Turismul in Moldova si sarbatoarea de Pasti

Detalii

CategoriiTurism
TaguriRepublica Moldova
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5229

Voteaza & Distribuie

Descriere

Ouale rosii, carnea de miel, pasca si cozonacul , vinul rosu si mirosul imbatator de flori de primavara ne reaminteste de sarbatoarea religioasa si multastepatata - Sfintele Pasti, de parintii ce ne asteapta acasa,de bucatele traditionale moldovenesti, de traditiile si obiceiurile familiare, de plaiul natal, de traditiile si obiceiurile poporului mldovenesc, de o tarisoara micuta, din estul Europei –Moldova.

Dupa cum stim Pastele este sarabatoarea invierii lui Isus Hristos din morti, si e considerate una dintre cele mai impoartante sarbatori religioase a anului . Pastele nu are o data fixa de sarbatorire,ea difera de la an la an, acest fenomen fiind legat de miscarea de rotatie a lunii in jurul Pamantului (luna plina de dupa echinoctiul de primavara, numita si luna plina pascala) .Deci noi sarbatorim, Invierea lui Isus Hristos in perioada- sfirsitul lunii martie si in inceputul lunii mai.

In acest an toata lumea sarbatoreste Pastele la data de 4 aprilie, atit ortodoxii cit si catolicii. In Moldova aceasta sarbatoare are caracteristicile ei specifice si o importanta mai deosebita. Pregatirea trupeasca si sufleteasca pentru Pasti incepe odata cu Postul Mare, 40 de zile pina la Duminica Pastelui, o perioada de reflectie si penitenta si reprezinta 40 de zile pe care Isus Hristos le-a petrecut singuratic in pustiu inainte mortii si apoi invierii sale.O zi foarte importanta din ajunul Pastelui este joi.In aceasta zi clopotele bisericii inceteaza sa mai bata, fiindca in aceasta zi se incep suferintele lui Isus.

Vinerea, inainte de Pasti este Ziua Rastignirii lui Isus Hristos. In aceasta zi nu se practica munci grele, nu se aprinde focul si nu se coace paine fiindca este considerate o zi fara noroc si se mai tine post negru, nu se maninca si nu se bea. Iar in simbata sfinta se pregatesc bucatele pentru masa de Pasti. Cum a fost mentionat mai sus acestea sunt: ouale rosii, carnea de miel, cozonacul sau pasca, pestele prajit, carne de iepure ,sarmalele-una dintre bucatele traditionale a poporului moldovean, si ,bineinteles, o varietate larga de salate, sarmale etc. La masa de Pasti nu lipseste si vinul rosu.In noaptea inainte de Inviere aceste bucate sunt aduse la biserica pentru a fi stropite cu apa sfintita.In aceasta zi bisericile din Chisinau,precum si cele din intreaga Republica Moldova sunt arhipline cu crestini, care au venit pentru a asculta slujba. Aflindu-ne prin apropierea bisericii Ciuflea, oaspetii hotelului Bella Donna au hotarit si ei sa mearga la biserica. Dimineata au venit toti foarte incintati de slujba si mirati de multimea de crestini adunata in biserica.

Dupa traditia moldovenilor, dimineata dupa ce vin de la biserica toti se spala cu ou rosu, ca sa fie frumosi la chip, cu ou alb- pentru a avea un an imbelsugat si cu copeici- pentru a avea noroc in bani pe tot parcursul anului iar dupa aceasta fiecare persoana mananca din bucatele sfintite la biserica si ciocnind oua rosii spun ,, Hristos a inviat " si respectiv primesc raspunsul ,, Adevarat a inviat "

In acest an, in ziua de Pasti hotelurile Chisinaului si pensiunile din intreaga Moldova au fost gazda la o multime de turisti care au venit din tarile europene, special pentru a vedea si a participa la sarbatorirea Pastelui in satele si orasele Moldovei . Bella Donna, un hotel cu trei stele situat in centrul orasului, a avut ocazia si o mare placere de a oferi cazare turistilor, care au venit sa viziteze atit Chisinau cit si Moldova. Fiind un hotel cu un personal de moldoveni, traditiile moldovenesti au fost pastrate si in hotelul nostru. Pentru a face oaspetii hotelului sa se simta ca acasa si sa simta atmosfera de sarbatoare personalul hotelului au pregatit masa traditionala de Pasti cu ou Ouale rosii, carnea de miel, pasca si cozonacul , vinul rosu si mirosul imbatator de flori de primavara ne reaminteste de sarbatoarea religioasa si multastepatata- Sfintele Pasti, de parintii ce ne asteapta acasa,de bucatele traditionale moldovenesti, de traditiile si obiceiurile familiare, de plaiul natal, de traditiile si obiceiurile poporului mldovenesc, de o tarisoara micuta, din estul Europei –Moldova.

Dupa cum stim Pastele este sarabatoarea invierii lui Isus Hristos din morti, si e considerate una dintre cele mai impoartante sarbatori religioase a anului . Pastele nu are o data fixa de sarbatorire,ea difera de la an la an, acest fenomen fiind legat de miscarea de rotatie a lunii in jurul Pamantului (luna plina de dupa echinoctiul de primavara, numita si luna plina pascala) .Deci noi sarbatorim, Invierea lui Isus Hristos in perioada- sfirsitul lunii martie si in inceputul lunii mai.

In acest an toata lumea sarbatoreste Pastele la data de 4 aprilie, atit ortodoxii cit si catolicii. In Moldova aceasta sarbatoare are caracteristicile ei specifice si o importanta mai deosebita. Pregatirea trupeasca si sufleteasca pentru Pasti incepe odata cu Postul Mare, 40 de zile pina la Duminica Pastelui, o perioada de reflectie si penitenta si reprezinta 40 de zile pe care Isus Hristos le-a petrecut singuratic in pustiu inainte mortii si apoi invierii sale.O zi foarte importanta din ajunul Pastelui este joi.In aceasta zi clopotele bisericii inceteaza sa mai bata, fiindca in aceasta zi se incep suferintele lui Isus.Vinerea, inainte de Pasti este Ziua Rastignirii lui Isus Hristos. In aceasta zi nu se practica munci grele, nu se aprinde focul si nu se coace paine fiindca este considerate o zi fara noroc si se mai tine post negru, nu se maninca si nu se bea. Iar in simbata sfinta se pregatesc bucatele pentru masa de Pasti. Cum a fost mentionat mai sus acestea sunt: ouale rosii, carnea de miel, cozonacul sau pasca, pestele prajit, carne de iepure ,sarmalele-una dintre bucatele traditionale a poporului moldovean, si ,bineinteles, o varietate larga de salate, sarmale etc. La masa de Pasti nu lipseste si vinul rosu.In noaptea inainte de Inviere aceste bucate sunt aduse la biserica pentru a fi stropite cu apa sfintita.In aceasta zi bisericile din Chisinau,precum si cele din intreaga Republica Moldova sunt arhipline cu crestini, care au venit pentru a asculta slujba. Aflindu-ne prin apropierea bisericii Ciuflea, oaspetii hotelului Bella Donna au hotarit si ei sa mearga la biserica. Dimineata au venit toti foarte incintati de slujba si mirati de multimea de crestini adunata in biserica.

Dupa traditia moldovenilor, dimineata dupa ce vin de la biserica toti se spala cu ou rosu, ca sa fie frumosi la chip, cu ou alb- pentru a avea un an imbelsugat si cu copeici- pentru a avea noroc in bani pe tot parcursul anului iar dupa aceasta fiecare persoana mananca din bucatele sfintite la biserica si ciocnind oua rosii spun ,, Hristos a inviat " si respectiv primesc raspunsul ,, Adevarat a inviat "

In acest an, in ziua de Pasti hotelurile Chisinaului si pensiunile din intreaga Moldova au fost gazda la o multime de turisti care au venit din tarile europene, special pentru a vedea si a participa la sarbatorirea Pastelui in satele si orasele Moldovei . Bella Donna, un hotel cu trei stele situat in centrul orasului, a avut ocazia si o mare placere de a oferi cazare turistilor, care au venit sa viziteze atit Chisinau cit si Moldova. Fiind un hotel cu un personal de moldoveni, traditiile moldovenesti au fost pastrate si in hotelul nostru. Pentru a face oaspetii hotelului sa se simta ca acasa si sa simta atmosfera de sarbatoare personalul hotelului au pregatit masa traditionala de Pasti cu oua rosii, vin ,cozonac, pasca, fructe, ciocolate.In ziua de Inviere ,dupa traditiile moldovenesti ,dimineata oaspetilor li s-a propus sa se spele cu apa dintr-un bol cu copeici de argint ,de aur si cu ou rosu. Oaspetii au fost placut surprinsi de aceasta traditie romineasca si ne-au marturisit ca vor continua si ei acest obicei la ei acasa. Apoi toti sau asezat la masa pentru a ciocni cite un ou rosu si a gusta din vinul rosu.

Hotelul Bella Donna este cea mai buna alegere pentru turistii care au venit la Chisinau pentru o calatorie de afaceri sau doar pentru a sarbatori Sfintele Pasti in randul moldovenilor cu scopul de a afla mai multe despre traditiile si obiceiurile moldovenesti. Cu ocazia acestei sfinte sarbatori iIn hotelul Bella Donna au fost facute reduceri si cadouri pentru oaspetii nostril.

Vom fi bucurosi sa va vedem printre clientii nostri! Sunteti bineveniti in hotelul Bella Donna!!!.

a rosii, vin ,cozonac, pasca, fructe, ciocolate.In ziua de Inviere ,dupa traditiile moldovenesti ,dimineata oaspetilor li s-a propus sa se spele cu apa dintr-un bol cu copeici de argint ,de aur si cu ou rosu. Oaspetii au fost placut surprinsi de aceasta traditie romineasca si ne-au marturisit ca vor continua si ei acest obicei la ei acasa. Apoi toti sau asezat la masa pentru a ciocni cite un ou rosu si a gusta din vinul rosu.

Hotelul Bella Donna este cea mai buna alegere pentru turistii care au venit la Chisinau pentru o calatorie de afaceri sau doar pentru a sarbatori Sfintele Pasti in randul moldovenilor cu scopul de a afla mai multe despre traditiile si obiceiurile moldovenesti. Cu ocazia acestei sfinte sarbatori iIn hotelul Bella Donna au fost facute reduceri si cadouri pentru oaspetii nostril.

Vom fi bucurosi sa va vedem printre clientii nostri! Sunteti bineveniti in hotelul Bella Donna!!!.