Reducerea riscului infecțiilor urinare: sfaturi pentru menținerea sănătății renale

Detalii

CategoriiSanatate
Tagurisanatate
Ultima actualizareSambata 27 ianuarie 2024
Vizualizari905

Voteaza & Distribuie

Descriere

Nu e de glumit cu infecțiile urinare. Sunt extrem de chinuitoare și te cam „scot din uz” atunci când apar. Cel mai bine este să nu te confrunți cu ele, iar pentru asta, e bine să ai grijă la trei mari aspecte: regulile de igienă, micile obiceiuri de zi cu zi și imunitatea. Iată ce sfaturi pentru menținerea sănătății aparatului urinar au pentru tine specialiștii!

Cum și din ce cauze apar infecțiile urinare


Pentru a ști să te ferești de infecțiile urinare, trebuie să înțelegi ce le provoacă și din ce cauze apar. Concret, infecția este dată de bacteriile care ajung în tractul urinar și, pe fondul unei imunități scăzute (organismul nu reușește să le țină în frâu), se înmulțesc necontrolat. Bacteriile ajung în vezică prin uretră – acel canal care transportă urina din vezică spre exterior. La femei, spre deosebire de bărbați, uretra e situată mai aproape de orificiul anal, unde sunt concentrate bacterii, astfel că riscul de contaminare e mai mare. Cu cât bei mai puține lichide și ai un flux mai scăzută de urină, cu cât mergi mai rar la toaletă, cu atât bacteriile care pătrund în corp au șanse mai mari să se înmulțească și să-și producă efectele.

Cum reduci riscul apariției infecțiilor urinare


Specialiștii Fares au pentru tine mai multe recomandări. Toate, cumulate, e bine să fie puse în aplicare și să-ți devină stil de viață. Sunt reguli simple de igienă și obiceiuri cărora trebuie să le acorzi atenție doar la început, până îți intră în instinct și devin rutină.

Reguli de igienă


- Igiena zonei intime nu înseamnă spălat excesiv cu săpunuri dure, agresive, pentru că vei distruge echilibrul florei intime, cea care te protejează de bacterii. E bine să folosești săpunuri blânde, special destinate.
- Toată lumea se spală pe mâini după folosirea toaletei. E corect, dar nu suficient. Pentru a reduce riscul infecțiilor urinare, e necesar să te speli pe mâini și înainte, ca să nu te atingi cu mâinile pline de microbi.
- Mare atenție când mergi la toaletele publice! Nu te așeza niciodată pe colacul vasului de toaletă și folosește un șervețel pentru a închide și deschide ușile.
- Șterge-te de fiecare dată din față spre spate, nu invers, pentru a nu risca să aduci bacterii din regiunea anală spre vagin.
- Contactele sexuale măresc probabilitatea contaminării cu bacterii. E bine să faci duș și să mergi la toaletă înainte și după.

Obiceiuri de zi cu zi


- Uiți să bei apă? Foarte rău! Un flux scăzut de urină înseamnă o concentrație mai mare de bacterii care stagnează în tractul urinar. Lichidele spală și elimină aceste bacterii (care nu mai au ocazia să se înmulțească) și mențin sănătatea renală. Pentru o bună hidratare, încearcă să suplimentezi lichidele cu supe, sucuri proaspăt stoarse din fructe și legume, dar și ceaiuri medicinale.
- Nu amâna nevoia de a merge la toaletă, din același motiv – bacteriile care stagnează în vezică se înmulțesc și pot produce infecții.
- Poartă lenjerie din țesături naturale, care lasă pielea să respire.
- La menstruație, evită tampoanele interne, iar pe cele externe schimbă-le de mai multe ori pe zi.
- Pentru orice eventualitate, ține aproape un remediu natural special conceput pentru infecțiile urinare. Nu se știe niciodată când apar, iar atunci trebuie acționat din prima zi, de la primele simptome. Capsulele Biomicin urinar de la Fares au efect antibacterian, antiseptic și susțin buna funcționare a sistemului urinar.

Întărirea imunității


În general, e greu să te ferești complet de bacterii, de contaminare. Într-un fel sau altul, ajungi în contact cu ele. Important este cum reacționează corpul în fața „invadatorilor”. Un organism sănătos, cu imunitate puternică, reușește să neutralizeze microorganismele, nu le lasă să se multiplice și să producă infecții.
Pentru a-ți întări imunitatea, introdu în alimentația ta cât mai multe fructe, legume, plante (sub formă de ceaiuri, sucuri, siropuri, capsule) și ciuperci medicinale, produse ale stupului. Toate sunt bogate în vitamine, minerale, antioxidanți. Dormi cel puțin 7-8 ore pe noapte, evită stresul (care e cel mai mare dușman al imunității) și fă sport măcar de 3-4 ori pe săptămână.

Este mult mai simplu și mai ieftin să eviți apariția decât să combați efectele unei infecții urinare. Încearcă și convinge-te! Vei uita de aceste probleme chinuitoare, iar calitatea vieții îți va fi mult îmbunătățită.