Ziua Mondiala a Diabetului

Ziua Mondiala a Diabetului

Detalii

CategoriiDivertisment
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari1527

Voteaza & Distribuie

Descrieretest diabet


test diabetIn Romania, diabetul afecteaza peste 1 milion de oameni, aproximativ 2800 de copii sunt bolnavi de diabet, dar și mai mulți risca sa dezvolte aceasta afecțiune din cauza stilului de viața nesanatos. Potrivit studiilor realizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, peste 60% din oamenii din intreaga lume duc o viata sedentara.Diabetul zaharat, odata aparut, te insoțește toata viața, tocmai de aceea se schimba inevitabil și stilul de viața și intervine monitorizarea periodica a valorilor de glicemie. Diabetul scade speranța de viața in medie cu 5-10 ani și este una dintre cauzele majore de moarte prematura in lume. Și totuși, la nivel global, oamenii nu conștientizeaza aceasta amenințare. Sedentarismul, alimentația nesanatoasa, obezitatea, stresul, adaugate mostenirii genetice, sunt principalii factori de risc pentru aparitia diabetului.


Ca un puternic semnal de alarma, la nivel mondial, se desfașoara in fiecare an Ziua Mondiala a Diabetului. In acest an, in Romania, la nivel național, manifestarea are loc in perioada 12-14 noiembrie 2011, la Craiova, sub motto-ul „Controleaza-ți diabetul". Organizatorii acestui eveniment sunt: Asociația Romana de Educație in Diabet și Centrul de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice Dolj. Evenimentele organizate in aceasta perioada au ca principal scop informarea si educarea cu privire la importanta preventiei diabetului si cunoasterea factorilor de risc care determina aparitia bolii precum și imbunatatirea vietii persoanelor cu diabet. Ziua Mondiala a Diabetului include o serie de manifestari dedicate publicului larg, pacienților, reprezentaților asociațiilor de pacienți cu diabet, medicilor și autoritaților medicale.


Inițiatorul evenimentului, prof.univ.dr. Maria Moța, Presedinte ales Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice a declarat ca: „Prin organizarea acestui eveniment ne dorim informarea și educarea cu privire la importanța prevenției diabetului și imbunatațirea vieții persoanelor cu diabet. Un mesaj pe care doresc sa il transmit clar tuturor oamenilor este ca trebuie sa luptam impotriva diabetului, boala care afecteaza din ce in ce mai multe persoane, atat la nivel național, cat și la nivel mondial. Speram ca toate activitațile pe care le vom desfașura in cadrul Zilei Mondiale a Diabetului vor indemna la conștientizarea acestei probleme și vor determina atat persoanele cu diabet cat si autoritatile cu responsabilitate in domeniu sa controleze eficient aceasta afecțiune".


Testarea gratuita a glicemiei și a hemoglobinei glicolizate, marsul biciclistilor voluntari „Sanatate pe doua roti. Impreuna impotriva diabetului", luminarea cladirii Prefecturii in albastru și lansarea a sute de lampadare sunt doar cateva dintre acțiunile care vor marca Ziua Mondiala a Diabetului, desfașurata in acest an la Craiova. In 2010 au fost luminate in albastru peste 1100 de cladiri din toata lumea, ca un semnal de speranța pentru milioane de oameni care sufera de diabet. Tu crezi ca te-ai putea numara printre aceștia?


Prevalenta diabetului la nivel mondial este in continua crestere, de aceea Ziua Mondiala a Diabetului este, in fiecare an, un prilej de reamintire ca aceasta afectiune este o problema majora de sanatate publica și ca este foarte important sa ne informam cu privire la prevenția diabetului și sa cunoastem factorii de risc care determina aparitia bolii.


Va așteptam la cel mai important eveniment dedicat Zilei Mondiale a Diabetului, organizat in perioada 12-14 noiembrie, la Craiova.