
Ultima actualizare | Marti 5 august 2014 |
Vizualizari | 3214 |
Noaptea Muzeelor este un eveniment cultural organizat anual de catre muzee in parteneriat cu alte institutii de cultura, in vederea atragerii cat mai multor vizitatori. Pe durata evenimentului, muzeele si celelalte institutii de cultura au program prelungit si raman deschise pana dupa miezul noptii. De la lansarea in Romania, Noaptea Muzeelor a inregistrat un succes rasunator in Bucuresti si s-a extins si in alte orase din tara.
Noaptea Muzeelor in Romania
Prima editie a Noptii Muzeelor a avut loc in anul 1997 la Berlin, in Germania si poarta numele de Lange Nacht der Museen. Evenimentul cultural a fost foarte bine primit de publicul berlinez si, incepand de atunci, s-a extins si in celelalte orase din Germania si din Europa. Noaptea Muzeelor a atras din ce in ce mai multi vizitatori, iar numarul institutiilor participante a crescut semnificativ de-a lungul timpului.
Noaptea Muzeelor la Berlin
Noaptea Muzeelor organizata la Sankt Petersburg, in Rusia, este un adevarat fenomen. Datorita zilelor lungi de vara, cu lumina pana tarziu, Noaptea Muzeelor a atras multi vizitatori si s-a transformat intr-un eveniment mai amplu, Festivalul Noptilor Albe, ce cuprinde evenimente muzicale, teatrale, de divertisment, carnavaluri etc. si se intinde pe toata perioada verii.
Conceptul a fost preluat de orase aflate dincolo de granitele Europei. In Buenos Aires, evenimentul a fost lansat sub numele de La Noche de los Museos inca din anul 2004. Europenii se bucura de astfel de evenimente culturale in aproape toate marile orase: Parisul cu a sa La Nuit des Musees, Amsterdam cu Museums-n8 sau Praga cu Prazska muzejni noc.
In Romania, Noaptea Muzeelor incepe pe 18 mai, odata cu Ziua Internationala a Muzeelor. Este organizata sub inaltul patronaj al Consiliului Europei, UNESCO si Consiliul International al Muzeelor si aduna peste 100 de institutii participante la eveniment.
Incepand cu noaptea de 19 mai, muzeele din Bucuresti asteapta ca oaspetii sa le treaca pragul in cadrul Noptii Muzeelor. De asemenea, vizitatorii se delecteaza cu expoziitii speciale si spectacole nocturne de muzica, dans, teatru si film. Organizatorii au pus la punct o retea de automobile care transporta vizitatorii gratuit, iar mijloacele de transport in comun din capitala au un program special si fac legatura intre muzeele deschise.
Transportul cu ocazia Noptii Muzeelor
Institutiile participante din Bucuresti sunt:
Noaptea Muzeelor in Bucuresti
Si Clujul isi asteapta vizitatorii in cele zece institutii participante la Noaptea Muzeelor:
Timisoara este reprezentata de Muzeul de Arta, Muzeul Banatului, Muzeul Catedralei Mitropolitane, Muzeul Emil Kindlein, Galeria Calina, Galeria Helios, Galeria Jecza si Galeria Triade.
Aiud, Alexandria, Alba Iulia, Bacau, Baia Mare, Botosani, Bran, Brasov, Caransebes si Constanta isi asteapta vizitatorii in cadrul Noptii Muzeelor, la fel si Craiova, Deva, Iasi, Oradea, Ploiesti, Pitesti, Sibiu, Sighisoara si Targoviste. Aradul invita cetatenii sa viziteze Complexul Muzeal Arad, Resita tine deschise portile Muzeului Banatului Montan pana tarziu, in vreme ce Sinaia cu al sau Muzeu National Peles si Slobozia cu Muzeul Judetean si Muzeul Agriculturii se pregatesc de sarbatoare.