Ziua Mondiala a Turismului (WTD) in Republica Moldova

Detalii

CategoriiTurism
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3774

Voteaza & Distribuie

Descriere

Ziua Mondiala a Turismului (WTD) in R. Moldova.


La data de 27 septembrie, an de an se sarbatoreste Ziua Turismului la nivel international. De ce la data de 27 septembrie? Pentru ca este ziua in care in 1970 s-a adoptat statutul OMT, Organizatiei Mondiale a Turismului. Scopul celebrarii Zilei Turismului este de a determina comunitatea internationala sa constientizeze importanta turismului si valorilor pe care acesta le poarta, adica cele cultural, sociale, politice si economice. OMT propune o programa pentru fiecare aniversare a Zilei Turismului care subliniaza faptul ca turismul ofera un potential enorm, fiind un adevarat vector al prosperitatii economice, o adevarata industrie mondiala si care are un aport enorm la relatiile interculturale internationale.


Succint relatind, Ziua Mondiala a Turismului a abordat urmatoarele aspect in ultimii 5 ani. In 2005 s-a petrecut in Qatar cu tematica "Travel and transport: from the imaginary of Jules Verne to the reality of the 21st century", in 2006 Portugalia cu tema "Tourism Enriches", Sri Lanka (2007) cu tema "Tourism Opens Doors for Women". Tema propusa in 2008 fiind "Tourism: Responding to the Challenge of Climate Change", o tema consacrata modificarilor conditiilor climaterice, aceasta tema notifica si o abordare tot mai vasta si in rindurile politicienilor europeni. In anul 2009 OMT, in special pentru a face apel la cele doua functii a turismului : contributia sa majora la dezvoltarea economica si efectul sau unificator, propune tema "Turismul consacrat diversitatii". Tema aleasa va ilustra dimensiunea umana a acestei industrii, contributia sa la intelegerea intre popoare, integrarea sociala si ameliorarea nivelului de viata.


Republica Moldova fiind o tara inclusa relative recent in circuitul touristic international a sarbatorit Ziua Mondiala a Turism oferindui acesteia o semnificatie majora. Celebrarea sarbatorii s-a petrecut in doua etape. In dimineata de 27 septembrie in incinta Cladirii Guvernului R.M a avut loc o sedinta solemna cu prilejul Zilei Turismului, la care au participat atit agentii economici din sectorul turismului si seviciilor cit si functionari publici, autoritati locale si statale cit si publicul de rind, printer care se enumerau si viitorii specialist in domeniul turismului. In cadrul sedintei au fost abordate o serie de proble si proiecte de solutionare a acestora si dezvoltarea sectorului turistic in R. M. Au venit cu un discurs si ministrii: Culturii si a Turismului – Ion Dumeniuc, ministrul transportului si ministrii altor sectoare legate de infrastructura turismului, Directorul Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism Nicolae Platon, precum si premierul Vladimir Filat. Tot aici a avut loc inaugurarea cu ordine si premii a agentilor economici care are remarcat cele mai succese si au contribuit cu un aport la turismul national si intern.