Vivien Leigh

Vivien Leigh

Detalii

CategoriiDivertisment
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5862

Voteaza & Distribuie

Descriere

Vivien Leigh sau Lady Olivier a fost o actrita care s-a nascut pe 5 noiembrie 1913 in Darjeeling, India si a murit in data de 7 iulie 1967. Actrita de origine engleza a castigat de-a lungul carierei sale doua premii Oscar. Este vorba de cel pentru rolul Scarlett O'Hara din "Pe aripile vantului", din 1939 si al doilea pentru interpterarea lui Blanche DuBois din pelicula "Un tramvai numit dorinta", din anul 1951.

Vivien Leigh


Vivien Leigh
Pe numele sau de fata, Vivien Mary Hartley, actrita din Benegalul de Vest, pe atunci, parte a Indiei Britanice, a fost fiica lui Ernest Hartley, un ofiter britanic si a Gertrudei Robinson Yackje. Mama actritei a sustinut mereu ca are origine irlandeza, de curand au aparut dovezi care atesta faptul ca aceasta are origini indiene. Parintii lui Vivien s-au casatorit in Londra, in 1912, iar in 1917, cand Ernest a fost detasat in Bengaluru, Gertrude, impreuna cu fiica lor, au locuit in Ootacamund.


Pentru prima data, viitoarea actrita a aparut pe scena cand avea doar trei ani, recitand poezia "Micuta Bo Peep". Acest lucru a avut loc in cadrul trupei de teatru a mamei sale, care mereu a ncercat sa ii transmita fetei sale dragostea pentru literatura. Astfel, inca de mica, Vivien era atrasa de povestirile mitologiei grecesti si de autori precum Lewis Carroll, Rudyard Kipling sau Hans Christian Andersen.


Educatia de care a beneficiat Vivien a fost una deosebita, deoarece era singurul copil al cuplului. Aceasta a studiat la Manastirea "Inimii Sacre" din Roehampton, Londra, in anul 1920. Aici s-a imprieteni cu cea care urma sa devina si ea actrita si chiar i-a marturisit acest lucrur prietenei sale, Maureen O'Sullivan.
Vivien Leigh


Vivien Leigh
Studiile si le-a incheiat in Europa, apoi s-a intors, in anul 1931, la parintii sai. Cand a aflat ca prietena sa de la manastire apare intr-un film care va rula la teatrul West End, Vivien le-a spus parintilor sai ca si ea isi doreste sa devina actrita, iar acestia au sprijinit-o. Tatal sau a ajutat-o apoi sa se inscrie in Academia Regala de Arta Dramatica de la Londra.


La sfarsitul aceluiasi an, Vivien Leigh l-a cunoscut pe Herbert Leigh Holman, un avocat cu care se casatoreste dupa un an, desi acesta avea unele rezerve legate de meseria ei. In 1933, Vivien naste o fetita pe care o numeste Suzzane. Dupa un timp, actrita ajunge sa se simta izolata si sufocata in acest mariaj, iar cei doi vor ajunge sa divorteze.


Dupa acest moment de rascruce, prietenii actritei au recomandat-o pe Vivien unui regizor care lucra la filmul "Things Are Looking Up", iar cu acest rol si-a facut debutul in cariera de actrita. S-a logodit apoi cu un agent, John Gildon, iar acesta i-a propus sa-si schimbe numele de scena din Vivien Holman in Vivien Leigh.


In 1935, actrita a aparut in filmul "The Mask of Virtue", iar pentru acest rol a primit numai vorbe de bine din partea criticilor, iar de aici pana la cateva interviuri si aparitii in ziare nu a mai fost decat un pas. In tabloidul englezesc, Daily Express, reporterul spunea ca a observat o schimbare foarte rapida pe chipul actritei, acesta fiind primul material care relata capacitatea lui Vivien de a-si schimba foarte usor expresiile fetei.


Actorul Laurence Olivier a observat-o pe Vivien jucand in filmul amintit anterior, iar dupa ce a felicitat-o pentru rol, intre cei doi s-a format o relatie de prietenie. Atractia s-a declansat abia dupa ce acestia au jucat impreuna rolul unor indragostiti, in pelicula "Fire Over England", in 1937, iar dupa terminarea filmului, cei doi au inceput o relatie.


Aceasta a fost perioada in care Vivien Leigh, atrasa de romanul "Pe aripile vantului", de Margaret Mitchell, i-a spus impresarului sau sa i-o propuna lui David O. Selznick, care planuia sa produca o ecranizare a acestui roman. Se cunoaste faptul ca acest rol a fost jucat de ea cu gratie si a fost premiata cu Oscar pentru prestatia sa memorabila.Actrita se simtea de multe ori limitata, iar acest lucru se datora faptului ca era foarte apreciata pentru frumusetea ei, iar multi credeau ca aceasta e o piedica atunci cand vine vorba de seriozitatea sa in cariera de actrita. Problema a fost, totusi, legata nu de frumusetea ei, ci de sanatatea ei fragila.


Afectata fiind de tulburare bipolara, aceasta ajuns sa fie cunoscuta drept o persoana foarte dificila, lucru ce i-a daunat mult in cariera. Inaintand in varsta, a ajuns sa fie foarte slabita, iar tuberculoza, care ii era diagnosticata inca din anii '40, a atacat-o, actrita murind in anul 1967.


Actrita Vivien Leigh a adunat 30 de ani de cariera, timp in care a jucat diverse roluri, trecand de la eroinele din comediile lui Noel Coward sau George Bernard Shaw, pana la cele din operele clasice ale lui William Shakespeare. Pentru cei mai multi dintre noi, actrita ramane o imagine a lui Scarlett O'Hara, una purtata pe aripile vantului.