Riscurile consumului excesiv de dulciuri

Riscurile consumului excesiv de dulciuri

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari8865

Voteaza & Distribuie

Descriere

Dulciurile ocupa o pondere insemnata in alimentatia oamenilor din intreaga lume iar consumul lor a crescut in ultimii ani. S-a discutat mult pe marginea efectelor consumului de dulciuri asupra organismului uman iar concluziile tind catre un lucru ingrijorator. Dulciurile in exces au un impact negativ asupra sanatatii.




Consumul de dulciuri


Consumul de dulciuri in exces duce la deteriorarea sanatatii




De altfel, excesele de orice fel sunt periculoase. Insa, in cazul dulciurilor, vorbim despre efecte negative la nivelul aparatului cardiovascular, sistemului digestiv si, mai ales, la nivel pancreatic, prin cresterea riscului aparitiei diabetului. Cele mai periculoase sunt dulciurile care contin zaharuri rafinate. In combinatie cu grasimile saturate, prejudiciile sunt si mai mari.


Cresterea in greutate

Unul dintre efectele negative ale consumului de dulciuri este cresterea in greutate. Aceasta chestiune atrage dupa sine alte probleme de sanatate, precum instalarea diabetului sau riscul aparitiei bolilor cardiovasculare.


Cresterea nivelului glicemiei si aparitia diabetului

Consumul de dulciuri creste nivelul glicemiei rapid, ceea ce necesita secretia unei cantitati de insulina aferente. In plus, s-a constatat faptul ca, uneori, suprasolicitarea pancreasului pentru a secreta insulina necesara duce, in timp, la slabirea glandei si, pe cale de consecinta, la instalarea diabetului prin scaderea cantitatii de hormoni necesare metabolizarii glucidelor.


In acest caz, daca nu puteti reduce la minimum cantitatea de dulciuri din alimentatie, le puteti inlocui cu dulciurile naturale precum fructele sau mierea.


Bolile cardiovasculare

S-a constat faptul ca zaharurile rafinate in combinatie cu grasimile saturate cresc riscul aparitiei infarctului miocardic, al altor boli cardiace si al hipertensiunii arteriale. Dulciurile asociate cu o dieta baza de junk-food reprezinta, de fapt, combinatia cea mai periculoasa.




Colesterol


Colesterolul se depune pe vasele de sange si duce la stenozarea acestora si la aparitia infarctului miocardic




Nivelurile lipidelor si ale trigliceridelor se ridica semnificativ, iar colesterolul atinge sau chiar depaseste limita maxima admisa. Hipercolesterolemia este periculoasa prin faptul ca nu are simptome, insa duce treptat la ateroscleroza, infarct miocardic sau accident vascular cerebral.


Placile de colesterol, denumite si ateroame, se depun pe peretii vaselor de sange, mai ales in interiorul arterelor coronare, ducand, in timp, la astuparea completa a vasului de sange si, implicit, la moartea organului care era alimentat cu sange prin intermediul acelui vas.


Alzheimer

S-a remarcat o legatura stransa intre dieta bazata pe dulciuri, carne rosie si grasimi saturate si instalarea bolii Alzheimer la varste inaintate. Preponderente in alimentatia bolnavilor de Alzheimer sunt carnea, de regula cea rosie, alimentele bogate in grasimi, untul, ouale si zaharurile rafinate.


Degradarea danturii



Degradarea dintilor


Degradarea dintilor si aparitia cariilor din cauza consumului de dulciuri




Una dintre cauzele aparitiei cariilor o reprezinta consumul de dulciuri. Zaharurile rafinate duc la o crestere accelerata a degradarii danturii, in vreme ce carbohidratii complecsi sunt asociati cu o rata mai scazuta a producerii cariilor dentare.


Aparitia dependentei

Dulciurile produc dependenta. Din pacate, cu cat consumul este mai mare, cu atat mai mult creste si dorinta de a le consuma. Endorfinele secretate in timp ce mancati dulciuri determina creierul sa-si doreasca si mai multi hormoni ai fericirii. Astfel, se va instala nevoia de dulce, spre exemplu ciocolata, care ofera senzatii placute de calm si de satisfactie.




Dependenta de dulciuri


Dependenta de dulciuri




Atentie, insa. Daca incercati sa obtineti starea de bine consumand dulciuri rafinate, efectul va fi de scurta durata si, dupa scaderea nivelului glicemiei in sange, senzatia de depresie se reinstaleaza rapid si necesita ingerarea unei noi cantitati de dulciuri.