Ziua Europei - 9 mai

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriIstorie
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari13148

Voteaza & Distribuie

Descriere

Pe 9 mai, fiecare european ar trebui sa sarbatoreasca Ziua Europei, care reprezinta la baza, declaratia lui Robert Schumab din anul 1950. Aceasta declaratie este vazuta si astazi drept elementul de pornire al intregii constructii europene.


Din anul 1985, aceasta zi a inceput sa fie sarbatorita precum ziua de nastere a Europei, reprezentant simbolul "unitatii in diversitate". Tot pe 9 mai, are loc in Romania, cu acest prilej, Festivalul Filmului European. De asemenea, nu putem sa ne uitam exponentul culturii, Lucian Blaga, care s-a nascut si el in aceasta zi.
9 mai - ziua Europei


9 mai - ziua EuropeiIn Paris, de 9 mai, chiar daca se auzea ca al treilea razboi mondial ar fi la un pas de incepre, ministrul francez al afacerilor externe, Robert Schuman, a citit aceasta declaratie in fata presei internationale. Acesta indemna prin modul respectiv, mai multe state europene, sa-si puna la comun productiile de carbune si otel.


A propus, astfel, realizarea unei institutii europene supranationale, care trebuia sa gestioneze industria carbunelui si a otelului, parte ce era atunci baza puterii militare. Inainte de acest fapt, tarile care au primit acest mesaj se aflau intr-un conflict in urma caruia s-au ales cu nenumarate pagube materiale.
Steagurile Uniunii Europene


Steagurile Uniunii EuropeneTocmai de aceea, dupa 35 de ani au decis ca data de 9 mai sa devina simbolul fruntas al Europei, ziua in care se sarbatoreste an de an, Uniunea.

Valorile au inceput sa prinda comun cu ajutorul unei evolutii economice si sociale care iau in seama si dimensiune de mediu sau regionala, aspecte ce reprezinta un nivel de viata decent pentru fiecare cetatean.Integrarea Europei nu a avut loc intr-o singura zi, dar nuici in cateva decenii, deoarce inca mai exista deficiente si impuritati. Proiectul integrarii a inceput dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial si este inca unul foarte noi. In trecut, proiectul unei unificari se bazau pe domincarea unui grup de catre altul, dar cand venea vorba de redobandirea libertatii si identitatii, nu se putea continua astfel.
Harta Uniunii Europene


Harta Uniunii EuropeneAstazi s-au schimbat ambitiile, configurarea unei Uniuni Europene care sa respecte libertatea si identitatea tuturor natiunilor sale este singurul mod in care Europea poate sa devina stapana pe soarta sa si sa aiba o prestatie pozitiva in lume. Uniunea Europeana sustine ca se afla in slujba cetatenilor sai si isi pastreaza valorile si obiceiurile, pentru ca fiecare sa se simta in Europa ca acasa, chiar daca nu se afla in tara lor.