Sarbatorim Hramul Chisinaului - 14 Octombrie

Detalii

CategoriiTurism
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari10300

Voteaza & Distribuie

Descriere

Sarbatorim Hramul Chisinaului. 14 Octombrie.


Locuitorii municipiului Chisinau si oaspetii capitalei sarbatoresc la data 14 Octombrie hramul orasului Chisinaului. Aceast este intotdeauna un eveniment remarcabil. Atit autoritatile locale cit si orasenii se pregatesc pentru celebrarea sarbatorii.


Originea sarbatorii.


Deci sa incepem de la descifrarea denumirii " Hramul Orasului"- este hramul bisericii din localitate. Asa cum Chisinaului are mai multe biserice era dificil de stabilit ziua sarbatoririi, abia in ultimile decenii s-a stabilit ca data de 14 octombrie marcheaza ziua orasului Chisinaului, hramul bisericii Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril. Prima atestare documentara a Chisinaului ca asezare in valea riului Bic se dateaza 17 iulie 1436. In 2009 o sa sarbatoreasca a 573 omagiere.


Programul sarbatorii Hramul Orasului, propus de primimaria municipiului Chisinau.


- La data de 13 octombrie va avea loc o expozitie de arte plastic sub genericul " Chisinaul de ieri, Chisinaul de azi", care se va desfasura in incinta centrului de expozitii " C. Brincus"


- In data de 14 Octombrie, va avea loc partea festiva a evenimentului. Incepind cu orele 8.oo toti chisinauienii depun flori la monumental Domnitorului Stefan cel Mare si Sfint. Dupa care cu totii suntem invitati la Sinta Liturghie, este intotdeauna o placere sa asculti liturghiea de hramul orasului. Autoritatile locale, primarul orasului Dorin Chirtoaca impreuna cu functionarii publici, cit si priministrul Vladimir Filat si presedintele interimar Mihai Ghimpu, se alatura cu un cuvint de felicitare. Din acest moment va avea loc deschiderea oficiala a Hramului orasului Chisinau. Deschiderea solemna va avea loc la Scuarul Catedralei Nasterea Domnului. Atentiei dumneavoastra se propun expozitii, concerte, programe cultural-artistice organizate de preturile de sector a municipiului Chisinau. Spiritul sarbatorii si numeroase activitati distractive vor domina de-a lungul Bd. Stefan cel Mare. De la str. Mitropolit Banulescu Bodoni si pina la str. Ismail preturile sectoarelor Buiucani, Riscani, Ciocana, Botanica si Centru va vor invita sa traiti si sa va bucurati de sarbatoarea orasului in toata amploarea sa, si respectiv sa contribuiti la cearea spiritului sarbatorii, ce ca un val va cuprinde intregul Chisinau.


- La ora 17.00 va incepe un Concert extraordinar.

In scena: Orchestra municipala condusa de fratii Advahov, Aura, Geta Voinovan, Olia Tira, Adrian Ursu, Anatol Dumitras, Noroc, Iurie Sadovnic, Akord, Nelly Ciobanu, Catharsis Orchestra Nationala „Lautarii" condusa de Nicolae Botgros. Solisti: Vasile Iovu, Lidia Bejenaru, Nicolae Cibotaru, Adriana Ochisanu, Ion Paladi, Ioana Capraru, Nicolae Glib si Laura Lavric din Romania, Trupa Bravo (Rusia), Stefan Banica, Fly Project (Romania) etc. Concertul se va desfasura in Piata Marii Adunari Nationale. Piata, ca si intregul oras va fi infrumusetata cu prilejul acestei sarbatori, mai mult ca atit va fi amenajata in cele mai bune traditii moldovenesti. Chisinauienii si oaspetii orasului vor gusta din bucatele nationale, din vinurile rosii si albe moldovenesti se deserturile delicioase. Petrecerea va finaliza cu focurile de articifii care de fiecare an sunt tot mai frumoase, sclipitoare, originale presarind cerul instelat cu milioane de sclipiri care se reflecta ca in oglinzi in ochii celor care sarbatoresc impreuna, in inima orasului. Drept regula, orasenii contua distractia acasa impreuna cu prietenii, familia si toti cei dragi.