Zidul Berlinului

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriBerlin, Rascoale/Revolutii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari13764

Voteaza & Distribuie

Descriere

La 13 august 1961 soldatii armatei est-germane intind in centrul Berlinului intregi kilometri de sarma ghimpata, cu scopul de a pune capat exodului masiv de est-germani care fugeau intr-un numar din ce in ce mai mare de regimul comunist, iar la cateva zile va fi inaltat un zid ce va fi constant supravegheat, consolidat si intarit de un sistem de miradoare si puncte de control. La scurt timp, familiile si prietenii sunt despartiti de zid, iar fosta capitala a Reich-ului este injumatatita de o linie peste care nu se poate trece si care tine in maini soarta a milioane de oameni.

Berlin

Berlin

Expresia "Cortina de Fier" nu a fost niciodata mai puternica decat atunci. Zidul Berlinului va fi pentru 30 de ani arbitrarul politic si partea cea mai vizibila a controlului comunist, reprezentand totodata, adevaratul chip al "razboiului rece".

Criza Berlinului a avut loc intre anii 1958 si 1961. Intre 1952 si 1961 au fugit din RDG in Vest peste 2.200.000 de refugiati. Majoritatea erau barbati si femei in puterea varstei, apti de munca, dar acestia paraseau tara ca erau atrasi de un nivel de trai mai ridicat si libertate politica. Conducatorul RDG-ului, Walter Ulbricht era foarte deranjat de aceasta situatie.

Cei care incercau sa evadeze (Zidul Berlinului)

Zidul Berlinului

Acesta a declarat, pe 27 octombrie 1958, ca occidentalii au incalcat acordurile de la Ptsdam cand au reinarmat RFG si nu mai aveau niciun drept de a ramane in Berlin, care, dupa reunificare, urma sa devina capitala Germaniei comuniste. Declaratia acestuia a reprezentat preambului crizei care a izbucnit la Moscova in mai putin de o luna. Hrusciov a mentinat ca a venit momentul sa puna capat sistemului de ocupatie a Berlinului. SUA, Marea Britanie si Franta trebuiau sa trateze la fel cu RDG, dar aceste tari nu au recunoscut existenta celei din urma.

In 27 noiembrie, o nota sovietica exprima noua pozitie a Moscovei si anume de a angaja tratative cu RDG pentru a-i transfera puterile pe care le avea la Berlin. Pentru Uniunea Sovietica, revenirea Berlinului de Vest la RDG, reprezenta cea mai buna solutie, dar sugera in acelasi timp transformarea Berlinului de Vest intr-o "unitate politica independenta".

soldati la Zidul Berlinului

soldati la Zidul Berlinului

Orasul, devenit deja neutru, urma sa fie plasat sub controlul ONU. Un acord cu RDG trebuia sa permita comunicarea libera cu exteriorul Berlinului de Vest. Chiar daca s-a incercat sa se ajunga la un acord, situatia a fost mereu incordata, iar pe 12 octombrie, dupa ce delegatul american si cel filipinez au discutat despre necesitatea eliberarii tuturor popoarelor, inclusiv a celor din interiorul Corinei de Fier, Hrusciov a prostestat intr-un mod ciudat. Acesta nu prevedea marea expansiune economica din anii 1960 in Statele Unite si Europa de Est. In acelasi moment s-a gasit solutia pentru Berlin, sub presiunea liderului Walter Ulbricht.



Constructia si caderea Zidului Berlinului{title}

Inceperea constructiei Zidului Berlinului a avut loc in noaptea dinspre 12 spre 13 august, limita dintre sectorul sovietic si celelalte sectoare occidentale a fost barata, iar autoritatile est-germane au inceput construirea unui zid cu sarma ghimpata. Bariera a divizat fizic orasul si a incercuit Berlinul de Vest. In timpul constructiei soldatii Armatei Nationale Populare si ai Grupurilor de lupta ale clasei muncitoare au parasit zona, cu ordinele clare de a impusca orice persoana care incerca sa fuga in vest.

Mai apoi, zona cu sarma a fost intarita cu ziduri, campuri minate si alte instalatii. Numeroase persoane au incercat sa treaca zidul, unii chiar au reusit, altii si-au pierdut viata. Apoi, emigratia a fost stopata. De-a lungul timpului, Zidul Berlinului a trecut prin patru faze de constructie:

  • Gardul din sarma ghimpata de baza (1961)
  • Gardul din sarma ghimpata imbunatatit (1962-1965)
  • Zidul din beton (1965-1975)
  • Grenzmauer 75 (Zidul de granita 75) (1975-1989)
Caderea Zidului

Prabusirea regimului din Germania de Est a fost una atat ciudata cat si foarte importanta, la nivel european. O data cu penetrarea granitelor, Zidul Berlinului a devenit lipsit de sens si a fost demolat, orasul s-a reintregit, iar oamenilor le-a fost permis sa treaca liber dintr-o tara in alta.

Zidul Berlinului - bariera ce a marcat un intreg popor

Zidul Berlinului - bariera ce a marcat un intreg popor

Refacerea propriu-zisa a Germaniei a fost catapultata pe agenda nationala si toti isi puneau aceeasi intrebare, de evitat: ce parerea aveau acum despre Germania, despre puterea si caracterul acestei tari?

In Germania de Est consecintele au fost mult mai vizibile, iar dupa unire, partea vestica a absorbit aceasta parte mai afectata, a doua incetand sa mai existe ca stat. Totusi, sa nu uitam de urmarile cele mai tragice si ascunse ale aceste constructii. Numeroase familii au fost despartite si foarte multi est-germani au fost opriti din desfasurarea activitatii lor in Berlinul Occidental.

La cinsprezece ani de la prabusirea Zidului Berlinului, un muzeu privat a reconstruit 200 m din fista bariera, in apropiere de Checkpoint Charlie, chiar daca in alt loc decat initial. Acelasi muzeu a ridicat un monument alcatuit din peste 1000 de cruci in memoria celor care si-au pierdut viata incercand sa fuga din RDG. Memorialul amintit a fost ridicat in toamna anului 2004 si daramat in iulie 2005.