Ziua Pamantului

Ziua Pamantului

Detalii

CategoriiStiinta
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari7950

Voteaza & Distribuie

Descriere

Ziua Pamantului este sarbatorita inca din anul 1970, cand, senatorul american, Gaylord Nelson, a avut initiativa de a fonda aceasta zi speciala pentru planeta noastra. Principalul sau motiv a fost acela de a atentiona clasa politica in ceea ce priveste mediul, deoarece interesul lor era tot mai scazut. La prima sarbatoare a Zilei Pamantului au luat parte aproximativ 20 de milioane de cetateni americani, dintre care cei mai multi erau tineri si foarte tineri.


Ziua Pamantului

Ziua Pamantului


Ziua Pamantului a devenit un eveniment foarte important in istoria umanitatii abia dupa doua decenii, in 1990, cand peste 200 milioane de oameni din peste 140 de tari, au transformat aceasta sarbatoare in ce cunoastem astazi: un moment in care ne amintim unde traim, ne apropiem de natura si incercam sa-i fim recunoscatori.

Este cel mai prielnic moment pentru plantarea unui pom ori curatarea unei ape sau macar pentru o iesire in natura. De asemenea, toti oamenii care sarbatoresc an de an Ziua Pamantului isi doresc un viitor mai bun si sunt constienti ca acest lucru nu va fi posibil daca nu ne protejam Planeta.

De asemenea, Ziua Pamantului reprezinta lupta pe care o ducem zi de zi contra poluarii si problemele climaterice. Chiar daca nu presupune niciun fel de actiune simbolica precum stingerea luminii in ziua Orei Pamantului (care a devenit in foarte scurt timp, destul de populara), aceasta sarbatoare nu trece neobservata in fiecare an, pe 22 aprilie.


Impreuna pentru Pamant

Impreuna pentru Pamant


Datorita acestei Zilei Pamantului, multe organizatii s-au mobilizat, iar altele noi au fost create, precum Earth Day Organization, care are filiale in peste 170 de tari si a adunat rezultate concrete, notabile in avertizarea oamenilor in ceea ce priveste problemele mediului sau efectele poluarii, cat si felul in care ei distrug planeta si cum ar putea fiecare sa actioneze ca sa puna o mana la sprijinirea acesteia.

La inceput, in 1979, problemele globale ale mediului nu erau atat de alarmante. Astazi, insa, se vorbeste atat de incalzirea globala, cat si de racirea globala. Avem de-a face cu tot mai multe dezastre naturale, cutremure in fata carora nu e de glumit, tsunami-uri care distrug tot ce le sta in cale.


Logo-ul Google pentru Ziua Pamantului

Logo-ul Google pentru Ziua Pamantului


Acum cu-atat mai mult, planeta are nevoie de ingrijire si atentie, iar Ziua Pamantului reprezinta cel mai bun moment pentru a intelege acest lucru. Totodata, marile puteri ar trebui sa fie semnalizate cu pririvre la acest aspect in fiecare zi, nu doar intr-una speciala, iar actiunile lor ar trebui sa se poata observa.

Facebook, canalul de socializare omniprezent, se implica in activitatile acestei zile si, impreuna cu organizatia Zilei Pamantului, vor sa stranga, cu ajutorul unei aplicatii, "Un miliard de actiuni verzi", care reprezinta promisiuni de la oameni. Acestea vor fi apoi prezentate la Conferinta ONU asupra Dezvoltarii Sustenabile de la Rio de Janeiro din iunie 2012.