Zilele Culturii Turce de la Bucuresti cu peste 2500 de vizitatori

Detalii

CategoriiCultura
TaguriBucuresti, Romania, Turcia
Ultima actualizareLuni 15 aprilie 2019
Vizualizari830

Voteaza & Distribuie

Descriere

Zilele Culturii Turce la Bucuresti, eveniment dedicat celebrarii celui mai vechi sit neolitic din lume, Göbeklitepe, s-a incheiat

Saptamana Culturii Turce de la Bucuresti, prima din seria de manifestari ce au in prim plan Göbeklitepe, cel mai vechi sanctuar neolitic din lume, situat. in sud-estul Anatoliei, s-a incheiat si peste 2.500 de vizitatori au trecut pragul expozitiei de la Muzeul de Arta al Romaniei, dar si al evenimentelor conexe: expozitii de fotografie si de ceramica turceasca, prezentari si ateliere de ceramica, un masterclass gastronomic si un concert de violoncel cu artistul Uğur Isık.

Vreme de 5 zile, iubitorii de cultura turca au putut participa la seminarii si conferinte despre insemnatatea Göbeklitepe si despre ceramica anatoliana, dar si la o proiectie de film, la expozitii de fotografie si de artefacte din sit si au putut degusta bine-cunoscuta cafea turceasca si delicatesele otomane.

Institutul Yunus Emre, prin acest eveniment, au plasat Göbeklitepe, primul monument istoric cunoscut, intr-o pozitie centrala, ca simbol al trecerii de la viata nomada la cea sedentara. Göbeklitepe reprezinta punctul initial al civilizatiei, unde se afla primele asezari urbane si unde au luat nastere primele forme de birocratie si statale din Orientul Apropiat.

Zilele Culturii Turce, avand ca tema principala “Göbeklitepe: Viata si Fiinta” se vor desfasura si in Zagreb - Croatia, Madrid - Spania, Tirana – Albania, Beirut – Libia, Belgrad – Serbia, Kiev – Ucraina, Sankt Petersburg – Rusia si Tunis – Tunisia.

Intre 2020 – 2023, inca 4 situri din Turcia, cate unul pe an, vor fi prezentate in cadrul Saptamanii Culturii Turce.
Parteneri media: Magic FM, Kanal D, Radio Romania Cultural, Radio Bucuresti FM, Romania Libera, Agerpres, acasa.ro, Catchy, Bookblog, PRwave, 4arte, fetede10.ro, Romania Pozitiva, inoras.ro, bucuresteni.ro, Cotofana Urbana, Feeder, Romania Journal, Iqool.

Intrat in activitate in anul 2009, Institutul Yunus Emre detine mai mult de 58 de centre culturale in strainatate. Institutul efectueaza studii pentru predarea limbii turce in centrele culturale din strainatate, desfasoara activitati culturale si artistice in scopul promovarii Turciei si ofera sprijin pentru cercetarile stiintifice.